Renault najavlja svoje sodelovanje v formuli 1 v letu 2016

Avtomobilizem, Formula 1, KHD, Poslovno, Šport

Po oznanitvi podpisa pisma o nameri z moštvom Lotus sredi septembra so ekipe Renaulta nadaljevale z delom in proučevanjem pogojev za vrnitev v formulo 1. Posebno skrbno so se posvetili oceni zmožnosti za uspešnost in finančno vzdržnost udeležbe z lastnim moštvom od leta 2016. [BREAKING] #Renault announces return to #Formula1 in 2016 #F1 pic.twitter.com/yDDFhilAiH — […]

Po oznanitvi podpisa pisma o nameri z moštvom Lotus sredi septembra so ekipe Renaulta nadaljevale z delom in proučevanjem pogojev za vrnitev v formulo 1. Posebno skrbno so se posvetili oceni zmožnosti za uspešnost in finančno vzdržnost udeležbe z lastnim moštvom od leta 2016.

“Renault je imel dve možnosti: da se vrne stoodstotno ali povsem izstopi. Po podrobni analizi sem se odločil, da bo Renault v formuli 1 že z letom 2016. Zadnje podrobnosti, za katere so poskrbeli glavni deležniki formule 1, so nam omogočile, da se z zaupanjem lotimo tega novega izziva. Naša ambicija je, da zmagamo, četudi bo to trajalo nekaj časa,” je dejal predsednik in generalni direktor Carlos Ghosn.

Renault bo z lastnim moštvom lahko popolnoma izkoristil svoje zmage. Status dobavitelja motorjev je imel svoj smisel, vendar je pokazal tudi svoje omejitve. Povračilo v ugledu in denarju na vložek zaradi uvedbe novih tehničnih pravil za motorje je bil majhno.

Delo okrog zaključne priprave pogojev za čimprejšnji prevzem moštva Lotus F1 se nadaljuje. Poglavitne pogodbe so bile podpisane 3. decembra 2015. Moštvo Lotus F1 izstopa kot najboljši partner. Renault in Lotus F1 se dobro poznata že 15 let, v letih 2005 in 2006 pa sta skupaj osvojila naslov svetovnega prvaka med moštvi in dirkači.

Bogata zgodovina

Renault v formuli 1 sodeluje že skoraj 40 let. Leta 1977 je Renault začel revolucijo v formuli 1 z motorjem s turbo polnilnikom, ki je kmalu postal nujnost. Renault je do danes sodeloval v več kot 600 dirkah formule 1, v katerih je osvojil 168 zmag, 12 naslovov svetovnega prvaka med moštvi ter 11 med dirkači!

Renault z odločitvijo za tekmovanje v formuli 1 potrjuje, da je šport bistven del znamke in njene istovetnosti. Formula 1 je najvišja izrazna oblika strasti do avtomobilov, strast pa je ključen del istovetnosti znamke, kar izraža tudi njen podpis: “Passion for life”.

Formula 1 je zelo privlačna za mnoge kupce, hkrati pa razvnema motiviranost zaposlenih. Ta tehnološko napredni razred avtomobilskega športa terja odličnost tako pri tehnologiji kot tudi pri izvedbi, zato je formula 1 izložbeno okno tehnološkega znanja in strokovnosti, ki ju Renault razvija za serijske izdelke v prid svojih kupcev.

Renault formulo 1 uporablja kot vzvod za pospeševanje svojega razvoja, za ohranjanje vodilnega mesta pri razvoju poglavitnih tehnologij v tem športu in kot most med sodobnimi tehnologijami za formulo 1 in tehnologijami za serijske avtomobile. Slednje še posebno velja za področje elektrifikacije in hibridizacije pogonov. Skladno s svojo udeležbo v formuli 1 bo Renault pospešil tudi razvoj ponudbe različic R.S. To pomeni povečanje vlaganj in cilj, da svojo navzočnost razširi na vse celine in v še več segmentov z avtomobili, ki bodo izpolnjevali želje in potrebe teh segmentov.

Formula 1 je eden najbolj medijsko odmevnih športov na svetu, saj jo spremljajo na petih celinah, še zlasti na razvijajočih se trgih. Na leto pritegne 450 milijonov televizijskih gledalcev, ob tem pa ima še znatne možnosti za rast, še posebno s priložnostmi, ki jih ponujajo nove tehnologije, družbena omrežja, video igre itn.