Novi Audi TT Roadster in Audi TTS Roadster

Saloni

Audi na pariškem avtomobilskem salonu predstavlja novi TT Roadster in TTS Roadster. Kompaktni dvosedežnik postavlja nova merila Audija na področju dizajna, pogona in podvozja. Posebna značilnost tretje generacije TT je Audijev virtualni prikazovalnik. Digitalni kombinirani instrument prvič omogoča prikaz vseh informacij v vozniko­vem vidnem polju. Audi TT je za novi prikazni in upravljalni sistem namreč […]

Audi na pariškem avtomobilskem salonu predstavlja novi TT Roadster in TTS Roadster. Kompaktni dvosedežnik postavlja nova merila Audija na področju dizajna, pogona in podvozja. Posebna značilnost tretje generacije TT je Audijev virtualni prikazovalnik.

Digitalni kombinirani instrument prvič omogoča prikaz vseh informacij v vozniko­vem vidnem polju. Audi TT je za novi prikazni in upravljalni sistem namreč že prejel nagrado Car Connectivity Award, na prireditvi Automotive Interiors Expo Awards pa je bil nagrajen za notranjo inovacijo leta.

Audi-TT-roadster

Popolnoma nov upravljalni sistem

Upravljalni sistem v novem Audiju TT Roadster in TTS Roadster je v celoti osredo­točen na voznika. Pri novem večfunkcijskem volanu sta na voljo dve različici. Prenovljeni terminal MMI ima povsem na novo razvito upravljalno logiko in le še šest tipk. Uporabo različnih funkcij med vožnjo olajšuje upravljanje z naravnim govorom.

V kombinaciji z MMI navigacijo plus ima vozilo vgrajen tudi MMI touch, tj. površino za upravljanje na dotik na vrhnjem delu vrtljivo-pritisnega regulatorja. Z njo lahko voznik lista po seznamih, povečuje ali pomanjšuje zemljevide in vnaša znake. Struktura menijev se zgleduje po pametnih telefonih, vključno s funkcijo iskanja z vnosom besedila. Do vseh pomembnih funkcij je mogoče dostopati z le nekaj kliki, preko tipk ob straneh pa pridete do inteligentno povezanih funkcij in opcij.

Ena od novosti nove generacije TT je Audijev virtualni prikazovalnik. To je digitalni kombinirani instrument z vsestranskimi, podrobnimi prikazi, ki je zamenjava za analogne instrumente in zaslon MMI. 12,3-palčni zaslon je mogoče preklapljati med dvema nivojema. Pri klasičnem prikazu prevladujeta merilnik hitrosti in merilnik števila vrtljajev, pri “infotainment” prikazu pa so bolj v ospredju področja, kot so navigacijski zemljevidi. V TTS Roadsterju je na voljo še tretji, izrazito športni način prikaza, pri katerem je v središču merilnik števila vrtljajev kot ključni instru­ment za dirkalne podvige.

Ena od glavnih značilnosti nove modelske generacije je močno poenostavljeno glasovno upravljanje. Sistem zdaj razume tudi formulacije iz vsakdanjega govora, tako da je za vsako funkcijo na voljo na stotine različnih ukazov. V meniju Telefon lahko na primer določeno osebo enostavno pokličete z besedami “Rad bi govoril s Petrom” ali “Poveži me s Petrom”. Upravljanje z naravnim govorom je integrirano tudi v menijske točke Navigacija, Radio in Mediji, tako da lahko uporabnik sistema­tično uporablja glasovne ukaze.

Zasnova vozila

Novi TT Roadster združuje dinamični občutek v vožnji športnega avtomobila in doživetje vožnje v odprtem dvosedežniku. Temelj zasnove so ojačitveni profili v dnu vozila in karoserija, ki se lahko pohvali z izboljšano vzvojno togostjo in znatno večjim udobjem vzmetenja.

Podobno kot pri Audiju R8 je mreža hladilnika široka in ravna, po vzoru visokozmogljivega dirkalnika so štirje krogi pritrjeni na pokrov motornega prostora. Odprtine za zajemanje zraka so v osnovni različici povezane med seboj in predeljene z dvema navpičnima lamelama.

Tudi v žarometih sta integrirana dva navpična svetlobna elementa, ki sevata svetlobo dnevnih luči. Opcijsko vam v Audiju vozilo opremijo z LED-žarometi, že kmalu po prihodu na trg pa bodo na voljo tudi novi matrični LED-žarometi, pri njih so dolge luči realizirane z majhnimi, posamično uravnavanimi svetlobnimi diodami. Smerniki z dinamičnim prikazom so še ena od Audijevih inovacij; pri matričnih LED-žarometih se njihove diode zaporedno vklapljajo v tisto smer, ki jo je nakazal voznik.

Vodoravne linije tudi na zadku poudarjajo širino odprtega športnega avtomobila. Prečke v serijskih zadnjih LED-lučeh, ki povzemajo motiv sprednjih žarometov, so stalno osvetljene. Tretja zavorna luč, ki je realizirana kot tanek pas na robu pokrova prtljažnika, spaja svetlobno silhueto zadka. Izpušni cevi sta integrirani v difuzor.
Pri hitrosti od 120 km/h naprej se iz pokrova prtljažnika dvigne električni usmernik zraka, ki na zadnji premi zagotavlja boljši stik s cestiščem.

Zložljiva streha

Kot vsi Audijevi kabrio-modeli, sta tudi novi TT Roadster in TTS Roadster opremljena z električno pomično platneno streho. Ta je serijsko na voljo v črni, titanovo sivi in ‘jive’ barvi in se prilega oblikovalski liniji vozila. Skupaj z deli iz magnezija, aluminija, jekla in plastične mase tehta zložljiva streha vsega 39 kilogramov, tri kilograme manj kot pri prejšnjem modelu. Tudi zato sta se izboljšala skupna masa in težišče odprtega štirisedežnika.

Pri odpiranju se streha v obliki črke Z ploščato zloži. V aluminijastem predalu, kjer je spravljena, ne vpliva na kapaciteto 280-litrskega prtljažnika. Za električno delovanje skrbita dva elektromotorja, ki streho odpreta in zapreta v desetih sekundah, tudi pri vožnji do hitrosti 50 km/h. Po zaslugi izpopolnjene napenjalne tehnologije je zaprta streha tudi pri visokih hitrostih popolnoma trdna – zagotavlja skladno zunanjo podobo, saj prečni lok sploh ni opazen.