Novak s Fabio R2 na deset relijev

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Aljoša Novak in Matej Čar bosta s Škodo Fabio R2 letos odpeljala deset relijev. 20-letnemu Novaku bo to druga celotna sezona, v kateri se želi z odličnim dirkalnikom osredotočiti predvsem na lastno vožnjo in napredek.

Aljoša Novak in Matej Čar bosta s Škodo Fabio R2 letos odpeljala deset relijev.

 
20-letnemu Novaku bo to druga celotna sezona, v kateri se želi z odličnim dirkalnikom osredotočiti predvsem na lastno vožnjo in napredek.
 
0DB6ADB2-5EEF-11E1-B3B2-199C65B94067Lani ste že odpeljali prvi reli s škodo fabio R2, s katero boste vozili tudi letos v slovenskem državnem prvenstvu. Kakšni so bili prvi občutki?
Novak: Prvi vtisi so bili fantastični. V primerjavi s Fiesto je to pravi dirkalnik. Škoda nima več veliko skupnega s serijskim avtomobilom. Prinaša korak naprej. Z avtomobilom je treba delati bolj agresivno. Vse se dogaja hitreje, toda zato so tudi zavore toliko bolj učinkovite in lega na cesti boljša. Prvi kilometri so bili zelo vzpodbudni. Težav s privajanjem ni bilo. Prvi reliji pa bodo pokazali, kako hiter dejansko sem.
 
Vam je težave morda povzročal sekvenčni menjalnik?
Novak: Sekvenčni menjalnik mi ni predstavljal večjih težav. Že pred tem sem s pokalnim cliom sekvenčni menjalnik spoznal na dirkališču. Zato sem nekaj občutka imel že pred prvim relijem. Toda sekvenčni menjalnik olajša delo, zato sem se hitro navadil.
 
Z dvajsetimi leti sodite med najmlajše voznike v slovenskem reliju. Kako ste zadovoljni s svojo dosedanjo športno potjo?
Novak: Za zdaj sem odpeljal eno celotno sezono in še tri dodatne dirke v svojem prvem letu. Za menoj je trinajst relijev. Z napredkom sem zadovoljen. Za zdaj se vse odvija v načrtovani smeri. Tudi letošnji preskok na fabio R2 je pravi korak.
 
Udeležili ste se tudi šole relija v Skandinaviji. Koliko vam pridobljeno znanje pomaga doma?
Novak: Vsaka izkušnja prinese nekaj več samozavesti in znanja. Dobro sem spoznal osnove dirkanja po makadamu, zato se na prvih relijih na tej podlagi nisem kaj dosti lovil. Veliko lažje se je bilo odpeljati na štart prve makadamske hitrostne preizkušnje. Vsak kilometer v dirkalniku se pozna.
 
Koliko relijev bosta s sovoznikom Matejem Čarjem odpeljala letos?
Novak: Letos imamo v načrtu odpeljati deset relijev. Najbolj bomo osredotočeni na šest relijev slovenskega državnega prvenstva. Ob tem pa bom v sklopu pokala Mitropa nastopil še na relijih Reberland v Avstriji, Bassano v Italiji in 3-Staedte v Nemčiji. Ob koncu sezone bom verjetno vozil tudi na reliju v Poreču.
 
Kaj pa rezultatski cilji? Kako visoko lahko sežete?
Novak: V slovenskem državnem prvenstvu si seveda želim kar najvišje v diviziji II. Težko je govoriti o konkretnih ciljih. Konkurenca še ni povsem znana, prav tako ne moja hitrost. Prvi reliji bodo dali bolj realno sliko. Peljal bom svoje relije in svojo sezono. Moral se bom predvsem osredotočiti na lastno vožnjo. To bo moja glavna naloga. V pokalu Mitropa bi bil prav tako rad visoko v razredu dvokolesno gnanih dirkalnikov in mladinski prvak.