Ni luči, ni panike

Zanimivosti

Pred kratkim je pod krinko noči Fordovo avtonomno raziskovalno vozilo Fusion Hybrid brez vključenih žarometov vozilo po osamljenih puščavskih cestah in opravilo nalogo, ki bi bila za človeškega voznika izjemno tvegana. Vožnja v popolni temi Fordovega poligona v Arizoni pomeni naslednji korak na Fordovi poti razvoja povsem avtonomnih vozil za uporabnike po vsem svetu. Poseben […]

Pred kratkim je pod krinko noči Fordovo avtonomno raziskovalno vozilo Fusion Hybrid brez vključenih žarometov vozilo po osamljenih puščavskih cestah in opravilo nalogo, ki bi bila za človeškega voznika izjemno tvegana.

Vožnja v popolni temi Fordovega poligona v Arizoni pomeni naslednji korak na Fordovi poti razvoja povsem avtonomnih vozil za uporabnike po vsem svetu. Poseben pomen tega dosežka je dokaz, da Fordova tipala LiDAR tudi brez kamer, ki so odvisne od svetlobe, zagotavljajo brezhibno usmerjanje vozila po ovinkastih cestah. Čeprav je zagotovo idealna kombinacija vseh treh vrst tipal, lahko zadnja na cestah brez semaforjev delujejo neodvisno.

Po podatkih državne agencije za varnost v prometu na ameriških avtocestah je število nezgod uporabnikov osebnih vozil v nočnem času približno trikrat večje kot podnevi.

Fordova avtonomna vozila za nočno usmerjanje uporabljajo 3D-zemljevide visoke ločljivosti, ki so opremljeni z informacijami o cesti, cestnih oznakah, geografiji, topografiji in značilnostih, kot so prometni znaki, zgradbe in drevesa. Vozilo uporablja pulze tipala LiDAR, da v realnem času ugotavlja svoj položaj na zemljevidu. Dodatni podatki radarja se ‘zlijejo’ s podatki tipal LiDAR, da avtonomnemu vozilu zagotovijo popolno zmogljivost zaznavanja.

Za puščavski preizkus so Fordovi inženirji, opremljeni z očali za nočno opazovanje, spremljali Fusiona tako v vozilu kot zunaj njega. Posebna očala so jim omogočala, da so se prepričali o ustreznem delovanju tipal LiDAR, saj so lahko videli polje infrardečih radarskih žarkov ob vozilu, ki je zapeljalo mimo njih. Tipala LiDAR sprožijo 2,8 milijona laserskih pulzov na sekundo, da natančno skenirajo okolico.

mondeo-nocna-voznja