Raceland: Na tečaju varne vožnje

Aktualno, Zanimivosti

Tokrat smo se odpravili na tečaj varne vožnje za voznike začetnike. Za mnoge stresni test na katerem se veliko naučijo.

Tokrat smo se odpravili na tečaj varne vožnje za voznike začetnike. Za mnoge stresni test na katerem se veliko naučijo. Mi smo preverili, kako to počnejo na centru varne vožnje Raceland. 

anejferko (2 of 5)

Center varne vožnje

Naše doživetje smo skupaj s testnim Mercedesom razreda B in Tajdo – voznico začetnico, pričeli v Krškem. Center sodi med najsodobnejše centre za izvajanje vseh programov varne vožnje v Sloveniji, pri zasnovi je sodelovalo več slovenskih strokovnjakov iz različnih področij. Zadnja modifikacija se je zgodila leta 2011, po temeljitih študijah in dokazanih izboljšav, je bila vgrajena okrogla hidravlična plošča, plod slovenskega znanja, ki ponuja še več izrazitejših simulacij. Prvi med vsemi centri je našel in vzpodbujal povezavo med športom in izobraževanjem, je edini center, ki ima primerne pogoje za trening motorike in t.i. defenzivno vožnjo na enem poligonu. Vodne ovire, drseče podlage in druge hidravlične naprave omogočajo simulacijo situacij in voznih razmer, s katerimi se srečujemo v prometu. Center varne vožnje Raceland je odprt tudi pozimi, saj takrat ponuja izvedbo skandinavskega izobraževanja, tudi v najbolj nemogočih pogojih (sneženje, pomrznjeno cestišče…), s strokovno usposobljeni inštruktorji in programom, zaradi katerega se bomo po vseh opravljenih nalogah počutili varnejše in samozavestnejše. In bomo tako tudi reagirali v prometu.

Kako poteka tečaj varne vožnje?

Pred praktičnim usposabljanjem je na sporedu spoznavanje vožnje s pomočjo inštruktorja Marjana Selku. Kandidati najprej še enkrat obnovijo znanje in ga dopolnijo s predavanjem o tehnologijah, ki skrbijo za aktivno in pasivno vožnjo.

anejferko (1 of 5)

Po teroriji smo se skupaj s kandidati odpravili na poligon. Inštruktor je vsem kandidatom razloži kako pravilno namestiti sedež in volan. Večina kandidatov namreč nima pravilno nameščenega sedeža. Nato inštruktor pri vožnji opazuje vse kandidate ali pravilno upravljajo z vozilom. Posebno pozornost nameni vožnji skozi ovire in pri tem opazuje, ali kandidati pravilno vrtijo volanski obroč. Pri tem jih popravi in nauči, kako se pravilno vrti volan in kako poteka preprijemanje.

anejferko (4 of 5)

Vaji po poligonu sledi vaja zaviranja. Najprej kandidati na gladki površini zavirajo na suhi podlagi, sledi vaja na mokri podlagi in različnih hitrostih. Kandidati se tako hitro naučijo, kako je potrebno stopiti na stopalko za zavoro in kako upravljati avtomobil v kritičnih situacijah. Prikažejo jim tudi razlike v delovanju vozil z in brez ABS sistema.

anejferko (5 of 5)

Ena izmed pomembnejših vaj je vožnja skozi ovinek, pri katerem voznik začetnik spoznava, kako je, če odnaša zadek ali nos vozila brez pomagal ESP. Na mokri podlagi tako z volanskim obročem popravlja nastalo situacijo. Nadaljevanje te vaje sledi na hidravlični plošči, kjer se kandidat se nauči pravilnega odziva ob prekrmarjenju vozila, in zakaj je pomembno hitro delo z volanom.

anejferko (3 of 5)

Ob koncu praktičnega dela se kandidati ponovno preselijo v predavalnico, kjer ob pogovoru s psihologom spoznavajo zakaj je pomembna vožnja brez alkohola in kako se obnašati za volanom.

Tečaj varne vožnje je odličen za dopolnjevanje znanja. In kot je dejala naša tečajnica Tajda“Tečaj varne vožnje je torej zelo koristna izkušnja in bi jo priporočila prav vsem – tistim, ki vozijo premalo, da pridobijo dovolj “vozniške” samozavesti, kakor tudi tistim, ki brezglavo divjajo po naših cestah. Prvim zato, da samozavest pridobijo, drugim pa zato, da se jim mogoče malce približa občutek, kaj vse jih lahko čaka na cesti. Center varne vožnje Raceland Krško priporočam vsem šoferjem.”