Mercedes-Benz B 180 CDI BlueEfficiency 7G-DT

Mercedes-Benz, Testi

Premium avtombile je vedno lepo imeti na testu. Mnogi menijo, da zgolj zaradi logotipa na motornem pokrovu, a ni samo to. Več denarja, več “muzike” pač velja. Tako je tudi pri modelu Mercedes-Benz razreda B.

Premium avtombile je vedno lepo imeti na testu. Mnogi menijo, da zgolj zaradi logotipa na motornem pokrovu, a ni samo to. Več denarja, več “muzike” pač velja. Tako je tudi pri modelu Mercedes-Benz razreda B.

mercedes-benz B 2013

Testni B se je ponašal z varnostno funkcijo Collision Prevent Assist.

B, ki sodi med manjša enoprostorska vozila, je simpatičen na pogled. Se pa že zadovoljno muzam, ko pomislim kakšen bo novi model, ko v roke dobi svinčnik in bel list papirja slovenski oblikovalec Robert Lešnik z nalogo, da ga zriše. Elegantne zunanje linije se skladajo z filozofijo znamke, ki želi biti avantgardna. Prefinjene linije želijo biti hkrati navdahnjene s kančkom športnosti. A le ta je bolj rezervirana za druge modele, kot sta denimo A ali CLA. Vsekakor pa je potrebno priznati, da se Mercedes-Benz giblje v pravi smeri, saj se z zadnjimi dizajni obrača k mlajši publiki, ki tudi tvori jedro naše prihodnosti.

mercedes-benz b 180 CDI 2013 test

mercedes-benz prtljažnik b razred 180 cdi 2013

Prostora v prtljažniku je več kot dovolj za različno “kramo”, ki jo vsakodnevno prevažamo.

V notranjosti se razveselimo najprej odlično izbranih materialov, premišljene postavitve opravljalnih gumbov in dobre pozicije za trikrakim volanom oblečenim v usnje. Prednja sedeža sta tudi ogrevana. A prilagodljivost B-ja ni tako samoumnevna, kot smo tega vajeni v konkurenčnih enoprostorcih – zadnja klop se denimo ne pomika vzdolžno. Pohvaliti je potrebno dobro nastavljene in dosegljiva Isofix pritrdišča, uporabno in predvsem inovativno notranjo osvetlitev in velik uporaben prtljažnik, ki v osnovi ponuja 486 litrov prostora.

Kvalitetni materiali v notranjosti poudarjajo, da gre za vozilo znamke Mercedes-Benz.

Kvalitetni materiali v notranjosti poudarjajo, da gre za vozilo znamke Mercedes-Benz.

Voznik, kot tudi sovoznik, bosta navdušena še nad priročno namestitvijo ročice menjalnika, ki se nahaja po “ameriško” ob volanskem obroču na desni strani kjer sicer imamo ponavadi ročico za upravljanje brisalcev. S tem so na sredinski konzoli med prednjima potnikoma pridobili uporaben prostor. To smo pohvalili že v razredu A. Sedeže sem pohvalil že v A-ju, a jih bom tudi tu, so sicer drugačni – z neintegriranim vzglavnikom. So udobni in namenjeni daljšim potovanjem. Zadaj je dovolj prostora za glave in kolena povprečno velikih potnikov.

Samodejni menjalnik omogoča avtomobilu tri vozne programe: Economy, Sport in Manual. Pri zadnji opciji prestavljate z opcijskima obvolanskima ročicama.

Samodejni menjalnik omogoča avtomobilu tri vozne programe: Economy, Sport in Manual. Pri zadnji opciji prestavljate z opcijskima obvolanskima ročicama.

Več pozornosti kot solidnemu, predvsem zelo varčnemu motorju, je potrebno nameniti samodejnemu menjalniku 7G-DCT z dvojno sklopko, ki združuje udobno in varčno vožnjo. Delovanje sem predstavil že pri testu razreda A. Avtomatiziran menjalnik z dvojno sklopko s tremi gredmi in ima na voljo sedem prestav pretika tekoče, da se le tega voznik, še manj pa potniki niti ne zavedo. Zahvaljujoč menjalniku ostaja pogonski agregat vedno v pravem območju vrtljajev. V kolikor si poželimo sami obvladovati to početje pa lahko prestavljamo z obvolanskima ročicama. A težko bomo dosegli nižjo porabo, kot jo avtomatizirana kombinacija. Povprečna poraba na testu je znašala okoli šestih litrov v kombiniranem ciklu. Sicer pa ima tudi B, nenazadnje spada pod oznako BlueEfficiency, funkcijo za zagon oziroma zaustavitev motorja ECO, ki začasno izklopi motor, ko vozilo miruje denimo pri rdečem semaforju.

mercedes-benz razreda B in Perun - haski 2013 test

Med varnostnimi pripomočki velja omeniti Collision Prevention Assist, ki voznika opozarja z zvočnim opozorilom na nevarnost pred seboj. Zadeva je uporabna v primeru, ko voznik ni zbran za volanom. Premajhna varnostna razdalja je namreč eden izmed pogostejših vzrokov za nezgode. Radarsko podprto opozorilo pred trkom torej povečuje varnost, da voznika opozori na premajhno varnostno razdaljo do sprednjega vozila in ob nevarnosti vozniku tudi pomaga pri zaviranju. Sistem lahko zazna premajhno varnostno razdaljo med vozilom in sprednjimi vozili pri hitrosti nad 30 km/h. Ko sistem zazna nevarnost naleta in morebitno nezgodo, voznika opozori z optičnimi in zvočnimi signali. Optični je spredaj med obema analognima prikazovalnikoma. Če sistem zazna nevarnost in voznik hkrati zavira, lahko dodatno posreduje prilagodljivi zavorni asistent. Ta vozniku pomaga tako, da zagotovi zavorno moč, ki je potrebna, da se v idealnem primeru še prepreči morebitni nalet. V praksi deluje dobro, le prepogosto zazna “nevarne” dogodke.

Mercedes-Benz sodi med sveto nemško trojico, kar potrjuje tudi razred B. Avtomobil bi sicer lahko bil praktičnejši, a mu to odpustimo z večjo mero luksuznosti, ki jo ponuja.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mercedes-Benz razreda B si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 180 CDI BlueEFFICIENCY (80kW/107 KM, 250 Nm) / 7-st. sam. 7G-DCT
Poraba po ECE: 5,2 / 4,2 / 4,5 l (CO2: 120 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 10,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4359 / 1786 / 1557 mm
Medosna razdalja: 2699 mm
Teža: 1395 kg
Posoda za gorivo: 50 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 486 – 1545 l

Osnovna cena (B 180): 22.960 EUR
Osnovna cena testnega: 23.640 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 33.852 EUR
(dodatna oprema: aktivni parkirni asistent – vključno PARKTRONIC, brisalnik vetr. stekla s padavinskim senzorjem, upravljanje prek volana, samodejni menjalnik 7G-DCT, tempomat z variabilnim omejevalnikom hitrosti (Speedtronic), komfortno podvozje, predpriprava za Becker MAP PILOT *, samodejna klimatska naprava TERMOTRONIC, dvojni ksenonski žarometi, gretje prednjih sedežev, športni paket, paket ogledal, paket komfortnih sedežev, paket za boljšo vidljivost, Becker MAP PILOT modul)