Monza Concept: Oplova prihodnost

Aktualno, Novosti, Saloni

Z lahkotno in športno obliko navzven, z izvirno tehnologijo projeciranja, kot sestavnim delom individualno nastavljivega sistema povezovanja in mreženja v notranjosti – tako se Opel Monza Concept predstavi kot ultra sodobna in učinkovita stvaritev na štirih kolesih.

Z lahkotno in športno obliko navzven, z izvirno tehnologijo projeciranja, kot sestavnim delom individualno nastavljivega sistema povezovanja in mreženja v notranjosti – tako se Opel Monza Concept predstavi kot ultra sodobna in učinkovita stvaritev na štirih kolesih.

To je študijski avtomobil, ki napoveduje naslednjo generacijo vozil Opel. Kot izvirna, prepričljiva in navdušujoča stvaritev bo Opel Monza doživela svetovno premierno predstavitev od 12. do 22. septembra (novinarska dneva 10. in 11. september) na mednarodnem avtomobilskem salonu IAA v Frankfurtu. Predstavila bo, kaj vse se lahko pričakuje od Opla v prihodnosti.

Lahkotnost: slog učinkovitega športnika namesto močnega mišičnjaka

2013 Opel Monza ConceptAvtomobil z imenom Opel Monza je doživel svetovno premiero na avtomobilskem salonu IAA že leta 1977. To je bil veliki kupe, s prestižnim šestvaljnikom. V serijski izdelavi je avtomobil vztrajal vse do leta 1986. Še danes sodi v krog največjih avtomobilskih ikon. Nova Monza Concept vozi po njenih kolesnicah. Vpadljivo oblikovan pokrov motorja z izstopajočo gubo povezuje Monzo s prepoznavnimi, tradicionalnimi Oplovimi potezami zunanjosti. Velike sprednje stranske odprtine za zajemanje hladilnega zraka v obliki bumeranga so element celovitosti elegantne celote s prepoznavno kromirano prečko z Oplovim logom na sredini.

Z Monzo Concept so oblikovalci ekipe Marka Adamsa uporabili novo interpretacijo oblikovanja klesanja, ki je bilo najprej uporabljeno pri Insignii. Izbrane izstopajoče poteze, velika natančnost oblikovnih črt in perfektno tekoče površine ostajajo jedro oblikovalske filozofije »umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo«. Novost pri tem je športna privlačnost, ki dodatno izpostavlja celostno učinkovitost avtomobila. »To predstavlja naslednji odločen korak na poti v našo prihodnost. Z njim smo dokazali, da smo vredni zaupanja,« pravi Mark Adams, vodja Opel Designa.

Klesane površine 4,69 m dolge, štirisedežne Monze Concept so nastale s posnemanjem valov oceana, ki se dvigujejo in razlivajo po obali. Te tekoče površine dajejo občutek lahkotnosti, vendar sočasno dramatično izpostavljajo izbočene, razširjene sprednje in zadnje blatnike. Izvirni elementi oblikovanja so navdahnjeni s slokim in vitkim telesom hrta, ki teče z vrhunsko eleganco s polno hitrostjo. Oblika bokov Monze Concept omogoča preprosto vstopanje tako potnikom spredaj, kot zadaj. Široki deli karoserije okoli zadnjih koles, enake širine blatnikov kot spredaj, dodatno izpostavljajo športnost avtomobila.

Posebej sofisticirana je tudi streha Monze Concept. Spredaj je polkrožno napeta, kot pri klasičnem kupeju, zadaj pa je tik pred stičiščem s prtljažnikom potegnjena navzgor. Navkljub športni obliki in majhni višini, le 1,31 metra, je prtljažnik spoštljivo velik. Meri, kar 500 litrov. Kljub omejeni višini pa je v avtomobilu veliko prostora tudi v višino. Celotna notranjost ima namreč za 15 centimetrov nižjo zgradbo kot konvencionalni avtomobili. Zato je potniški prostor Monza Concepta zračen in primerljivo velik kot v avtomobilu srednjega razreda.

Velika vrata zagotavljajo najvišjo raven funkcionalnosti. Ker se odpirajo navzgor zagotavljajo izjemno in nepozabno podobo avtomobilu, ko so odprta. S tovrstnim vpetjem in odpiranjem je dodatno poudarjena prostornost notranjosti. Vstopanje in izstopanje pa sta olajšana tudi zato, ker avtomobil nima osrednjega (B) stebrička strehe.

Povezanost in omreženje: učinkovito in dobro povezani v avtomobilsko prihodnost

Učinkovitost ter povezovanje in omreženje so bila poglavitna področja osredotočenja razvoja Opla nove generacije. Zato Monza Concept predstavlja številne inovativne rešitve. Ko voznik sede za volan, ga Monza Concept nemudoma odpelje v povsem novi svet merilnikov in informacijsko zabavnih sistemov. Tako kot je pred 35 leti izvirna Monza bila daleč pred vsemi avtomobili svojega časa z zaslonom na plošči z merilniki z digitalnim zapisom. 

2013 Opel Monza ConceptMonza Concept nadaljuje s tovrstno inovativnostjo z najsodobnejšo tehnologijo LED projeciranja. Pred voznika tako niso postavljeni konvencionalni, individualni monitorji na katerih se izpisujejo različne informacije. Zamenjala jih je velika, natančno oblikovana plošča, razpotegnjena od vrat do vrat, ki je v vlogi enovite površine za projeciranje. Na njej so razporejene, projecirane različne informacije in dekorativni elementi. Voznik jih lahko razporeja in nastavi glede na potrebe, okus in počutje. Kar 18 LED projektorjev neprekinjeno ustvarja prilagodljiv večfunkcijski zaslon. Gre za premierno uporabo tovrstne tehnologije v avtomobilu v svetovnih razmerah. Tehnologija se je doslej uveljavila na prizoriščih velikih javnih dogodkov, na katerih je ustvarjala posebno vzdušje in predstavljala svojevrstno senzacijo. Na primer ob jubileju kraljice Elizabete. Oplovi inženirji pa so prvi, ki so jo vgradili v avtomobil. Tridimenzionalna grafika je izjemno impresivna in odslikava vse pomembne informacije o delovanju avtomobila na posebej natančen način. Prikazujejo se tudi informacije o internetni povezavi, ostalih komunikacijah in celo dekorativni elementi. Tako izpis informacij, kot ozadje je mogoče nastaviti individualno. Sistem omogoča govorno upravljanje in upravljanje preko stikal na volanskem obroču.

Pri zagotavljanju izpisa podatkov na zaslonu sta bila v ospredju učinkovitost in preglednost. Oplovi strokovnjaki so se pri tem osredotočili na najbolj osebno izvedbo prikaza relevantnih informacij vozniku. Pristop je mogoče opisati kot »poenostavljanje množice podatkov«. Zato se podatki, navezujoči na delovanje avtomobila, navigacijskega sistema, pametnega telefona ter povezav in omreženj prikažejo le, ko jih voznik želi videti, oziroma je njihov prikaz nujen. Zato lahko vozniki uporabljajo številne informacije, ne da bi bili ob tem preobremenjeni z besedilnimi in slikovnimi sporočili. Vse to spreminja Monzo Concept v avtomobil prihodnje stopnje HMI (Human-Machine-Interface). Njena notranjost je zasnovana z upoštevanjem najsodobnejši raziskav na tem področju.

To vse velja tudi za vsestransko povezljivost s pametnimi telefoni v Monza Conceptu. S tremi besedami za povezovanje ME (jaz), US (mi) in ALL (vsi), se lahko vozniki osredotočijo na vožnjo ter so ob tem, glede na izbiro, v stiku s prijatelji, družinskimi člani in celotno internetno skupnostjo. Ob besedi ME sistem virtualno izključi voznikov pametni telefon in da prednost izpisu informacij povezanih z vožnjo. Z besedo US je potnikom Monze Concept omogočena povezava s skupinami izbranih ljudi, na primer prijatelji in družinskimi člani. Ti se lahko povežejo z zabavno informacijskih sistemom avtomobila preko lastnih komunikacijskih naprav in izmenjujejo informacije, glasbo, slike, se pogovarjajo in sporočajo čas ter kraj sestankov, oziroma srečanj. Z besedo ALL je storjen še korak dlje. Z njo je namreč omogočena povezava voznika praktično s celotnim zunanjim svetom. Vozniki namreč lahko preko pametnih telefonov in drugih naprav brez ovir izmenjujejo podatke o načrtovani poti. To omogoča, da so ljudje neposredno seznanjeni s potjo in stanjem na cesti, kar predstavlja novo raven in način izmenjave podatkov. S tovrstno inovativno ter izvirno zabavno informacijsko tehnologijo in tehnologijo povezovanja so Oplovi oblikovalci in inženirji z Monzo Concept pokazali, kako daleč v prihodnost zmorejo razmišljati. Ob vsem so pokazali kako bodo nove generacije avtomobilov vključene v vse bolj omreženo in povezano družbo.

Inovativna tipala in tehnologije povezav v Monzi Concept ponujajo ob tem še mnogo več. Odkrivajo namreč, kaj bodo v bodoče zmogli sistemi povezav »Car-to-Car« in »Car-to-X«, ki bodo omogočali avtonomno vožnjo. To so obenem področja na katerih raziskovalni oddelki Opla delujejo izjemno intenzivno. S celovitim in vsestranskim povezovanjem udeležencev v prometu se bo odločno povečal stopnja varnosti, saj bo sistem vnaprej prepoznaval nevarne prometne situacije. 

Prilagodljivost: modularna zasnova za raznolikost pogonskih sklopov 

Velika prilagodljivost in raznovrstnost pogonskih sklopov Monze Concept je zagotovljena z modularno zasnovo pogonskih sklopov. Zanjo so na voljo številni trajnostno naravnani sistemi s povečano stopnjo elektrifikacije. Za Monzo Concept, ki bo predstavljena na avtomobilskem salonu v Frankfurtu so inženirji izbrali električni pogon s sistemom podaljšanega dosega na CNG. Sistem predstavlja naslednjo stopnjo razvoja pionirske tehnologije Opel Ampere. V vlogi sistema podaljšanega dosega je trivaljnik nove generacije, motor 1.0 SIDI Turbo, ki bo prav tako premierno predstavljen na IAA. Namesto na bencin deluje na stisnjeni naravni plin, kar dodatno zmanjšuje ogljični odtis avtomobila. Tako Opel s svojim vizionarskim pristopom nadaljuje z združevanjem potenciala električnega pogonskega sklopa s prednostmi motorjev na notranje izgorevanje.