MINI Cooper SD ALL4 Countryman

Mini, Testi

Na testu smo imeli vozilo Mini Cooper SD Countryman z dizelskim motorjem in šest-stopenjskim ročnim menjalnikom! Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

MINI je imidž znamka, ki si želi večji kos pogoače.

 
Ko je BMW oživel kultno angleško znamko MINI, tega ni storil zaradi zaradi ljubezni do zgodovine, temveč seveda zaradi dobička. Prodaja osnovnega MINI-ja v teh časih ne zadošča. Z željo po večjem kosu prodajne pogače so zato pri MINI-ju v zadnjem času ponudili kar nekaj novosti. Ena takšnih je tudi Countryman, ki je mali SUV, ki konkurira najmanjšim terencem, vendar se od njih razlikuje s svojo pojavnostjo, drugačnostjo. V ožji krog konkurentov bi lahko na nek način izpostavili vizualno drugačna vozila, kot sta Nissan Juke in Kia Sportage. Hja, pa tudi tidva mu nista direktna konkurenca. Pričakuje pa se še pričetek prodaje Fiata 500X…
 
30EAD502-2F1D-11E2-9AAA-E7A465B94067
 
090C6FF0-2F1D-11E2-9CB4-E7A465B94067Samosvoj na zunaj, samosvoj na znotraj. Takoj, ko zaprete vrata tega MINI-ja in poprimete za volan začutite že znani občutek sedenja v avtomobilu te znamke. Tu se le sedi višje v primerjavi klasičnemu MINI-ju. Armaturna plošča ne prinaša novosti. Zadaj se razumljivo sedi razkošneje, kot v manjši različici. Dodaten par vrat in daljša medosna razdalja še kako pripomoreta k večji prostornosti. Testna različica je vsebovala sedežno klop, ki omogoča prevoz trem osebam. Mogoče pa je naročiti le dva posamezna sedeža, ki tako omogočata udobnejšo sedenje le dvema osebama in hkrati naredi avtomobil še bolj individualen, drugačen. To pa je bistvo te znamke. Želel bi si le malce več uporabnih odlagalnih mest.
 
1F6F1E3C-2F1D-11E2-A8B7-E7A465B94067
 
Oznaka Cooper SD je dodatek imenu Countryman, kar pomeni, da gre za najbolj športno dizelsko različico. To je novost, ki jo narekujejo moderne smernice, ki pa že malce izgubljajo na pomenu. Moči ima za 105 kW, kar je manj, kot jih je imel testen Chevrolet Cruze (120 kW). Hkrati ima pospešek do stotice slabši kot že omenjeni Cruze za slabo sekundo, za kar lahko zakrivimo tudi večjo maso za približno 300 kilogramov. Prisoten je še štirikolesni pogon, ki bi sicer moral pomagati, da se moč hitreje prenese na cesto. Zakaj to omenjam? Zato, ker lahko očitno pričakujemo še močnejšo dizelsko različico v smislu John Cooper S Works – Diesel Edition. To ne bi bilo slabo, ves pa je odvisno od tržnega potenciala. MINI najverjetneje ne bo dovolil, da bo neka klasična kombilimuzina z nespecifično športno opremo hitrejša od njihove športne izvedbe?! Pa pustimo ob strani, da gre za dva različna segmenta.
 
43FB875E-2F1D-11E2-BF60-E7A465B94067
 
No, da se vrnem k motorju. Le ta se rad zavrti, pretirane moči pa ni ravno čutiti, ker se hitro moč porazdeli na vsa štiri kolesa. Porabo je potrebno pohvaliti, saj se lahko resnično ekonomično vozite s tem avtomobilom, če upoštevate njegove karakteristike, kot je štirikolesni pogon, terenska zasnova vozila, višja teža. Pohvaliti je potrebno še 6-stopenjski ročni menjalnik, ki ima natančno odmerjena prestavna razmerja in hkrati se z njim pretika zelo natančno. Tisti, ki želijo športno voziti bodo posegli po tipki Sport, ki poskrbi, da je stopalka za plin odzivnejša – avto postane živahnejši in hitro pozabimo na prej omenjeno “podhranjenost”. Oznaka All4 pomeni, da ta MINI vsebuje že prej omenjeni štirikolesni pogon, ki je koristen pri vožnji po slabših poteh ali v zimskem času. 
 
V zaključku bi bilo smiselno omeniti ceno, pa je ne bom. Je visoka. To je jasno. Vendar je tudi že vsem jasno, da če želiš izstopati v družbi, moraš za to plačati svoj davek.
 

Nastja, ženski komentar o vozilu MINI Countryman:

ED782238-2F1D-11E2-8A01-E7A465B94067“Imela sem takšen občutek, kot da sedim v barki zaradi notranjih okroglih inštrumentov. Na osrednji armaturki je velik krogec, kjer se prikazujejo glavni informacijski podatki za potnike, kot je hitrost, navigacija, ipd…
 
V vožnji sem uživala. Več niti ne morem dodati, ker takšen avto morate poskusiti. Je zabaven in zanimiv avtomobilček, ni kaj!”

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Mini Cooper SD Countryman z dizelskim motorjem in šest-stopenjskim ročnim menjalnikom! Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

slišala rekla: Ali ima Cooper SD Countryman zadaj klop ali samo dva ločena sedeža?
Iztok: Ta MINI ima zadaj serijsko klop, ki omogoča omogoča skupaj s prednjima sedežema prevoz petih potnikov.
 
Rss!: Ali ima Cooper SD Countryman sistem Start / Stop ter kako deluje? 
Iztok: Seveda ima Countryman serijsko vgrajeno avtomatsko funkcijo Start / Stop. Kljub temu, da je avtomobil na dizelski pogon se kaj kmalu po zagonu dovolj ogreje, da funkcija deluje v tem vremenskem času, ko je temperatura nad 25 stopinj (testirano septembra 2012). Funkcija sicer deluje le pri ogretem avtomobilu.
 
bonbonM&M: Kakšna je bila poraba pri vozilu MINI Cooper SD Countryman?
Iztok: Povprečna poraba na testu se je vrtela okoli 7 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov v kombiniranem ciklu. Zelo ugodno, glede na to, da nisem pretirano pazil na pritiskanje stopalke na plin in ob upoštevanju, da ima štirikolesni pogon ter težo nad 1,7 tone.
 
14293B20-2F1D-11E2-8381-E7A465B94067
_______
Podatki:
 
Motor / menjalnik: 2.0 dizelski (105 kW / 143 KM, 305 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 5,2 / 4,3 / 4,6 (CO2: 122 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 198 km/h / 9,3 sekund
Dolžina / širina / višina: 4110 / 1789 / 1561 mm
Medosna razdalja: 2595 mm
Teža: 1790 kg
Posoda za gorivo: 47 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 350 – 1170 l
 
Osnovna cena (One, 72 kW): 21.550 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 30.250 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 36.003 EUR
(dodatna oprema z doplačilom: blago / usnje kombinacija, kromirani deli v notranjost, temnejša stekla, velur preproge, avtomatska zatemnitev notranjega vzratnega ogledala, po višini nastavljiv sovoznikov sedež, odlagalni paket, gumb Sport, pomično ravno dno prtljažnega prostora, parking senzorji zadaj, luči za meglo, senzor za dež, ksenonske luči, avtomatska klimatska naprava, beli smerokazi, Wired)