Ko vas ujame nevihta: v avtu

Novosti

Ko vozite, so vsi moteči elementi odveč. Še posebno nezaželena je nevihta. Ta lahko razmere na cesti v nekaj minutah spremeni iz povsem običajnih v kaotične.

Veste, kako se znajti ob slabi vidljivosti, na mokri cesti in v toči? Vse to je bistveno za varno vožnjo med nevihto, pa četudi to pomeni, da se ne boste mogli izogniti nekaj udrtinam v karoseriji.

Ne glede na to, ali vas nevihta povsem preseneti ali se na pot odpravite kljub slabim vremenskim obetom, je o možnosti zapletov na cesti koristno razmišljati, še preden zapeljete nanjo.

Ključno je vzdrževanje vozila

Pomanjkljivosti slabo vzdrževanega vozila so najočitnejše in najnevarnejše v nepredvidenih in neugodnih situacijah. Avtomobila zato ne pripravite le na zimo, ampak tudi na pozno pomlad oziroma poletje. Takrat je verjetnost, da vas bo na cesti ujela nevihta, največja.

Korake za učinkovito pripravo svetuje Jure Gregorčič z AMZS.

  • Poskrbite za ustrezne pnevmatike.

Za odvajanje padavinske vode je pomembna ustrezna globina profila. Poletne pnevmatike imajo za razliko od zimskih tudi izrazite vzdolžne kanale, ki ob nalivih učinkoviteje odrivajo vodo. Ustrezne pnevmatike ne smejo kazati znakov neenakomerne obrabe in morajo biti v dobri vozni kondiciji.

Tlak v njih mora biti ustrezen, profil pa dovolj globok in brez poškodb. Pomembno je tudi, da pnevmatike niso starejše od štirih let. Tako opremljeni vozite varneje in porabite tudi manj goriva.

  • Vozite z učinkovitimi brisalci.

Pozimi se metlice brisalcev zaradi nepravilne rabe in vremenskih razmer poškodujejo. Trde ali poškodovane že ob rahlem dežju za seboj puščajo črte, ustvarijo meglico ali škripajo. Po zimski uporabi zato preverite kakovost metlic in ležajev brisalcev.

  • Vzdržujte zavore.

Priporočljivo je, da zavore ob vsakem obisku preveri vaš serviser. Sistemi v novejših avtomobilih pa sicer v večini primerov sami sporočijo, ko pride do težav z zavorami.

Oranžna lučka zahteva previdno vožnjo in obisk serviserja v bližnji prihodnosti, rdeča pa je opomnik, da morate čim prej varno prekiniti vožnjo in si pomagati z avtovleko.

  • Svetlobna telesa naj delujejo.

Občasno, predvsem pred daljšimi potmi, preglejte, ali v svetilih delujejo vse žarnice. Vsakih nekaj let pa je priporočljivo stekla svetil očistiti tudi z notranje strani.

Preberite še več o tem, kako v dežju voziti čim bolj varno in si oglejte tudi video, ki prikazuje, kako pomembne so ustrezne pnevmatike za vožnjo v dežju.