Mitsubishi i-MIEV

Mitsubishi, Testi

V začetku veselega decembra 2011 smo imeli na testu prvič na Avto.Over.Net električno vozilo Mitsubishi i-MIEV s sinhronskim elektro motorjem s stalnim magnetom, ki ponuja 49 kW moči. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili…

Prihodnost je postala sedanjost.

 
Kot prvi testen avtomobil na portalu Avto.Over.Net gnan le s pomočjo elektrike se je zapisal Mitsubishi i-MIEV.
 
Majhen, komaj 3,5 metra dolg avtomobil se že vizualno povsem razlikuje od svojih standardnih tekmecev, ki imajo “še vedno” rezervoar za gorivo in vgrajen bodisi bencinski bodisi dizelski pogonski agregat. Ker na pogled deluje zelo ozek in visok je prvi pomislek, ali je v notranjosti sploh dovolj prostora? Da, vsekakor ga je, a le za štiri osebe, za kolikor je tudi registriran. Organska zunanja oblika je všečna, nekaj nevsakdanjega in daje slutiti, da gre za električno gnan avtomobil, ki s svojim tihim delovanjem navdušuje. A o tem malce kasneje.
 
9B9F9A76-5EEA-11E1-98BB-199C65B94067
 
A povsem edinstvena vendarle ni oblika avtomobila Mitsubishi i-MIEV, saj si jo deli z modeloma Citroen C-Zero in Peugeotom i-On. Z njima pa si deli praktično še vse ostale komponente. 
 
V notranjosti kljub skromnim zunanjim meram i-MIEV ne daje občutka utesnjenosti. Najbolje se bosta počutila voznik in sovoznik, le pogrešala bosta malce več vzdolžnega hoda sedeža. Iz njunega zornega kota je vstopanje in izstopanje iz avtomobila preprosto, saj sedeža nimata školjkaste oblike. Zadaj se sedi manj razkošno, a še vedno dovolj udobno za mestno vožnjo in skakanje po mestu gor in dol. Okoli voznika bi pričakovali le več odlagalnih mest, tista ki so, so pa preprosto preozka – primer v vratih. S prtljažnikom bodo zadovoljni tisti, ki radi zaloge hrane nakupujejo večkrat po malem. Sama izdelava notranjosti avtomobila ni na visokem nivoju, kljub temu, da bi zaradi visoke cene kupec to pričakoval. Potrebno se je sprijazniti, da je pač i-MIEV pionirsko delo v času elektrifikacije prevoznih sredstev. Pionirski časi pa so vedno bili dragi.
 
21A8E4C8-5EE7-11E1-BB6D-199C65B94067
 
In vožnja z njim? Če izvzamem skorajšnjo neslišnost delovanja in maksimalen navor že v začetku premikanja je vožnja povsem enaka ostalim avtomobilčkom tega velikostnega razreda. Le filozofija je malce drugačna. Kakšna že? No, vsako daljšo pot je potrebno načrtovati, saj je v zimskem času potovalni računalnik izračunal domet vozila le dobrih 130 kilometrov. Seveda ob ugasnjeni klimi, radiu ter navigaciji, ki jo i-MIEV tudi premore. Pred daljšo potjo je potrebno “naštudirati” kje vse se nahajajo polnilne postaje, da se v primeru praznega akumulatorja lahko avtomobil priključi na električno omrežje. A tu nastopi drug problem, če imate v planu res dolgo pot, potem lahko vmes med polnjenjem kar malce zaspite. Šest ur boste minimalno polnilni tole električno vozilo.
 
3B63A0C4-5EE7-11E1-BAE6-199C65B94067Hja, ampak dolgo polnjenje je le še en dokaz, da je ta avtomobil resnično izdelan z mislijo na mesto. V mestnem režimu vožnje je regeneracija energije večja, pri rdečih semaforjih se ne porablja elektrika za motor, razen za porabnike, kot so radio, navigacija ali klima. Za voljo nižje porabe energije je voznikov sedež ogrevan, saj se hitreje ogreje samo zadnjica voznika, kot pa cel potniški prostor. 180 Nm navora je praktično vedno na voljo, okretnost vozila pa je zavidljivo dobra. Da, v mestu se i-MIEV izkaže kot odličen avtomobil, če le imate doma pod blokom garažo in vtičnico. Ali vsaj v bližini doma polnilno postajo za polnjenje.
 
Električno delovanje avtomobila pa prinaša nevarnost, ki jo je potrebno izpostaviti. Tiho delovanje avtomobila zelo hitro preslišijo kolesarji, sprehajalci in drugi udeleženci v prometu. Zato velja opozoriti, da ste ob prehitevanju ali mestni vožnji z električnim vozilom toliko previdnejši na ostale udeležence v prometu, ki vas morda niso zaznali v bližini.
 
F56BF356-5EE5-11E1-899D-199C65B94067
 
Za aktivno, kot tudi pasivno varnost je v vozilu dobro poskrbljeno. Testen Mitsubishi i-MIEV je imel serijsko vgrajen že sistem za nadzor stabilnosti ter sistem za nadzor zdrsa vozila, ki sta v veliko pomoč, saj je pogon speljan na zadnji kolesni par. V primeru nesreče pa sta zagotovo v pomoč bočni varnostni zračni blazini, stranske varnostne zračne zavese ter Isofix sidrišče za otroški sedež v drugi vrsti.
 
V zadnjem odstavku se ponavadi obdregnemo ob ceno. V primeru testnega Mitsubishija i-MIEV to ni primerno, saj bi za ta znesek dobili vrsto drugih polno opremljenih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem. A to se preprosto ne more primerjati. Potrebno se je le zavedati, da bo že v bližnji prihodnosti takšnih vozil vse več, cene pa bodo postale dostopnjejše.
 
 

S foruma…

V začetku veselega decembra 2011 smo imeli na testu prvič na Avto.Over.Net električno vozilo Mitsubishi i-MIEV s sinhronskim elektro motorjem s stalnim magnetom, ki ponuja 49 kW moči. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v temi: Na kratkem testu: Mitsubishi i-MIEV.

Vprašanje uporabnika Kdlajf: Kolikšen domet ima ta avtomobil?
Odgovor: Po tovarniških podatkih naj bi lahko z vozilom i-MIEV prevozili 150 kilometrov. V realnosti pa je vse odvisno od uporabe elektronskih naprav v vozilu, klimatske naprave in ogrevanja sedeža. Na porabo še dodatno vpliva vreme oziroma zunanja temperatura. V zimskem času se zato domet zmanjša. V našem primeru je znašal domet 90 kilometrov.
 
Vprašanje uporabnice nimampojma: Kako dolgo se mora ta električen avtomobil polniti na navadnem priključku kot ga imamo doma?
Odgovor: Vozilo i-MIEV se povprečno polni sedem ur na navadnem omrežju ali pa s pomočjo hitrih polnilnih postaj, v tem primeru se baterija napolni 80 odstotno v treh urah.
Če avtomobil polnimo preko “navadnih vtičnic” na navadnem omrežju traja polnjenje: 
– 230 V/16A približno 6 ur 
– 230 V/13 A približno 7 ur 
– 230 V/10 A približno 8 ur
 
Vprašanje osebe Možakar: Za koliko oseb je i-MIEV registriran?
Odgovor: Mitsubishi i-MIEV je registriran za štiri osebe.
 
Vprašanje uporabnika hitrca: Kje pa so postavljene hitre polnilne postaje?
Odgovor: V Sloveniji so trenutno na voljo samo navadne polnilne postaje s pomočjo katerih poteka polnjene električnega vozila od 6 do 8 ur. Na spodnji povezavi društva DEVS si lahko ogledate kje v Sloveniji se trenutno nahajajo te javne polnilne postaje. Če katera še ni vpisana, naprošajo v društvu, da to sporočite na [email protected]
 
CA64CF96-36BA-11E1-A385-898366B94067
_______

Podatki:
Motor: sinhronski elektro motor s stalnim magnetom (49 kW/64 KM, 180 Nm)
Akumulator: litij–ionski akumulatorji – nazivna napetost 330 V – kapaciteta 16 kW
Poraba oz. domet (NEDC): 150 km (CO2: 0 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 130 km/h / 15,9 sekund
Dolžina / širina / višina: 3473 / 1608 / 1475 mm
Medosna razdalja: 2550 mm
Teža: 1110 kg
Št. sedežev: 4
Prostornina prtljažnika: 227-860 l
 
Osnovna cena: 34.990,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 36.840,00 EUR
(dodatna oprema: kovinska barva, navigacija)