Katrca Planica – prvo uradno klubsko vozilo

Aktualno

Ena od tistih, ki se še vozijo po evropskih cestah, je postala prvo uradno vozilo Kluba ljubiteljev in lastnikov vozil Renault. Enega najbolj prepoznavnih modelov francoske tovarne Renault, 22-letno Katrco, so klubu podarile Ljubljanske mlekarne.

Čeprav Katrc ali Renault 4, kot jim je ime nadel francoski proizvajalec, ne izdelujejo več, ta še ni rekla svoje zadnje besede.
 

Ena od tistih, ki se še vozijo po evropskih cestah, je postala prvo uradno vozilo Kluba ljubiteljev in lastnikov vozil Renault. Enega najbolj prepoznavnih modelov francoske tovarne Renault, 22-letno Katrco, so klubu podarile Ljubljanske mlekarne. Po nekaterih ocenah se po evropskih cestah danes še vedno vozi okoli sto tisoč Katrc, mnoge s statusom oldtajmerja.

5969AAD6-06E0-11E2-AF7C-E7A465B94067

Pred dvema letoma je stara dobra Katrca praznovala svoj 50. rojstni dan. Ko je upihnila prvo svečko, sladoleda Planica sicer še ni bilo na prodajnih policah, pa vendar nismo redki tisti, ki se spominjamo dobrih starih časov, ko smo jedli Planico in vozili Katrco. Z nostalgičnim pridihom, ki ga še danes v življenjih mnogih Slovenk in Slovencev prikličejo spomini na vožnje s Katrco in sladoledna družinska srečanja s Planico, smo v Ljubljanskih mlekarnah zasnovali dve uspešni promocijski akciji in ju zaključili v letošnjem letu. Ko smo premišljevali, kako legendo  aktivno upokojiti, da bo nekomu tudi v prihodnje koristno služila, je bila ideja o sodelovanju s Klubom ljubiteljev in lastnikov vozil Renault kot na dlani,” je odločitev o predaji Katrce utemeljila Sara Wagner iz Ljubljanskih mlekarn.

Marsikoga izmed nas na čase kakih 20 ali 30 let nazaj torej vežejo lepi spomini, zato bodo v Klubu ljubiteljev in lastnikov vozil Renault to tradicijo z veseljem ohranjali tudi v prihodnje: Že dolgo smo razmišljali, da bi pridobili uradno klubsko vozilo. Predlog Ljubljanskih mlekarn, da nam podarijo Katrco, je bil zato več kot le dobrodošel. Avto bomo v klubu uporabljali za promocijo na različnih avtomobilskih srečanjih, z veseljem pa se bomo skupaj z ostalimi člani kluba zapeljali tudi na kakšno panoramsko vožnjo in skrbeli, da bo Katrca Planica dobro kondicijo ohranjala tudi v prihodnje,” je ob prevzemu vozila povedal Gašper Karlovšek, podpredsednik Kluba ljubiteljev in lastnikov vozil Renault.

Katrco so pod imenom Renault 4 javnosti prvič uradno predstavili leta 1961 na razstavi v Frankfurtu in še danes velja za enega najbolj prepoznavnih modelov francoske tovarne Renault, ki smo ga izdelovali tudi v Sloveniji. Katrco je bilo na trgu moč dobiti polna tri desetletja, med prodajne uspešnice z več kot 8 milijoni prodanimi vozili pa jo je med drugim pognalo tudi dejstvo, da je bila namenjena ljudstvu in ne le premožnim, zato marsikoga tudi danes na Katrco vežejo lepi spomini.

Lansko poletje 2011 pa smo tako uživali s Katrco na Avto.Over.Net.