Volkswagen Cross Caddy in Amarok Canyon

Aktualno, Novosti

Volkswagen Gospodarska vozila je na letošnjem salonu IAA v Hannovru predstavila številne novosti. Poleg novega Cross Caddyja je bila druga posebnost Volkswagnovega razstavnega prostora model Amarok Canyon.

Volkswagen Gospodarska vozila  je na letošnjem salonu IAA v Hannovru predstavila  številne novosti.
 

Poleg novega Cross Caddyja je bila druga posebnost Volkswagnovega razstavnega prostora model Amarok Canyon. Ta posebni model, ki je lakiran v močnem barvnem odtenku, naredi vtis s številnimi elementi, ki so značilni za trendovske terenske pickupe.

Cross Caddy
 
Od serijske izvedbe Caddyja močno odstopa že model Caddy Edition 30. A Cross Caddy je še nekoliko bolj poseben: z markantnimi 17-palčnimi platišči tipa Canyon, ki so kombinirana s pnevmatikami dimenzije 205/50 R 17, in z novo strupeno zeleno barvo laka – ki jo poznamo že od Scirocca – se ta Caddy močno razlikuje od drugih modelov iz iste serije.
 
2873F5BA-07A0-11E2-A5CE-E7A465B94067
 
Zaradi individualiziranih zunanjih elementov deluje novi Cross Caddy na prvi pogled kot povsem samostojen model. Črne obrobe kolesnih ohišij, stranskih pragov ter spodnjega roba sprednjega in zadnjega odbijača ustvarjajo robustno podobo vozila. Ti elementi so v močnem kontrastu z montažnimi deli, ki so lakirani v barvi vozila in se zlivajo v eno s stranskimi pragovi, ki so potegnjeni do vrat. Srebrna zaščita podvozja na sprednji in zadnji strani vozila ter zaščitne letve na stranskih pragovih zaokrožajo terenski videz. Tudi zatemnjena stranska stekla od B-stebrička dalje in zatemnjeno zadnje steklo ter zatemnjene zadnje luči poskrbijo, da se vozilo na pogled jasno razlikuje od serijskega Caddyja.
 
Samostojna produktna oznaka “Cross” ne pomeni le specifičnega dizajna, temveč tudi posebej zasnovane pakete opreme. Novi Cross Caddy ima poleg značilnih platišč in karoserijske zasnove tudi privlačen nabor opreme: tako velja izpostaviti srebrne strešne letve, prezračevalne reže, ki so lakirane v črni barvi z visokim sijajem in imajo srebrne obrobe, sprednja sedeža z dvobarvnimi prevlekami, po višini in vzdolžno nastavljiv sredinski naslon za roke, usnjen volan in usnjene aplikacije s sivimi šivi na glavi prestavne ročice in ročici ročne zavore ter notranje obloge vrat v kontrastni barvi.
 
Cross Caddy, ki sicer temelji na paketu opreme Trendline, je na voljo v pet- in sedem-sedežni izvedbi ter s kratko medosno razdaljo, zanj pa je poleg strupeno zelene na voljo še osem drugih barv lakov.
 
Za model Cross Caddy, ki naj bi nagovarjal predvsem individualiste, ki imajo radi aktivnosti na prostem in si zato želijo praktično vozilo, je na voljo kompletna paleta motorjev, od TSI in TDI do motorjev na zemeljski in utekočinjeni plin, s skupnim razponom moči od 63 kW (86 KM) do 125 kW (170 KM), med katerimi so tudi različice z menjalnikom DSG in štirikolesnim pogonom 4MOTION. Trendovski, vsestransko uporabni model bo naprodaj od spomladi 2013 naprej, izbira pa bo skoraj neskončna. 
 
Amarok Canyon
 
Znamka Volkswagen Gospodarska vozila je na ženevskem avtomobilskem salonu 2012 predstavila študijo Amarok Canyon, konceptno vozilo, zasnovano za ekstremne športne aktivnosti na prostem. Koncept terenca vpadljive barve s klasičnimi elementi pickupa je sprožil pozitivne odzive. Tako je padla odločitev, da bi spomladi 2013 v ponudbo vključili posebni model Amaroka, ki bi bil čimbolj podoben tej študiji: Amarok Canyon. Najpomembnejše elemente konceptnega vozila – od močne barve do AT-pnevmatik, droga z žarometi, stilskega droga in detajlov notranje opreme – so tako prevzeli tudi v posebno serijo.
 
35258404-07A0-11E2-AE33-E7A465B94067
 
Posebni model “Canyon”, ki temelji na paketu opreme Trendline, se od serijskega Amaroka na prvi pogled razlikuje po neobičajni barvi: štirivratna karoserija se blešči v oranžno-rdečem odtenku “bakreno oranžna”, ki je na voljo ekskluzivno za ta posebni model.
 
Na strehi se ta freestyle avto ponaša z opcijskim drogom, na katerem so pritrjeni štirje dodatni žarometi. Druge njegove posebnosti so še zatemnjene zadnje luči, v barvi vozila lakirana dizajnerska zaščita podvozja, kontrastne črne obrobe kolesnih ohišij ter napisi “Canyon” na vratih in loputi kesona. Novo oblikovani stilski drog, cevna stopnica na pragovih in zadnji odbijač so sijoče črne barve, tako da zavestno odstopajo od karoserije. Tudi novi “rollcover” – pokrov kesona v obliki trde žaluzije – je sijoče črne barve in se uporablja za zaščito dragocenega tovora. Amarok Canyon s temi dodatki tako že na pogled razkriva veselje do svobode in pustolovščin.
 
“Canyon” pa tudi pri motorjih nudi vse, kar obljublja njegov zunanji videz: da bi zadostil maksimalnim terenskim zahtevam, sta zanj oba motorja TDI na voljo v kombinaciji s stalnim ali vklopljivim štirikolesnim pogonom (4MOTION) ter z opcijsko zaporo diferenciala na zadnji premi.
 
Posebni model, ki je zasnovan za aktivnosti na prostem, je poleg tega opremljen z novo oblikovanimi 17-palčnimi aluminijastimi platišči tipa Roca, ki so kombinirana z AT-pnevmatikami dimenzije 245/70 R 17. Po želji so na voljo tudi 18-palčna platišča s pnevmatikami za cestno vožnjo.
 
O individualnem značaju Amaroka Canyon priča tudi njegova notranjost. Ta je na novo popestrena s številnimi barvnimi detajli. Ohišje kombiniranega instrumenta je zasnovano v matiranem kromu, delno usnjeni sedeži pa so dvobarvni: sedišča so zasnovana v barvnem odtenku “moonrock”, vzglavniki in stranice sedežev pa izstopajo v elegantnem kontrastnem odtenku “antracitna”. Okrasni šivi na sedežih in na trikrakem usnjenem volanu ter na usnjeni prestavni ročici so oranžno-rdeči kot 
karoserija. 
 
Za Amarok Canyon bodo od spomladi 2013 naprej poleg novega barvnega odtenka “bakreno oranžna”, ki bo ekskluzivno rezerviran samo za ta posebni model, na voljo še barve “zrcalno srebrna”, “naravno siva” in “peščeno bež”. Kot alternativa stilskemu drogu in z njim kombiniranemu pokrovu za keson bo za “Canyon” na voljo tudi praktična trda streha.