Kako postati dober motorist?

PR novica

Strastni motoristi pravijo, da je vožnja z motorjem nekaj najbolj vznemirljivega in posebnega, a se tudi strinjajo, da to ni le zabava, saj zahteva spretnost, premišljenost in hitre reflekse.

Dober voznik

Strastni motoristi pravijo, da je vožnja z motorjem nekaj najbolj vznemirljivega in posebnega, a se tudi strinjajo, da to ni le zabava, saj zahteva spretnost, premišljenost in hitre reflekse.

Ste med tistimi,ki vas privlačijo vse lepote motociklizma in bi se v tem tudi sami v tem radi preizkusili? V Zavarovalnici Triglav imajo številne strokovnjake in mnogi med njimi so tudi odlični motoristi, zato smo jih vprašali za nasvet, kaj je pomembno upoštevati preden sedete na motor.

Dober voznik

Kateri motor je najbolj primeren za začetnika? Zakaj se omenja višina motorja in voznika?

Darko Krušič: Vsak motor je primeren za začetnika, saj je vse v glavi vsakega posameznika.  Višina motorja je pomembna takrat, ko se ustaviš oziroma stojiš. Ko sediš na motorju se moraš s celim podplatom dotikati podlage, da lahko stabilno in varno obdržiš motor, sebe in sopotnika v ravnovesju.

Robert Bertalanič: Odgovor žal ni tako preprost. Na izbiro motornega kolesa vpliva veliko pomembnih dejavnikov, med katerimi je na vrhu verjetno sama želja posameznika, kakšen motor si najbolj želi.  Temu takoj sledi finančna sposobnost, nato pa okoliščine, kot so telesna teža in velikost posameznika. Pomembno je tudi to, ali se želi nekdo voziti hitro ali z zmerno hitrostjo, sam ali v dvoje, na dolge ali kratke poti… V osnovi pa vsakemu začetniku priporočam, da začne postopoma zviševati zahtevnost motorja. Začeti je treba z manj zahtevnimi (glede na moč) motorji, nabrati čim več izkušenj in postopoma prehajati na bolj zahtevne in zmogljivejše motorje. K temu pa bi dodal, da je potrebno prevoziti čim več kilometrov – vaja dela mojstra.

Kako se lahko motorist začetnik najbolje nauči vožnje?

Darko Krušič: Tako, da  posluša nasvete izkušenejših in se jih tudi drži. Vožnja v paru ali v skupini  prispeva k učenju kot tudi treningi na poligonih.

Robert Bertalanič: Priporočljive so vožnje v skupinah. Prednost je predvsem v tem, da motorist pridobiva izkušnje, ki postanejo stalnica tudi pri individualnih vožnjah. Z vidika varnosti so motoristi v skupinah dosti bolj vidni, kot posamezni motoristi.

Katere so najbolj pogoste napake začetnikov?

Darko Krušič: Zagotovo so napake prevelika neučakanost, hitrost pa tudi predolge poti, saj je za začetek dovolj, če na dan prevozimo samo okrog 100 km.

Mateja Koželj: Menim, da so začetniki pogosto preveč samozavestni, morda celo objestni (vožnja po zadnjem kolesu, prehitra vožnja, izzivanje).

Robert Bertalanič: Napaka je brezglavo iskanje adrenalina v hitrosti, ki je še ne obvladajo.

Kakšno zaščitno opremo potrebuje motorist?

Mateja Koželj: Najprej je to čelada, ki se dobro prilega glavi, saj v nasprotnem primeru pri večji hitrosti povzroča neprijetne vibracije. Motoristična jakna in hlače, ki imata vgrajena ščitnike na ramenih, komolcih, kolenih, in naj bi vsaj delno zaščitila telo pri padcu. Nadalje čevlji oziroma motoristični škornji, rokavice z dodatnimi ščitniki, podkapa, motoristični pas, če ni zaščita že vgrajena v motoristično jakno, in dežni kombinezon. Oprema mora motorista zaščititi pred vetrom in drugimi zunanjimi vplivi med vožnjo, mora biti opazna ostalim udeležencem v prometu (odsevna) ter hkrati motorista zaščititi v primeru prometne nesreče. Kakšno opremo imaš, pa je predvsem odvisno tudi od tipa motorja oziroma vožnje. Hitrejši motorji ter daljše vožnje zahtevajo boljšo zaščitno opremo, vedno pa je potrebna čelada in motoristična jakna.

Robert Bertalanič: Poleg čelade, motoristične obleke, rokavic in čevljev na vsak način priporočam ledvični pas v kombinaciji s t.i. “želvo”, ki služi za zaščito hrbtenice. Oprema naj bo prave velikosti in kar se da tudi udobna.

Kakšno zavarovanje priporočate motoristom?

Mateja Koželj: Poleg zavarovanja za motorna kolesa (odgovornost in kasko) je zelo priporočljivo skleniti zavarovanje za čas potovanj po tujini kot tudi zavarovanje za kritje stroškov nujnega zdravljenja in stroškov prevoza zaradi nezgode.

Robert Bertalanič: Takšno, da se bo posameznik počutili dobro zavarovan. Zavarujte predvsem sebe in sopotnike in poskrbite za jeklenega konjička.

Kako pravilno sediš na motorju?

Darko Krušič: Vsak motor narekuje svoj način sedenja. Sedimo tako, da se najmanj utrudimo in da čim manj obremenjujemo hrbtenico.

Kaj je potrebno upoštevati, če imaš s seboj sopotnika?

Darko Krušič: Treba se je zavedati, da se potem motor obnaša drugače. Je težji. Počasneje se ustavi in ovinkih je težje vodljiv.

Mateja Koželj:Potrebna je večja previdnost. Predvsem pa mora sopotnik paziti, da se pri vožnji skozi ovinek nagne na isto stran kot voznik, saj v nasprotnem primeru to lahko povzroči padec.

Robert Bertalanič: Sopotnik je motoristu pri vožnji lahko tako v korist kakor tudi v breme. Sopotniku, ki še nima izkušenj z vožnjo na motornem kolesu, je priporočljivo pred vožnjo podati vse potrebne informacije, da se bo vožnja lahko končala varno.

Za konec pa, kdaj ne iti na motor?

Darko Krušič: Poleg alkohola in opojnih substanc se absolutno odsvetuje vožnja z motorjem,  če smo utrujeni, ponoči, prezgodaj spomladi in pozno jeseni zaradi spolzkih cestišč.

Mateja Koželj: Vožnjo odsvetujem v primeru utrujenosti, pod vplivom alkohola ali drugih substanc, saj si nevaren sebi in okolici. Vožnja z motorjem zahteva še večjo previdnost kot vožnja z avtomobilom. Motorista ostali udeleženci v prometu pogosto spregledajo, zato mora motorist še toliko bolj spremljati dogajanje v okolici, s čimer lahko prepreči marsikatero nesrečo. Topa  od njega zahteva visoko koncentracijo.

Na vprašanja so odgovarjali:

Darko Krušič, skrbnik za prodajo v hčerinskih družbah, ki je motorist že 16 let. S svojo Hondo Deauville si najraje izbere turistični tip vožnje in vozi počasi po omejitvah in po obvoznih cestah. Za avtocesto se odloči le poredko oziroma ponoči.

Mateja Koželj, poslovna asistentka, ki je več let kot sopotnica uživala v daljši izletih z motorjem.

Robert Bertalanič, vodja skupine – zavarovalni zastopnik, ki je motorist že vse od osnovne šole in je obraz naše oglaševalske akcije za zavarovanje motornih koles. Najraje ima daljše vožnje, popestrene z zavoji, ki jih trenutno obvladuje s svojim Ducati Monsterjem.

Oglasno sporočilo