Iztok: Od kralja do carja (2.del)

Blog, Mercedes-Benz, Testi

Končno je prišel čas, za po mojem skromnem mnenju, več kot zaslužen dopust, sem bil odločen letos julija, ko sem sedel v letalo. Dobri trije tedni dopusta pred menoj in čakajoči trije karakterno povsem različni avtomobili za preizkusit so bili več kot dobri obeti. Zastopnik za vozila Mercedes-Benz in Smart se je odločil, da me […]

Končno je prišel čas, za po mojem skromnem mnenju, več kot zaslužen dopust, sem bil odločen letos julija, ko sem sedel v letalo. Dobri trije tedni dopusta pred menoj in čakajoči trije karakterno povsem različni avtomobili za preizkusit so bili več kot dobri obeti. Zastopnik za vozila Mercedes-Benz in Smart se je odločil, da me te redke dni, ki jih bom preživel v Sloveniji, razvadi s svojo vse širšo in bogatejšo ponudbo vozil. Hibridni C 350 e, izstopajoči karavan CLA Shooting Brake in mini avtoček so čakali name.

20150801_124722by-ramy4x4

Frajer!

Imeti uporaben avtomobil, ampak hkrati biti vpadljiv. Kaj izbrati v razredu majhnih limuzin oziroma karavanov? Na trgu je precej ponudbe, a prav iztopajočih modelov v višjem cenovnem rangu vozil ni. BMW s svojo konzervativno politiko ne izstopa. Audi se je, roko na srce, malce izgubil. Trenutna kriza z emisijami pa jim tudi ne gre na roko. Volvo prihaja s svežimi zamisli, a ostaja klasično previden. Mercedes pa udarja. Tokrat z modelom CLA Shooting Brake. Bo Alfa Romeo čez nekaj let pripravila pravilen odgovor? No ja, mogoče bo že prepozno… Bitka pa bi bila nedvomno zanimiva, če upoštevamo apetite te slovite italijanske znamke in njihov renome glede dizajniranja avtomobilov. Trikraka zveza z dizajnom svojih zadnjih izdelkov nedvomno postavlja nove mejnike te znamke!

cla shooting brake

Pod obliko limuzinskega CLA sta se leta 2010 podpisala Mark Fetherston in, naše gore list, Slovenec Robert Lešnik. Shooting Brake je bil predstavljen minulo leto na LA Auto Showu v ZDA.

Foto: Nastja B.

Foto: Nastja B.

“A je avtomatik?” je bilo moje prvo vprašanje, ko sem prejel ključe modela CLA Shooting Brake s športnejšimi odbijači in pragovi. Z AMG look platišči je CLA Shooting Brake izgledal strupeno. Kot v hitrem “crushu”, ko vidiš izjemno privlačno osebo, sem pozabil, da sem se ravnokar poslovil od hibridnega C-ja s kar 280 “konjiči” in se takoj prepustil mnogo šibkejšemu dizelskemu vozilu s 100 kW moči (136 KM). Nisem se zmenil za dizelski zvok, ki ga zadnje čase slišim vse redkeje in se odpeljal raziskovati Slovenijo.

Zakaj sem postavil vprašanje, če je avtomatik? Zato, ker ni potrebe po mučnem pritiskanju sklopke, ko se cijaziš čez zabito Ljubljano (slovenska prestolnica sicer še ne ve kaj pomeni prometna konica v pravem pomenu besede, ki jo v Dubaju doživljamo mnogo bolj intezivneje) ali proti morju na avtocesti. Kdor mi samozavestno pove, da mu je ročni menjalnik tisto pravo, tisto da ti da občutek, da znaš voziti avto, se sam pri sebi samo še zasmejim in povprašam, ali je že kdaj uporabljal daljše obdobje vozilo s samodejnim menjalnikom? Novodobni samodejni menjalniki, tu ne morem krivice delati nobeni od vodilnih znamk, so izjemno odlični, tekoči in hitri. Res, da če se zapodiš na dirklališče z njimi, ne ponudijo tiste prvinske vožnje in prestavljanja, ampak hej! Kdo gre z dizelskim karavanom na dirkališče?

Šparovček!

Šparovček!

Skratka, vsedel sem se v izjemno nizkega CLA-ja v primerjavi s C 350 e in že po prvih desetih kilometrih občutil bistveno razliko – manjko pri moči. Avtomobilu CLA 200 CDI bolj ustreza lažerna vožnja. Takšen stil pa tudi nagradi z odlično nizko porabo, ki je na testu znašala zgolj malo pod petimi litri na sto prevoženih kilometrov. Šparovček! V kombinaciji z že omenjenim odličnim 7-stopenjskim menjalnikom je vožnja s tem vozilom udobna, ekonomična in nič kaj utrujajoča. Le starejši ljudje bodo imeli kakšno reči čez nizek položaj sedenja, a za te je Mercedes že pripravil odgovor, ki sliši na ime GLA.

Prtljažnik je zadovoljivo velik. Ni med največjimi, daleč od tega, vendar zadošča kriterijem uporabnika, ki ga bo večino časa uporabljal najverjetneje v dvoje.

Prtljažnik je zadovoljivo velik. Ni med največjimi, daleč od tega, vendar zadošča kriterijem uporabnika, ki ga bo večino časa uporabljal najverjetneje v maksimalno  dvoje.

Med svojim potepanjem po Sloveniji s CLA Shooting Brakom sem večino časa preživel sam ali v družbi še enega sopotnika oziroma sopotnice. Za naju je bilo prostora več kot dovolj. Če bi živel v življenjskem obdobju z še enim ali dvema odraščajočima otrokoma bi bilo prostora ravno dovolj v tem izrazito stilsko oblikovanem karavanu. V notranjosti sta me navdušila med vsemi že znanimi Mercedesovimi detajli predvsem prednja sedeža z integriranim vzglavnikom. Športna in udobna. V prtljažnik pa sva spravila vse za teden dni dopusta na obali.

In, da se vrnem k svoji prvotni zamisli trilogije! C 350 e je kraljevski avtomobil in v primerjavi s karavanskim CLA (izraz karavanski mu ne sodi najbolje, lepše sliši na ime Shooting Brake, kaj ne) ponuja mnogo več prostora. Če upoštevamo, da v sebi skriva še hibridno tehnologijo je vsekakor oh in sploh super avtomobil. Na drugi strani pa s CLA Shooting Brake z osnovno ceno okoli 28 tisočakov oziroma 44 tisočakov, kolikor je stala testna različica dobimo super imidž avtomobil. Izstopajoč! Eleganten! Kvaliteten s trikrako nemško zvezdo na nosu! Vsekakor Shooting Brake bolj izstopa s svojimi AMG dodatki kot prej omenjeni hibridni C, ki je, naj spomnim, stal okoli 63 tisoč evrov. CLA Shootinga Braka bi tako priporočil mladim (če je denarnica dovolj debela), mladim mamicam, medtem ko očka vozi C-ja ali večji model in tudi upokojenim vitalnim parom, ki vedo kako frejersko preživljati jesen svojega življenja.

cla shooting brake

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.