Iztok: Kako sem postal član Williamsa

Avtomobilizem, Blog, Formula 1, Šport, Top

Biti na pravem mestu ob pravem času. Kolikokrat ste že slišali to filozofijo? Kako pogosto vam to tudi uspe? Ste opazili, da ko načrtujete se željeno nikakor ne zgodi in ne zgodi. Povsem drugače je, ko ste nekje nepričakovano in morate le zagrabiti ponujeno priložnost! Tako je bilo tudi na minuli dirki za VN Združenih arabskih emiratov.

Biti na pravem mestu ob pravem času. Kolikokrat ste že slišali to filozofijo? Kako pogosto vam to tudi uspe? Ste opazili, da ko načrtujete, se željeno nikakor ne zgodi in ne zgodi. Povsem drugače je, ko ste nekje nepričakovano in morate le zagrabiti ponujeno priložnost! Tako je bilo tudi na minuli dirki za VN Združenih arabskih emiratov.

Kot novinar F1 Avtomanije sem minuli vikend fotografiral akcijo na in ob stezi, nakar sem se po nasvetih starega izkušenega mačka Veljka Jukiča, ki F1 dirke obiskuje že 40 let, odpravil do vhoda pod stopničkami, da bi fotografiral bodočega, sedaj že novega, svetovnega prvaka Lewisa Hamiltona in veselje dvojnih stopničk Williamsovih voznikov.

A photo posted by Iztok Franko (@iztokfranko) on

Ob tako odličnemu vzdušju zlahka postaneš največji privrženec moštva Williams.

Ob tako odličnemu vzdušju zlahka postaneš največji privrženec moštva Williams.

V totalni gneči, ko smo se fotografi in novinarji stiskali pred vhodom na “pit line”, sem kar nekajkrat lovil zrak. Vsi so si želeli najboljšo pozicijo pod odrom za zmagovalce. Hamilton je zdrvel čez štartno-ciljno črto, uzrl karirasto zastavo, ki mu je naznanila, da je postal zmagovalec dirke v Abu Dhabiju z Mercedsom in hkrati drugič v karieri svetovni prvak F1 po letu 2008, ko mu je prvič uspelo z McLarnom. V tem trenutku so se vrata odprla, fotografi so z velikimi objektivi planili skozenj. Uspel sem preživeti to stiskanje prepotenih teles in trdih objektivov in se zasidral ob začetku ograde kamor naj bi pripeljali v naslednjih trenutkih prvi trije. Le tam je še bil prostor, da sem se lahko normalno postavil tik za varnostno ogrado. Med pripravljanjem nastavitev fotoaparata sem začutil za seboj močan pritisk veselih mehanikov, inženirjev v belem. Niti se nisem zavedal katere ekipe so dokler ni mimo nas zdrvel Brazilec Felipe Massa in so planili v evforijo. Nekaj sekund kasneje je uletel še Valtteri Bottas, parkiral formulo, skočil do svojega inženirja in nato v objem meni ter bližnjemu mehaniku. Še ravno pravi čas sem uspel vklopiti svojo GoPro kamero, da sem ovekovečil ta izjemen, čustven trenutek.

 

williams-racing-team-2014

 

Nepopisnega veselja v okolici sem se tako navdušil ter navzel, da sem v trenutku čutil izjemno povezanost z ekipo Williams Martini Racing. Fantje so se šalili, posneli smo selfije in se na kratko pogovarjali o ravno naporni zaključeni sezoni. 

Še zadnja skupinska fotografija za osvojeni 2. in 3. mesti na zadnji dirki sezone 2014.

Še zadnja skupinska fotografija za osvojeni 2. in 3. mesti na zadnji dirki sezone 2014.

Po proceduri podeljevanja pokalov sem skočil do Williamsove garaže, da jim predam nastale fotografije. Češ, le zakaj bi jih le zase hranil, ko pa bodo koristile tudi ekipi. Massin inženir me je nemudoma povabil v bokse kjer smo počakali na oba voznika. Pridružil se nam je še 2-kratni svetovni prvak Mika Hakkinen, ki se je posvečal predvsem svojemu finskemu kolegu Bottasu. Veselje je bilo vrhunsko. Po skupni moštveni fotki je sledil šampanjec, čestitke in kratki pogovori. Čustven govor vodje moštva in prenos sporočila Franka Williamsa so zelo emocionalno vplivali na to relatino malo srčno ekipo. Začutil sem moštveno zavedanje koliko truda so vložili v vseh letošnjih 19 dirk ter seveda v priprave pred samim pričetkom sezone. Zaključiti na 3. mestu v točkovanju konstruktorjev je ogromen uspeh. Še toliko bolj, če uspeš prehiteti moštvi kot sta Ferrari in McLaren. Zamislite si koliko odrekanja je potrebno prav od vseh članov moštva, da delujejo vedno na najvišjem možnem nivoju. Gledalci pred TV-jem vidimo le uspehe in neuspehe. Vsega znoja v ozadju, solz in smeha pa ne. Smo pametni in modrujemo kako jim je lepo. Potrebno se je zavedati, da vsi ti člani moštva imajo svoje bližnje, ki jih čez celo leto vidijo zelo malo. Vedno so na poti, kar sicer na prvi pogled izgleda sanjsko, vendar je tudi izjemno naporno. Kapo dol srčni ekipi. Vsekakor pa niso edini. Prav vsa moštva delujejo podobno.

 

 

A photo posted by Iztok Franko (@iztokfranko) on

Po še nekaj izrečenih besedah sem se počasi poslovil in vrnil v svoj svet.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. V sodelovanju z f1.avtomanija.com!

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.