Iztok in BMW 320d Touring: Uspešen in srečen

Blog, BMW, Testi

Skakanje iz sestanka na sestanek si ne bi mogel zaželeti v boljšem vozilu kot z BMW 320d xDrive Touring. Preberi celotno zgodbo.

V življenju moraš biti zadovoljen s tem kar dobiš in kar si priboriš. Ne maram poslušati stokanja, ki je v Sloveniji kar precej zakorinjeno.

Svojo aktivno novinarsko-delavsko-poslovno kariero štejem nekje od leta 2004 oziroma 2005, ko sem pričel pisati za portal Avto.Over.Net. Bila je dolga in naporna pot. Vzponi in padci so si sledili en za drugim in če obojega ne bi bilo, danes ne bi bil kjer sem. Zelo se izogibam dvem besedam; uspešen in srečen. To mi ljudje najraje pripisujejo, ko opažajo preko družabnih omrežij moje objave na relaciji med Dubajem in Slovenijo. Dubaj je res postal moj trenutni dom. Slovenija ostaja moja domovina in hkrati tudi država kamor želim investirati. Čutim se dolžnega, da vrnem domovini to kar mi je ponudila. Šolanje, izobrazbo, razgledanost in predvsem varno otroštvo, če izvzamem 10-dnevno vojno za osamosvojitev, ko smo z družino preživeli precej nepredvidljive dni in noči. Vse se je dobro izšlo.

Zelo se izogibam dvem besedam; uspešen in srečen.

Vse kaže, da bom stik s Slovenijo ohranjal tudi v bodoče in poskušal biti v prihodnosti še bolj aktiven. Še toliko bolj si želim prenesti mentaliteto iz tujine, ki ne razmišlja kaj se ne more, ampak kaj se da narediti.

Spomnim se mojega prvega testnega avtomobila, ki sem ga lahko preizkusil skozi celoten vikend. Bila je Dacia Logan. Nepopisno veselje in entuziazem, ki sem ga daljnega leta 2005 premogel menim, da sem v veliki meri ohranil. 12 let kasneje ravno po zaslugi neizmernega entuziazma in optimizma, ki sem ga vsa ta leta premorel, se sedaj lahko vračam v Slovenijo in še vedno delam tisto, kar me izjemno veseli – preizkušam nova vozila.

V drugi polovici februarja me je čakal let v Slovenijo in izjemno napornih nekaj več kot 15 delovnih dni. Klasičnih dopustov v Sloveniji zame ni. Želim se osebnost razvijati, voditi uspešne projekte in biti prisoten ob razvoju naše države. Toliko bolj sem bil vesel, ko sem dobil v roke ključe BMW-ja 320d xDrive Touring.

Klasika

Gre za klasičen nemški avtomobil. Skakanje iz sestanka na sestanek si ne bi mogel zaželeti v boljšem vozilu… No ja… Vedno se najde kakšen avtomobil, ki bi me bolje premamil, kot je bil recimo Maserati Levante, ki sem mu, odkrito povem, dal največ točk na prestižnem izboru avtomobila leta v Omanu med športnimi SUV-ji… A pustimo to ob strani.

A si predstavljate, da imate omejen čas na zgolj nekaj dni in praktično vsak dan vnaprej določen koliko časa, ki si ga lahko rezervirate za posamezno srečanje? Tako je izgledal moj zadnji postanek v Sloveniji. Vnaprej sem si planiral tudi sprehode s psom in preživljanje časa z družino, ki je vsekakor najpomembnejša.

Med skakanjem iz enega na drugo srečanje pa sem bil več kot navdušen, ko sem imel čas zase. 320d navdušuje s svojo kombinacijo športne oblike, dinamike in notranje funkcionalnosti. Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive vsak trenutek skrbi za najboljšo trakcijo.

Opazil pa sem še eno veliko spremembo pri sebi. Očitno odraščam. Če sem pred štirimi leti BMW-je vedno vozil v opciji Sport ali celo nemara Sport Plus, sem se ne samo umiril kot voznik, ampak postal že praktično budist. Več kot 90 odstotkov časa, ki sem ga preživel s Touringom serije 3 sem prevozil v programu Eco Pro. Nova generacija 2,0-litrskih dizelskih motorjev TwinPower Turbo ohranja nemško tradicijo gradnje zanesljivih pogonskih sklopov s spontano odzivnostjo v širokem spektru vrtljajev, prav tako kot s svojo varčnostjo. S 140 kW moči (190 KM) je avtomobil več kot dovolj poskočen za povprečnega uporabnika in povprečna poraba ob mojem Eco Pro načinu vožnje ni presegala 5,5 litra na sto prevoženih kilometrov. Vse dokler nisem zapeljal za meni ljubo gorsko cesto in prešel v športni način vožnje. Super štirikolesni xDrive pogon je pri tem dobil več zadolžitev, da je karavana vodljivo držal v smer željene vožnje. Ob tem pa je tudi poraba poskočila za slab liter in pol, kar še vedno ostaja v mejah normale.

Opazil sem, da je zaradi bolj umirjenega pospeševanja prestavljanje samodejnega menjalnika še toliko boljše. Doseg vozila seveda precej daljši in hkrati te avtomobil pripravi, da ne pohodiš stopalke za plin, da bi dosegal hitrosti nad 130 km/h. Strahu, da bi si nakopal še kakšne dodatne stroške s kaznimi so s tem povsem odveč. Da, vozil sem kot budist.

V notranjosti so me ves čas navduševali dodatki paketa M Performance. Denimo volanski obroč, ki daje boljšo, športnejšo izkušnjo. Dobra pozicija za volanom pa je nedvomno ena boljših prednosti Bavarcev. Zvočna izolacija vozila pa je poskrbela, da me trušč vetra ni motil, ko sem premagoval distanco proti vetrovni Primorski. Misli pa so se že usmerile v prihajajoči sestanek.

Želim si prenesti mentaliteto iz tujine, ki ne razmišlja kaj se ne more, ampak kaj se da narediti.

Zgledujmo se po BMW

Tako, kot BMW, bi se morali obnašati tudi Slovenci. Samozavestno in optimistično. BMW se ponaša s izjemno zgodovino, športnimi uspehi ter prodajnimi uspehi in predvsem z napredno tehnologijo. Slednjo premoremo tudi Slovenci. Imamo odlične programerje. Vse več uspešnih start-up podjetij, ki uspešno prodirajo in zbirajo finančna sredstva na platformah kot so Kickstarter. BMW je s projektom BMW i optimistično zakorakal v prihodnost. Slovenci pa se z naravo, ki jo imamo, lahko optimistično podamo v svet. Nekdo, ki le poredko zapusti Slovenijo morda jemlje naravne lepote naše države kot povsem samoumnevne. Verjemite mi, velik del sveta takšnega ugodja ne premore. Imamo na voljo pitno vodo s pipe! Ohranimo le to, delajmo na naši prihodnosti in zgolj tako bomo začutili srečo in poželi uspeh. Slednja dva ne prideta sama od sebe. Sta produkt trdega dela in pozitivnega, optimističnega razmišljanja…

Foto: Luka Gregorič in Davorin Pavlenič

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko. Prispevki iz Dubaja nastajajo v sodelovanju s @CarbonOctane.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.