Iztok: Slovenci, kje je entuziazem?

Blog

Dolga leta sem bil avtomobilistični novinar v Sloveniji. Z vsem srcem. Užival sem. A želel sem nekoč poizkustiti tudi drugo stran – stran piarovcev in marketinga. Z idejami, pogosto odštekanimi, sem obiskoval marketingarje slovenskih uvoznikov. Poleg pomanjkanja sredstev za realizacijo sem pri večini pogrešal predvsem še prepotrebni entuziazem in pripadnost znamki za katero delajo.

Dolga leta sem bil avtomobilistični novinar v Sloveniji. Z vsem srcem. Užival sem. A želel sem nekoč poizkustiti tudi drugo stran tega dela – stran piarovcev in marketinga. Z idejami, pogosto odštekanimi, sem obiskoval marketingarje slovenskih uvoznikov. Poleg konstantnega pomanjkanja sredstev za realizacijo, sem pri večini pogrešal predvsem še nujno prepotrebni entuziazem in pripadnost znamki za katero delajo.

Najboljši delavec, ne glede na položaj, je tisti, ki dela zaradi svojega užitka. Zaradi svoje pripadnosti in lojalnosti podjetju je mnogo uspešnejši. Tudi podjetje zaradi tega uspešneje posluje. Zaposleni, ki zgolj ne čakajo le na plačo, si želijo izziva. Vse prepogosto sem se srečeval z ljudmi na različnih položajih večinoma v Sloveniji – Dubaj takšne hitro izpljune ven, ki so bili tam zaradi plače, ki je, če je prišla ob koncu meseca.

entuziázem  -zma m (ā) velika navdušenost, zavzetost za kaj: kadar je govoril o glasbi, so vsi občudovali njegov entuziazem; v svojem poklicu je delal z entuziazmom; ustvarjalni, verski entuziazem; entuziazem filmskih amaterjev

Da bi mignili s prstom izven delovnega časa. Da bi malce več storili, da bi bilo podjetje uspešnejše? Ne. Tega pa ne. Seveda to še zdaleč ne leti na vse. Vendar veliko Slovencev misli tako, češ saj me ne plačajo dovolj. Saj me ne cenijo dovolj. Saj sem hodil na faks, da mi ne bo treba delat. Ahhhhh, popolnoma zgrešena logika!

A photo posted by Iztok Franko (@iztokfranko) on

Prav tako je zgrešena logika oziroma percepcija ljudi o sanjski službi kjer se vedno zgolj uživa – to so sanje! …Zato se temu tudi pravi “sanjska” služba… Nenehno slišim namreč pripombe ti imaš sanjsko službo. Ti samo uživaš! Res je, da so mi v tem času ko sem to “umotvorbo” tipkal v delavnici fantje montirali nov Warnov odbijač, vitlo, stranske pragove, izolacijo strehe in še sem verjetno kaj pozabil za službenega Jeepa. Da! Večino preživetega časa v službi res uživam, vendar je v ozadju še veliko nevidenega. Delo pri visokih temperaturah. Ogromno sedenja in dela za računalnikom. Dolgočasnega branja navodil za pripravo razstavnih prostorov na različnih dogodkih. Birokracije, ki ubijajo. Čakanja na prečkanju meje z Omanom… V teh primerih je težko se imeti “fajn”. Vendar se zavedam, da je to začasno, da je to zgolj del celote, ki pride v paketu z vsako službo na svetu.

A photo posted by Iztok Franko (@iztokfranko) on

Popolnoma enako je s športniki. Ljudje menijo kako le uživajo življenje, ko jih opazujejo na TV zaslonih, ko denimo dirkajo v Formuli 1. Skočijo na zmagovalne stopničke ter v objem najlepših in najmikavnejših deklin na svetu. Hmmm. A kdo pomisli kaj vse se skriva za tem? Da ob odsotnosti kamer in fotoaparatev ti fantje ogromno časa posvečajo izjemno zahtevnim kondicijskim treningom? Denimo Fernando Alonso (v letu 2015 bo vozil za McLaren Hondo) se pogosto mudi v Dubaju, da bi lahko med drugim treniral v izjemnih vročih razmerah ter bil tako bolje pripravljen na napore med dirkami.

…In če me nekdo vpraša, da če grem ponoči testirati z njim nove luči na avtomobilu… bom to storil. Ali pa laser… Ali pa avtomobil… ker to rad počnem… Kaj pa ti rad počneš in veš, da ti bo koristilo pri tvoji karieri? Vse to pa sem opazil zgolj med redkimi v Sloveniji. Tisti pravi entuziasti, ki sem jih srečal na svoji življenjski poti, pa so vsekakor pustli izjemen pečat. Pa naj bo to celotna karting družina Jerančič ali dirkalna ekipa LEMA Racing, Veljko Jukič s svojimi 35 leti konstantnega profesionalnega poročanja z dirk F1, Anej Ferko z ljubeznijo do fotografije in zagnanostjo do pozitivizma in nenazadnje sam Primož Cimerman, ki drži po konci celoten sistem Over.Net. Vsekakor nisem vseh omenil. Drži pa dejstvo, da se takšni med seboj hitro najdemo in povežemo.

iztok franko ferrari 458 speciale 2014 dubai

Življenje je takšno kot je – z vsemi svojimi dobrimi in slabimi prigodami. Le živeti ga je potrebno z mislijo na osebnostni razvoj. Za to pa je potreben tudi entuziazem.

Dajmo. Skočimo iz sivine in naredimo nekaj zase. Ne za druge. Zase. Pričnimo delati, kar si želimo – entuziastično. To je vodilo napredka! Nenazadnje služba nam dnevno vzame 10 ur ali več. Ne vržimo zaradi tega skoraj polovico življenja proč in zgolj sanjati kako bo fajn, ko bomo prišli domov iz službe. Kako se bomo zleknili na kavč in gledali F1 ter tarnali kako je dirkačem lepo ali pa zgolj čakali na penzijo, ki jo – kakor kaže – najverjetneje ne bo, če zanjo ne bomo poskrbeli sami.

A photo posted by Iztok Franko (@iztokfranko) on


Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @iztokfranko.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.