Novo doma: Maserati Levante (svež mediteranski veter v luksuznem SUV razredu)

Novo doma, Top

Kljub temu, da je Maserati na tem področju novinec, so z Levantejem uspeli ohraniti nekatere najbolj prepoznavne elemente svojega imidža …

Maserati Levante 2017

Maseratijeva prizadevanja za vstop na SUV trg so opazna že debelo desetletje. Po dveh prototipih z nazivom Kubang je zaživel prvi serijski izdelek – Levante. Kljub temu, da je Maserati na tem področju novinec, so z novim vozilom uspeli ohraniti nekatere najbolj prepoznavne elemente svojega imidža. Italijanska športno-prestižna znamka slovi po svojem atraktivnem izgledu in dobrih voznih lastnostih.

Levante (levant) je vzhodni veter, ki piha na zahodnem Jadranskem morju in ob južni francoski obali. Ko piha, ljudje običajno zaznamo močan “vonj po Mediteranu”.

Izgled vozila je prepoznavno “maseratijevski”. Prva maska je agresivna, svoj pečat ji dajo prepoznavna mreža hladilnika, bi-ksenonski žarometi, LED dnevne luči, smerniki in meglenki. Za kupejevska vozila je sicer značilna zadnja linija z nagnjenim in zoženim oknom, opazna pa je tudi značilna Maseratijeva bočna linija. Tri prezračevalne odprtine na boku vozila pri Maseratiju seveda ne smejo manjkati.

Aluminij in magnezij, ki kot sestavna materiala (tudi) tvorita Levanteja, poskrbita za nekoliko nižjo težo. Pomemben podatek je tudi, da ima Levante v svojem razredu najnižje težišče.

Tudi v notranjosti opazimo preplet športnega duha in elegance, čeprav bi lahko na hitro rekli, da slednja prevladuje. Notranjost je sicer relativno prostorna. Oblazinjenje sedežev je serijsko v usnju. Za doplačilo je petičnežem na voljo posebno oblazinjenje Zegna, ki je delo slovite modne hiše Ermenegildo Zegna. To združuje vrhunsko italijansko usnje in svilo ter velja za nadgradnjo popolnoma usnjene notranjosti. Na voljo je kot dodatna možnost v paketu Luxury.

Multimedijski sistem se imenuje Maserati Touch Control. Upravlja se ga lahko prek zaslona na dotik ali posebnega vrtljivega gumba na sredinski konzoli. Na voljo so funkcije DAB radio, Pandora internetni radio, Apple Carplay, Android Auto … Dobroti sta tudi dve vrhunski ozvočenji. Prvo, znamke Harman Kardon vsebuje 14 zvočnikov in 900-vatni ojačevalec, medtem ko drugo, znamke Bowers&Wilkins vsebuje 17 zvočnikov in 1280-vatni ojačevalec.

Levante je na voljo le z avtomatskim menjalnikom. Gre za odličen ZF-ov produkt v dveh različicah. Vsaka pritiče svojemu motorju; trenutno sta na voljo dva. Prvi je trilitrski dizelski twin turbo V6 z 202 kilovatoma moči (275 KM) in 600 Nm navora. Tak Levante do 100 km/h pospeši v 6,9 sekunde in doseže hitrost 230 km/h. Drugi pa je bencinski, prav tako trilitrski twin turbo V6, le da ima ta 316 kilovatov moči (430 KM) in 580 Nm navora. Do 100 km/h pospeši v 5,2 sekunde in doseže končno hitrost 264 km/h. Prenos navora Q4 omogoča razporeditev v razmerju 0-100 (v “korist” zadnjih koles) al 50-50.

Del serijske opreme je tudi zračno vzmetenje, ki obsega 4 neodvisne zračne vzmeti. Te skrbijo za izboljšano udobje in varnost ter odzivno vožnjo na različnih podlagah. Omogočajo 6 različnih stopenj višine.

Voznik lahko izbira med petimi načini vožnje. Prvi način se imenuje Normal in je vklopljen vselej ob zagonu vozila. Ta velja za kompromis med športno in udobno vožnjo – po želji lahko nastavimo tudi dva nivoja višine podvozja. V načinu I.C.E. elektronika nad vozilom poveča svoj nadzor. Ta je uporaben predvsem v slabših pogojih na cesti. V načinu Sport je zmogljivost vozila nekoliko izboljšana. Pedal za plin postane bolj odziven, zvok vozila pa glasnejši (velja za dizelski motor). Levante z dizelskim motorjem v izpuhu namreč vsebuje sistem, ki umetno ojača zvok (Maserati Active Sound). V tem načinu je aktiven tudi vektorski način navora. V načinu Sport+ (in s športnim vzmetenjem) pa je avtomobil najbolj vodljiv. Voznik tudi pri tem načinu lahko izbira med dvema višinama podvozja (trdota ostane enaka). Zadnji način je način Off road. Tu se podvozje avtomatsko dvigne za 2,5 cm, spremeni se tudi delovanje sistema ESP. Voznik lahko podvozje še dodatno dvigne za 1,5 cm, kar pomeni, da je v primerjavi s standardno višina od tal večja kar za 4 centimetre.

Eden izmed glavnih zaščitnih znakov Maseratija je prepoznaven zvok. Izpuh Levanteja z dizelskim motorjem je zato opremljen z ojačevalcem zvoka. Voznik lahko z uporabo sistema Maserati Active Sound izbira med dvema različnima načinoma zvoka. Twin turbo V6 tako zveni podobno kot klasični bencinski V8.

Za varnost skrbijo številni asistenčni sistemi, npr. sistem, ki vozilo obdrži na svojem voznem pasu in radarski tempomat s funkcijo stop&go. Tako kot ta dva sistema tudi ostali (360-stopinjska kamera, sistem za preprečevanje trka in nadzor mrtvih kotov) ne predstavljajo prav nič revolucionarnega.

Cena Levanteja na slovenskem trgu se prične pri 86.900 evrov za dizelsko in 122.000 evrov za različico z bencinskim motorjem. V nekaj mesecih bo na voljo še en, nekoliko šibkejši bencinski motor. Pri uvozniku pričakujejo, da bodo v letošnjem letu prodali okoli 15 vozil.