Novo doma: Fiat in Abarth 124 Spider (obujanje zgodovine na svojstven način)

Novo doma, Top

Fiat skuša z obuditvijo legendarnega modela 124 zgodovino prenašati v današnji čas. Predhodnik ni bil zgolj eden izmed Fiatovih preteklih modelov …

Fiat skuša z obuditvijo legendarnega modela 124 zgodovino prenašati v današnji čas. Predhodnik ni bil zgolj eden izmed Fiatovih preteklih modelov, pač pa eden njegovih najprepoznavnejših in najuspešnejših. Danes avtomobili, ki so iz proizvodnih obratov prihajali že od leta 1966, predstavljajo dragocene primerke za ljubitelje italijanske klasike.

Fiat se je obujanja modela, ki so ga v prvi generaciji proizvajali 19 let (do leta 1985) in je bil še posebej priljubljen v ZDA, lotil na svojstven, a v zadnjem času vse bolj pogost način. Gre namreč za partnerstvo z Mazdo, oz. njenim modelom MX-5, ki v svetu velja za enega najpriljubljenejših roadsterjev.

Mazdo MX-5 smo v našem uredništvu že testirali in jo tudi ZELO pohvalili. 😉

Kaj bi lahko šlo narobe? Italijanski roadster, ki ga proizvajajo v Hirošimi na Japonskem? Puristi bodo dejali “MX-124” ali pa “Fiata”. No, tisti, ki bodo medtem razmislili s trezno glavo, bodo prišli do spoznanja, da si v avtomobilskem svetu težko zamislimo kaj boljšega, kot avtomobil, ki ga dizajnirajo Italijani, izdelajo pa Japonci … 🙂

Centro stile iz Torina je poskrbel, da je novi 124 Spider ohranil nekatere ključne poteze izvirnika. Nanj kažejo vse najosnovnejše linije vozila. Sprednji del vozila ni preveč agresiven. Ima šesterokotno mrežo za dovod zraka in mrežo hladilnika v obliki satovja. Na predhodnika opozarjata tudi nazaj pomaknjena potniška kabina in nizko težišče vozila.

Da je trenutni Fiatov oblikovalski jezik dobro opazen, poskrbijo prednji (serijsko halogenski, opcijsko v tehnologiji LED) in zadnji žarometi, ki so oblikovani v skladu s trenutnimi smernicami, že videnimi na modelu 500. Zadnje luči so za razliko od slednjega postavljene horizontalno namesto vertikalno. Platnena, ročno pomična streha je mehansko zložljiva in je popolnoma identična tisti na Mazdi MX-5, kar je seveda odlično zaradi njene enostavnosti.

V notranjosti vozila je kupcu na voljo multimedijski sistem s 3- ali 7-palčnim zaslonom. Ob nakupu Premium paketa je 124 opremljen tudi s kamero za vzvratno vožnjo in 3D navigacijo. Ljubitelji kvalitetnega zvoka se bodo razveselili Bose premium sound sistema z 9 zvočniki.

Od Fiata 124 Spider lahko upravičeno pričakujemo odlične vozne lastnosti. Avtomobil v osnovi tehta 1050 kilogramov. Pogon je, kajpak, na zadnji kolesni par. Avtomobil ima nizko težišče, za dobro lego pa je opremljen – spredaj z vzmetenjem z dvojnimi prečnimi vodili, zadaj pa z vzmetenjem Multilink z večtočkovnim vpetjem.

Fiat 124 Spider je opremljen z motorjem 1.4 Multiair turbo. Gre za bencinski motor, ki proizvede 140 konjskih moči. Menjalnik je lahko 6-stopenjski ročni ali 6-stopenjski samodejni. Do 100 km/h Fiat 124 Spider pospeši v 7,5 sekunde.

Nivoja opreme sta dva. Prvi se imenuje enako kot model vozila in že vsebuje številne priboljške. Lahko ga nadgradite tudi s paketom Lusso. Ta obsega usnjene sedeže, avtomatsko klimo, zmogljivejši infotainment, nekatere dodatne detajle ter večja platišča.

Cena Fiata 124 Spider znaša 26.990 evrov za vstopni model, 29.490 evrov za model s paketom opreme Lusso, še dva tisočaka več pa je potrebno odšteti za model z avtomatskim menjalnikom. Pri vseh cenah je že vračunanih 2.000 evrov popusta.

Za prave sladokusce, ki so jim všeč italijanski športni roadsterji, pa je na voljo tudi različica Abarth. V tovarno Mirafiori iz Hirošime prihajajo le nedodelana vozila. Tam specialisti pri Abarthu dokončajo delo …

Abarth 124 Spider je opremljen z 1,4-litrskim turbo motorjem Multiair s 170 konjskimi močmi. Na zunaj ga je zlahka prepoznati po številnih rdečih detajlih, v večini primerov pa tudi po temnem pokrovu motorja.

Tehnično je ta avtomobil nadgrajen še z vzmetenjem Bilstein ter (zelo glasnim) izpuhom Record Monza, ki ima ponovno dvojni način delovanja (kot pri modelu 595). Zmogljivejše so tudi Brembove zavore. Za odlično vodljivost skrbi mehanska zapora diferenciala (že serijsko). Z maso 1060 kg ima avtomobil najboljše razmerje med močjo in težo v svojem razredu (6,2 kg/KM).

Tudi v notranjosti mrgoli rdečih detajlov in emblemov z motivi škorpijona. Sedeži so oblečeni v brušeno usnje, stopalke so aluminijaste. V notranjosti lahko sicer izberemo dve različni barvni kombinaciji.

Ko Abartha 124 Spider prestavimo v način Sport, se poveča navor, stopalka za plin postane bolj odzivna, volan trši, ESP manj odziven, avtomatski menjalnik pa hitreje in bolj natančno prestavlja. Izpuh postane še glasnejši. Pri menjalniku lahko ponovno izbiramo med šeststopenjskim samodejnim ali šeststopenjskim ročnim.

Cena Abartha 124 Spider znaša 36.990 evrov za različico z ročnim in 39.490 evrov za različico s samodejnim menjalnikom. Tudi tu je že vštetih 2.000 evrov popusta.