Aleš in Luka: “Brutalni” test Nissana Navare na 4 podlagah

Blog, Nissan, Testi, Top

Kot kakšna ustrežljiva, potrpežljiva in nezahtevna kamela sredi puščave, je Navara vdana v usodo prenašala naše zahtevne preizkuse …

Kot kakšna ustrežljiva, potrpežljiva in nezahtevna kamela sredi puščave, je Navara vdana v usodo prenašala naše zahtevne preizkuse. To je avtomobil, ki v svojem slovarju ne pozna besede kompromis. To je avtomobil, ki “fotre” spreminja v podivjane mulce. Luka in Aleš, čeprav od naju še nihče ni “fotr”, sva to temeljito preizkusila in prišla do možnosti, ko vam lahko predstaviva tale “brutalni” test … 😉

No, da vas že kar na začetku pomiriva – “brutalnost” je samostalnik, ki tako kot “kompromis” ne sodi v Navarin slovar. Prav tako pa ne v najin, saj kot prava ljubitelja avtomobilov, tako kot vsi najini somišljeniki, ceniva spoštljivo ravnanje z njimi!

[infogram id=”nissan_navara-105″ prefix=”x0j” format=”interactive” title=”Nissan Navara”]

Bolj pravilna beseda bo “zahtevni” test. Ali pa “pravi” test. Morda celo “popolni” test … Navaro sva namreč preizkusila na štirih različnih vrstah podlage:

Prva podlaga: Makadam

Tisti znani rek “kot po maslu” bi morali za primere, ko govorimo o Nissanu Navari spremeniti v rek “kot po makadamu”. Tu je nemogoče karkoli pripomniti. Navara je na makadamski podlagi praktično doma, saj je primarni namen vozila vožnja po tovrstnem terenu. Napredno vzmetenje odlično blaži udarce. Vožnja je neverjetno udobna in več kot dvotonski avtomobil pluje po vozišču, kot stara dizelska barkača po oljno mirnem morju. Le velik in gost oblak prahu, ki se dviga izza vozila, priča o tem, da bi namesto prispodobe o barkači lahko uporabili tudi gliser. Hitrosti, ki jih lahko z Navaro dosegamo na makadamu zlahka presegajo tiste z asfaltnih podlag. Avtomobil nikoli ne daje občutka, da voznik ne sedi trdno v sedlu.

Ker je Nissan Navara poltovornjak, je njegov očitni namen obrtniške ali delavske narave. Čeprav si je ob tako privlačni zunanjosti avtomobila, ki jo zaznamujejo zelo lični detajli in izredno lepa kovinska barva, težko predstavljati, da bi za koga lahko pomenil zgolj delovni stroj. Gradbinci, električarji, gozdarji … Spisek kroga potencialnih uporabnikov Navare je zelo dolg, k njemu pa moramo prišteti tudi uporabnike iz “gušta”, saj so v zadnjem času poltovornjaki tudi v Sloveniji vse bolj priljubljeni!

Namesto listnatega vzmetenja je pri različicah z dvojno kabino po novem uporabljeno točkovno vzmetenje, kar se odraža v bolj udobni vožnji, saj zadnji del vozila ne poskakuje, to je značilno za (prazna) vozila z listnatim vzmetenjem. S takšnimi tehnološkimi rešitvami si Navara zagotavlja konkurenčno prednost.

Druga podlaga: Blato

Navara lahko premaguje tudi zahtevnejše podlage, kot je na primer različno globoko blato. Vožnja po podlagah s spreminjajočim se oprijemom bo nekoliko lažja, če je Navara opremljena s samodejnim menjalnikom. Ta bo zgolj nekoliko povečal porabo. Medtem je tudi ročni menjalnik zelo primerna izbira, saj Navara razpolaga z izredno zajetnim navorom, tako da bo vožnja lahko tekoča – tudi pri nižjih vrtljajih je motor dovolj odziven. Po potrebi (za vzpone in spuste) lahko vklopite reduktor, za kar je vozilo potrebno zaustaviti. Na res zahtevnih pride prav tudi zaklep diferenciala. Navara naj bi uspela premagati do pol metra globoko stoječo vodo. Tega žal nismo uspeli preizkusiti, smo pa z Navaro enkrat obtičali v eni izmed luž – potrebno pa je priznati, da je k temu zapletu izdatno pripomogla popolnoma napačna ocena debeline ledu na vrhu luže. A to že sodi k naslednji točki …

Tretja podlaga: Sneg in led

Sneg je po našem mnenju podlaga, kjer lahko terenske zmogljivosti Navare najbolje in, ob vsaj solidnem znanju upravljanja s tovrstnim vozilom, tudi najbolj zabavno preizkusimo. Izklopite štirikolesni pogon in zaklenite zadnji diferencial. Že imate na voljo zelo primeren avtomobil za kakšno dolgo drsenje. Štirikolesni pogon bo avtomobil seveda nekoliko trdneje držal v sedlu. Medtem utegne biti globok sneg nekoliko zahtevnejša ovira, saj ima Navara relativno dolgo medosno razdaljo. Gre vendarle za poltovornjak. 3,15 metra kar enostavno poskrbi, da boste nasedli. Navaro smo med tednom preizkušanja dodobra izkoristili tudi kot nekakšno mulo, ki je ustregla našim željam po adrenalinu. Pripnite vlečno vrv, zanjo pa naj poprime junak na smučkah. Izredno zabavno doživetje!

Četrta podlaga: Asfalt

Takoj, ko z Navaro zaviješ na asfalt, so vsa vozila pred teboj videti, kot majhni avtomobilčki, kar ti kot vozniku daje občutek mogočnosti in, čeprav je bil eden izmed ciljev zadnje prenove Nissanovih inženirjev zamegliti mejo v kabini med vozilom za osebne/družinske potrebe in delovnim vozilom, imaš zaradi višjega sedišča še vedno občutek, da voziš večje, bolj delovno vozilo. Pogon na vsa štiri kolesa je izključen pri vožnji po asfaltu, saj je poraba pri pogonu na ta način manjša. Pri vožnji po asfaltu bo večina asistenčne tehnologije prišla najbolj prav, na primer Nissanov sistem za nadzor okolice, sistem za preprečevanje frontalnega trka … Če te z Navaro zanese v kakšno večje mesto, kjer vedno težje najdemo parkirišče, je manevriranje s pomočjo vzvratne kamere nepogrešljivo, saj pri tako velikem vozilu, kljub izkušnjam težko izkoriščaš še kako potrebne milimetre na parkirišču. Če si nalijemo čistega vina, mestni asfalt pač ni podlaga, ki bi kateremu koli pick-upu pristajala. Gre za vozilo, ki je doma na zahtevnih pogojih in zaradi tega bo pogosto umazano do kraja, ko bomo z njim pripeljali v umirjeno mestno središče … 🙂


 


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.

Prispevek je mnenje avtorjev in ne izraža nujno stališča uredništva.