Cestni dirkalnik

Aktualno, Novosti

Vrhunska tehnologija iz sveta motošporta! Tako bi lahko na kratko označili novinca iz ugledne hiše AMG, ki serijske avtomobile iz Stuttgarta še dodatno začini, tako da postanejo pravi cestni dirkalniki. In česa so se lotili…

Vrhunska tehnologija iz sveta motošporta! Tako bi lahko na kratko označili novinca iz ugledne hiše AMG, ki serijske avtomobile iz Stuttgarta še dodatno začini, tako da postanejo pravi cestni dirkalniki. In česa so se lotili tokrat? CLK DTM AMG s 5.5-litrskim motorjem do hitrosti pospeši v 3,9 s, končna hitrost pa leži kar pri 320 km/h.

Spogledovanje s touring prvenstvom

Pri njegovem razvoju so se močno zgledovali po najuspešnejšem nemškem predstavniku touring prvenstva, mercedesu CLK, s katerim je lani lovoriko osvojil Bernd Schneider. Superšportnika poganja osemvaljnik s prisilnim polnjenjem, ki zmore 582 KM in kar 800 Nm navora, ki je na voljo pri 3.500 vrtljajih v minuti. Motor je v osnovi enak onemu v modelu SL 55, vendar so ga inženirji močno modificirali. Moč se na kolesa s Dunlopovimi pnevmatikami dimenzij 225/35 R 19 (spredaj) in 285/30 R 20 (zadaj) prenaša prek petstopenjskega AMG menjalnika, ki se izkaže z izjemno hitrim prestavljanjem s pomočjo obvolanskih ročic, zato je pravi dirkaški občutek za volanom zagotovljen. Pogonu primerno je tudi podvozje; tudi v tem primeru za odličen stik s podlago in lego na cesti skrbi športno podvozje Gewinde.

Omejena serija 100 vozil

Že njegova zunanjost razkriva tesne vezi s svetom dirkalnikov: nizko segajoči sprednji spojler z velikimi hladilnimi odprtinami, močno poudarjeni blatniki in 19 ter 20-palčna kolesa znamke AMG. Tudi zadaj CLK DTM AMG razkazuje mišice, na zadku nameščen difuzor je naravnost ogromen. Številne komponente karoserije so izdelani iz zelo lahkega, a hkrati izjemno trdnega materiala iz ogljikovih vlaken CFK. Odlično aerodinamiko so dosegli z intenzivno uporabo vetrovnika, z njim pa se bo lahko pohvalilo le 100 lastnikov. Na tako majhno številko je namreč omejena proizvodnja sanjskega cestnega dirkalnika. Pravljica vsakega avtomobilskega navdušenca se nadaljuje tudi v notranjosti, kjer voznika pričakajo usnjen školjkast sedež s štiritočkovnim varnostnim pasom, športen, z usnjem prevlečeni volanski obroč in merilnik hitrosti , ki seže vse tja do 360 km/h. Iz prej omenjenega materiala so tudi obloge vrat in okvir sprednjih sedežev, oblikovalci pa so se potrudili tudi pri na novo zasnovani sredinski konzoli. Ostane nam še cena, ki obvelja pri 250.000 evrih.