Majhno telo, veliko srce

Citroën, Testi

Po modelu C3 je iz hiše Citroen zapeljal še trivratni C2, ki ga nekateri smatrajo za naslednika legendarnega 2CV. Najcenejši citroen je prepoznaven mali Francoz, ki že na prvi pogled sporoča, da je tovarna naposled…

Po modelu C3 je iz hiše Citroen zapeljal še trivratni C2, ki ga nekateri smatrajo za naslednika legendarnega 2CV. Najcenejši citroen je prepoznaven mali Francoz, ki že na prvi pogled sporoča, da je tovarna naposled krenila na pot tradicionalne originalnosti. »Urbanega športnika«, kot nam ga predstavljajo Citroenovi tržniki, smo preizkusili z odličnim, 1.4-litrskim dizelskim motorjem.

Ostrejše poteze

Zunanjost je pri malem citroenu nekoliko bolj ostra kot pri petvratnem C3, kljub številnim prisekanim linijam pa njegov obraz ostaja dobrodušen in prijazen. C2 mimoidoče pozdravlja s pravokotnimi žarometi pod prosojnim steklom, ki obdajajo masko motorja s prečnimi lamelami, ki je odvisno od opreme lahko iz črne plastike ali lakirana v barvi karoserije. Z boka ne gre spregledati neobičajnega zadnjega stekla, ki sega nižje od sprednjega, sicer pa C2 z visoko streho daje vtis majhnega enoprostorca. Zadnje luči diamantne oblike so širše kot pri C3, posebnost pa so dvodelna vrata prtljažnika, ki v osnovi meri 166 l. Zgornji del se odpira navzgor, spodnjega pa lahko uporabimo tudi kot priročno odlagalno poličko ali sedalo, ki ga lahko obremenimo s povsem neskromnimi 100 kg. Z zlaganjem zadnje klopi se prtljažnik poveča na skoraj 900 l.

Prilagodljiva notranjost

C2 si armaturno ploščo in instrumente deli s C3, le barvni odtenek plastike je pri slednjem svetlejši. Njena kakovost je zadovoljiva, ne sodi pa med najboljše. Kljub 2320 mm dolgi medosni razdalji se malček predvsem spredaj izkaže kot prostoren avtomobil, udobni sprednji sedeži, ki imajo sicer le malo bočnega oprijema, se z veseljem ponudijo tudi visokoraslim potnikom, prostora je dovolj tudi nad glavami. Zadaj je zgodba seveda drugačna, pohvalno, da nam vzdolžno pomična ločena sedeža omogočata izbiro med večjim prtljažnikom in nebolečimi koleni. Pa se vrnimo za volan, kjer se voznik po zaslugi pregledno nameščenih in velikih gumbov brž znajde. Tudi sicer je ergonomija na visoki ravni, začne pa se že z vstopanjem skozi velika in široko odpirajoča se vrata. Posebej velja omeniti kombinirani instrument, na katerem se nahajajo digitalni merilnik hitrosti, analogni merilnik obratov motorja in ostale pomembne informacije. Odlagališč je kar nekaj, tisto pod avdio sistemom bi lahko zamenjali s prenizko nameščeno komandno ploščo klimatske naprave.

1.4-litrski HDI je prava izbira

Citroenov malček s 3660 mm ni skromen le pri svoji dolžini. Prav tako varčen je pod motornim pokrovom, kjer se je na naši preizkušnji vrtel 1.4-litrski turbodizelski HDI in ob tem »pokuril« vsega 4,9 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Tako motoriziran C2 nikakor ni podhranjen, saj motor, opremljen s tehnologijo visokotlačnega vbrizga po skupnem vodu, zmore 50 kW/68 KM ter 150 Nm največjega navora pri ugodno nizkih 1.750 vrt./min. Malce manj kot tono težkega malčka do hitrosti sto km/h požene v 13,5 s, največja hitrost pa znaša 166 km/h, zato se izkaže za povsem solidnega sopotnika tudi pri daljših avanturah. Posebej če upoštevamo, da se tedaj poraba še nekoliko spusti. Omeniti velja, da motor skoraj ne povzroča dizelsko tipičnih vibracij in je razen ob priganjanju prijetno tih.

Najljubše okolje: mestne ulice

Motor pa ni edini, ki razveseljuje voznika. Tudi dovolj natančen volanski mehanizem, skorajda športno podvozje in odlične zavore prispevajo svoj delež. Prestavna ročica ročnega petstopenjskega menjalnika je za moj okus nameščena nekoliko prenizko in preveč naprej, je dovolj lahkotna, pri hitri menjavi prestav pa se malce zatika. Lega na cesti je tudi v skrajnih okoliščinah zanesljiva in obvladljiva – v hitrih zavojih je nekaj dela le z nosom, ki sili navzven. To po drugi strani pomeni nekoliko slabše glajenje kratkih cestnih grbin, kar gre pripisati tudi kratki medosni razdalji. In kako je v mestu, kjer se malček najbolje počuti? Zaradi kratkega obračalnega kroga, dobre preglednosti na vse smeri in lahkotnega volana skromno rečeno, neproblematično.

C3 le malenkost dražji

C2 SX 1.4HDi se torej izkaže z varčnim in poskočnim motorjem, zanesljivo lego, uporabnostjo, za ta razred solidnim udobjem in z nekaj zanimivimi rešitvami. Na svojo stran pa bo malce težje pridobil tiste, ki raje pogledujejo proti večjemu C3, ki z enakim motorjem velja le slabih 130 tisočakov več. Testni C2 z 1.4-litrskim HDI motorjem in opremo SX namreč stane 2.573.000 SIT, v to ceno pa še ni všteta klimatska naprava. Že res, da je strup v majhnih stekleničkah, nikakor pa ni poceni.

Foto: Miloš Milač