Korejka prepriča predvsem z bogato opremo in ugodno ceno

Daewoo, Testi

Daewoo nubira zadnje generacije je od svoje mehko zaobljene predhodnice bolj oglato oblikovana, zaradi česar deluje tudi bolj odraslo. V potniški kabini razveseljuje s prostornostjo in bogato opremo, po tehnični plati zadovolji, njen adut pa…

Daewoo nubira zadnje generacije je od svoje mehko zaobljene predhodnice bolj oglato oblikovana, zaradi česar deluje tudi bolj odraslo. V potniški kabini razveseljuje s prostornostjo in bogato opremo, po tehnični plati zadovolji, njen adut pa je gotovo izjemno ugodno razmerje med ceno in količino avtomobila, ki ga dobite za ta denar.

Daewoo nubira se hoče sicer uvrščati med avtomobile srednjega razreda, a z dolžino natanko 4,5 metra sodi bolj med avtomobile z limuzinskim zadkom nižjega srednjega razreda, kot so na primer ford focus, renault megane in volkswagen bora. Primerljiva s srednjim razredom je ob medosni razdalji 2,6 metra prostornost potniške kabine, medtem ko prtljažni prostor s 405 litri zopet sodi bolj v nižji srednji razred.

Prostorna potniška kabina

Prostora je v potniški kabini dovolj tako na sprednjih sedežih kot tudi zadnji sedežni klopi. Sprednji sedeži so široki in tudi dovolj čvrsti, lahko pa bi imeli več bočnega oprijema kar bi poleg boljšega zadrževanja telesa v ovinku prineslo tudi več udobja. Sprednja sedeža sta nastavljiva tudi po višini, voznikov še v ledvenem delu, volanski obroč pa je nastavljiv po višini. Prostornost zadaj je solidna, predvsem v območju kolen, saj je za povprečno raščene potnikov dovolj prostora v vse smeri, medtem ko bodo višjerasli občutili posledico zunanje oblike kot nekaj manj prostora za glavo.

Prijetno vzdušje v potniški kabini

Armaturna plošča s poudarjenimi merilniki je pregledna in nudi vse potrebne informacije. Kanček prestiža želi nubiri dodati tudi letev v imitaciji lesa, a ga po drugi strani pokvari digitalna ura cenenega izgleda. Na sredinski konzoli je serijsko vgrajen tudi radijski sprejemnik, žal le s predvajalnikom kaset. Avtomatska klimatska naprava z velikimi in za upravljanje enostavnimi je v paketu opreme premium serijska, a njeno delovanje ni ravno pohvalno, saj je temperatura v avtomobilu v resnici precej nižja od tega, kar prikazuje zaslon. V tem paketu opreme je predal pred sopotnikom hlajen, pa tudi sicer se nubira v kabini ponaša z dovolj uporabnimi in predvsem solidno velikim predali za drobnarije, poleg standardnih žepov v vratih tudi s predalom pod sopotnikovim sedežem.

Oblike nove generacije daewoojev

Pogled od zunaj razkrije novo generacijo daewoojev in nakazuje oblikovalske poteze nadaljnjih avtomobilov te znamke, ki se na nekaterih trgih (tudi slovenskem) od decembra dalje prodaja pod blagovno znamko Chevrolet. Značilna hišna trojna maska hladilnika je obrobljena s kromom. Srednji del je poudarjen in se nadaljuje tudi v pokrov motorja, pogled z boka pa razkrije dinamično, proti zadku vzpenjajočo se linijo, podobno kot pri kalosu pa motijo veliki izrezi blatnikov okoli (pre)majhnih koles. Zadnji del je kratek a visok, kar daje vtis odraslega avtomobila, celotni karoseriji pa gre zameriti nekoliko nenatančno končno izdelavo s precej velikimi režami med posameznimi deli.

Prožen, a v višjih vrtljajih glasen motor

Pogonski agregat, 1,6-litrski štirivaljnik je opremljen s po štirimi ventili nad vsakim valjem, največjo moč 109 KM razvije pri 5.800 vrtljajih in največji navor 150 Nm pri 4.000 vrtljajih na minuto. Motor je že v nižjih in srednjih vrtljajih solidno prožen za običajno vožnjo, medtem ko pri priganjanju v visoke vrtljaje postane že kar moteče glasen. Vsekakor bi bil lahko bolje zvočno izoliran, škodovala pa mu ne bi niti posodobitev v tej smeri, saj motor ne sodi ravno med najbolj moderne. Na testu je porabil dobrih osem litrov goriva na sto kilometrov oziroma ob nekoliko odločnejši desni nogi okoli liter več, kar je sprejemljiv podatek.

Tehnika je primerna motornim zmogljivostim

Podvozje je dobro uglašeno glede na motorne zmogljivosti, kar pomeni udobno blaženje cestnih neravnin, pa tudi nagibanje v ovinku ni pretirano. Ob pretiravanju s hitrostjo v zavojih začne nubira siliti iz ovinka preko sprednjih koles, takrat pa je treba precej odločno ukrepati z dodajanjem volana in plina. Petstopenjski menjalnik je nekoliko preslabo definiran, predvsem ob želji po hitrejšem menjavanju prestav. Sicer pa nubira z 1,6-litrskim motorjem doseže največjo hitrost 197 kilometrov na uro, za pospešek do številke sto pa potrebuje 10,7 sekunde.

Bogata oprema in ugodna cena

Daewoo nubira je v paketu opreme SX premium bogato založena, saj poleg štirih zračnih blazin, protiblokirnega zavornega sistema ABS in sistema proti zdrsu pogonskih koles nudi še popolno elektrifikacijo vseh štirih stekel in vzvratnih ogledal, avtomatsko klimatsko napravo, centralno zaklepanje, radijski sprejemnik, sprednje meglenke in še kaj. Daewoo nubira 1,6 16V SX premium z vso našteto opremo in s pričujočim motorjem velja 3,26 milijona slovenskih tolarjev. Z dobrimi dvesto tisočaki manj je zanimiva tudi različica SX z ročno klimatsko napravo, brez bočnih zračnih blazin in sistema proti zdrsu pogonskih koles. V obeh primerih zelo veliko avtomobila in predvsem veliko opreme za vložen denar, tako da lahko nubiro označimo kot trenutno enega izmed najboljših nakupov.

Foto: Miloš Milač