Konec težav z oskrbo

Aktualno, Zanimivosti

Honda je predstavila prvo individualno energetsko postajo za pridobivanje vodika iz zemeljskega plina, ki hkrati proizvaja električno energijo in ogreva vodo. Na ta način je rešen problem pridobivanja goriva za vozila z gorivnimi celicami, pri…

Honda je predstavila prvo individualno energetsko postajo za pridobivanje vodika iz zemeljskega plina, ki hkrati proizvaja električno energijo in ogreva vodo. Na ta način je rešen problem pridobivanja goriva za vozila z gorivnimi celicami, pri tem pa pomembno vlogo igra tudi nova generacija sončnih celic.

Energetska postaja za vsak dom. Sliši se zelo obetavno, vendar pa še vedno obstajajo dvomi o stroškovni učinkovitosti naložbe. Honda je »domačo mini elektrarno« za raziskovalne namene postavila v Kaliforniji, predstavlja pa celovito rešitev energijskih potreb hiše prihodnosti, saj zagotavlja popolno energijsko neodvisnost. Partnersko podjetje pri razvoju je Plug Power Inc., Honda pa skupaj z njim na območju raziskovalnega centra Honda R&D America vseskozi izboljšuje in nadgrajuje tehnologijo gorivnih celic. Sistem HES (Home Energy System) na dan zagotavlja okoli 550 litrov vodika, z enim polnjenjem (150 l) pa honda FCX prevozi okoli 400 kilometrov. S tem je potrebna količina goriva vseskozi zagotovljena, skladišči pa se v posebni zunanji cisterni. Sistem dopolnjuje nova generacija sončnih celic, ki so po navedbah Honde učinkovitejše, cenejše za proizvodnjo in lažje razgradljive.