Prva dirka

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Igor Dekleva je zmagovalec prve dirke v Melku pred Jagarincem in Robido . V diviziji I je v svoji prvi dirki kariere slavil Zoran Poglajen . Bili smo priča veliko napetim dvobojem, celo večbojem in…

Igor Dekleva je zmagovalec prve dirke v Melku pred Jagarincem in Robido. V diviziji I je v svoji prvi dirki kariere slavil Zoran Poglajen. Bili smo priča veliko napetim dvobojem, celo večbojem in še bolj atraktivnim prehitevanjem.

Na štartu je najbolje potegnil Hannes Jagarinec, takoj za njim pa Robida, s katerim je v prvi šikani tudi rahlo trčil. Igor Dekleva je pazljivo ostal na tretjemu mestu. Direktor dirke je nato ugotovil, da je Jagarinec štartal prehitro, zato je moral kazensko zapeljati skozi bokse. Zdene je tako prevzel vodstvo, a brez olajšanja, saj je nanj vse močneje pričel pritiskati Igor Dekleva. V drugi tretjini dirke je slednji popustil in Zdene si je izboril že lepo prednost. Ob prehitevanju za krog Iztoka Vonče v seicentu pa je nesrečno trčil vanj.

Po dirki je Iztok dejal, da ga ni videl in da je želel na ovalu pred štartno-ciljno ravnino zapeljati na zunanjo-idealno linijo. Robida je bil v tem času že med prehitevalnim manevrom in je lahko le odvil volan v desno na izletno cono. Trčila sta in oba zapeljala v pesek. Pri tem je Robida izgubil prvo mesto, a pravočasno prišel nazaj na stezo, da ga ni prehitel še Jagarinec. Vonča pa je dokončno v svojem razredu izgubil sicer sila napeti boj z Lukom Kropivškom, ki je bil celotno dirko rahlo hitrejši. Kot, da to ne bi bilo dovolj ga je prehitel še Nejc Juhant.

V ozadju so potekali zanimivi boji. Predvsem med Alešem Bužgo, Samom Čedetom, Mirom Marinškom in Dejanom Grabnerjem. V začetku je bil vmes prisoten še Wolfgang Trinkl, vendar je zaradi tehničnih težav po trku z Alešem Bužgo v prvi tretjini dirke izgubil veliko časa. Kasneje se je od skupine poslovil še Samo Čede, ki ga je v ovalu zaneslo.

S težavami Trinkla sta prosto pot v diviziji I imela Marjan Nagode in Zoran Poglajen. Zadaj sta se s seicenti borila še Sebastijan Skrbinšek in Stanislav Smolnikar, oba peugeot 106. Poglajen je uspel prehiteti Nagodeta in začel povečevati prednost. Po dirki je Marjan Nagode izjavil, da je celotno dirko vozil v le tretji prestavi s serijskim menjalnikom. Namreč v drugem delu uradnega treninga mu je tekmovalni menjalnik v zastavi yugo ‘razneslo’.

Andreas Mairzedt je z glasno hondo civic iz dirke odstopil zaradi težav s sklopko. Andraž Hribar zato ni imel pretiranih težav z osvojitvijo četrtega mesta.

Več na spta.info