Višji nivo igre

Testi

Ja, časi se spreminjajo in s tem tudi avtomobili. Volkswagen že dolgo ni več »ljudski voz«, kakor je nekoč bil, gledano po ceni. No, tako vsaj pravijo kvazi poznavalci avtomobilov. Z njimi bi se strinjal,…

Ja, časi se spreminjajo in s tem tudi avtomobili. Volkswagen že dolgo ni več »ljudski voz«, kakor je nekoč bil, gledano po ceni. No, tako vsaj pravijo kvazi poznavalci avtomobilov. Z njimi bi se strinjal, če bi govorili o GT ali GTI različici, pa še ti dve sta relativno poceni, glede na to kaj ponujata. Golf z opremo Trendline in 1,9 litrskim TDI motorjem (77kW/105 KM) pa je s ceno 4,3 milijona tolarjev dobra izbira v vse bolj pestri izbiri na trgu. Kot veste, kvaliteta in nizka cena nista nikoli našla skupne poti. Pogled h konkurenci pa le še pokaže dejstvo, da je VW s svojimi cenami nekje v zlati sredini.

Kovinska siva barva na testnem Golfu je najpogostejša izbira med prodanimi vozili, kar je razumljivo, saj prevladuje prepričanje, da je najbolj »robustna« in se umazanija najmanj pozna na njej. Včasih so prevladovali beli ali rdeči Golfi, danes pač sivi. Športnosti ni za pričakovati pri tem Golfu, ta je namenjen pretežno za umirjene uporabnike, ki želijo od svojega osebnega vozila le kakovost, tehnično brezhibnost in varnost. Za takšnega uporabnika je še kako pomembna varnost – Golf je na testiranjih Euro NCAP-a prejel odličnih pet zvezdic. Pri Volkswagnu pa še jamčijo za enoletno splošno garancijo brez omejitve prevoženih kilometrov ter 12 let proti rjavenju.

V notranjosti vlada nemška natančnost. Vsa stikala so na svojem mestu, kjer jih tudi pričakujemo. Armaturna plošča ne dopušča nobenih športnih občutkov, le tu pa tam lahko že kje kakšen čriček malo zapoje, kar pri novem vozilu ni dobrodošlo. Voznikov sedež je serijsko nastavljiv po višini in dolžini, kar velja tudi za trikraki volan. Med prednjima sedežema se najdejo že standardne uporabne odlagalne površine s »tekočim« pokrovom. Sedeži so standardni, torej za povprečnega uporabnika dovolj dobri in kar je zanj najpomembneje, da so dovolj trpežni. Testni avtomobil je imel še dvopodročno avtomatsko klimatsko napravo climatronic, ki omogoča vozniku in sovozniku samodejno in po želji nastavljanje temperaturo ozračja v svojem delu potniškega prostora. Zadaj se sedi relativno udobno glede na medosno razdaljo avtomobila, ki meri nekaj več kot 2,5 metra. Zopet je vse odvisno od širine (!) in višine potnika, ki vstopa zadaj v avtomobil. V prtljažniku je prostora za 350 litrov oziroma ob podrtih sedežih, ki se lahko delijo v razmerju 1/3 in 2/3 pa do 1305 litrov.

Pogonski stroj tegale Golfa je kakopak dizelski 1,9 TDI s 105 konjskimi močmi oziroma 77 kilovati. Kombinacija z ročnim šest stopenjskim menjalnikom velja za dobro. Poraba je nizka, tudi do 4,3 litra na sto prevoženih kilometrov se jo da zbiti na dolgih potovanjih. Največ navora 250 Nm doseže že pri 1900 vrtljajih na minuto, naprej pa ni več tako poskočen, kar niti ni tako hudo, če se uporablja za to, kar je narejen – normalna vožnja. Povprečna poraba na našem testu je sicer znašača približno 6,3 litra na sto prevoženih kilometrov, ki pa je bila pretežno opravljena po mestih z eno daljšo relacijo Brežice -Ljubljana – Krško. Za večjo varnost pa poskrbi še izklopljivi  ASR (Anti Spin Regulation) in ABS.

Mimoidoči ljudje so bili po večini zadovoljni nad Golfom, ki smo jim ga na hitro tudi predstavili. Neki starejši gospod ga je želel celo kupiti, vendar je kolebal še med Opel Astro z dizelskim motorjem ter dizajnom GTC… Kakorkoli, še do danes se ni odločil. Če bi bili mi ta gospod, bi vzeli Golfa!

Cena osnovnega modela z dizelskim 2,0 SDI motorjem, 5 stopenjskim roč. menjalnikom in opremo Trendline: 3.792.228,00 SIT (15.824,68 EUR)

Cena testnega modela Golf 1,9 TDI Trendline s 6 stopenjskim roč. Menjalnikom in brez dodatne opreme: 4.211.644,00 SIT (17.574,88 EUR)

Cena testnega vozila Golf 1,9 TDI Trendline z dodatno opremo: 4.523.010,00 SIT (18.874,19 EUR)

Dodatna oprema: kovinska barva (102.631,- SIT/€428,27), paket Cool&Sound, ki zavzema klimatsko napravo climatronic, radio RCD 300, avtomatsko stikalo za dnevne luči in zasilno rezervno kolo (208.735,- SIT/€871,04)

POVEZAVA na test VW Golf GT 1,4 TSI – This Fast Is