(Ne)uspela prenova

Aktualno, Novosti

Pri Porscheju so se s svojimi prsti stegnili po največjemu vozilu v njihovi ponudbi – torej terencu Cayennu . Oblikovno je bil deležen kar precej sprememb. Osnova ostaja enaka, a značaj ima Stuttgarski SUV sedaj…

Pri Porscheju so se s svojimi prsti stegnili po največjemu vozilu v njihovi ponudbi – torej terencu Cayennu. Oblikovno je bil deležen kar precej sprememb. Osnova ostaja enaka, a značaj ima Stuttgarski SUV sedaj čisto drugačen – dvoličen. Od zadaj je postal resnejši, od spredaj pa je težko definirati njegov novi izgled. Poudarek pri prenovi je bil tudi na motorni ponudbi.

Težko je reči ali jim je prenova (beri: facelift) uspel ali ne. Tudi potreben ni bil, od pričetka prodaje leta 2002 pa do sedaj se niti ni postaral. Prednje luči so v novi podobi bolj skupaj potegnjene in bolj ostre na pogled. Reže za dovod zraka so večje, predvsem stranski. Celotni prednji odbijač pa se sedaj konča precej višje. Bočna linija ni bila deležna pretežnih sprememb, le še zadnji žarometi so na novo oblikovani ter dodan je večji strešni spojler. V notranjosti se najdejo nekoliko kvalitetnejši materiali.

Vse tri različice; Cayenne, Cayenne S in Cayenne turbo imajo posodobljene motorje. Najšibkešji pogonski agregat je po novem 3,6 litrski šestvaljnik, ki iz sebe iztisne 290 konjskih moči (213 kW) ter 385 Nm najvišjega navora. To zadošča pospešku do stotke v 9,1 sekunde.

V kolikor vam kaj takega ne bi zadoščalo, boste še vedno lahko posegli po S-u, ki vam po novem s 4,8 litrskim osemvaljnikom ponuja 385 konjskih moči (283 kW) ter 500 Nm navora. Rezultat: stotka v 6,6 sekundah in najvišja hitrost 250 km/h.

Veliki S s turbinskim polnilnikom pa zmore lepih 500 iskrivih, črnih, poskončnih vrancev oziroma strokovno 368 kilovatov. Poleg prištejte še 700 Nm navora in do stotke boste prišli v 5,1 sekundah. Najvišja hitrost pa bo znašala preko 275 km/h… Človek se kar zamisli, še dobro da ni govora o ceni. Dobra lastnost novih motorjev pa je nižja poraba.


Sorodne vsebine