Zanardi spet za volanom formule 1

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Italijanski dirkač Alex Zanardi , ki je v tragični nesreči z dirkalnikom serije CART izgubil obe nogi, je po šestih letih spet sedel za volan dirkalnika formule 1. Štiridesetletni Zanardi je v najhitrejšem dirkalniku na…

Italijanski dirkač Alex Zanardi, ki je v tragični nesreči z dirkalnikom serije CART izgubil obe nogi, je po šestih letih spet sedel za volan dirkalnika formule 1.

Štiridesetletni Zanardi je v najhitrejšem dirkalniku na svetu nazadnje dirkal leta 1999, ko je sodeloval z moštvom Franka Williamsa, po končani sezoni pa se je preselil nazaj v ameriško serijo CART, kjer je osvojil dva naslova prvaka. Zanardi je v formuli 1 nastopil na 41. dirkah, svoje usluge pa je nudil moštvom Lotus, Minardi, Jordan in Williams.

Njegova dirkaška kariera je bila na hudi preizkušnji, potem ko so mu po spektakularni nesreči na nemškem Lausitzringu amputirali obe nogi in se je več tednov celo boril za življenje. Italijan se je že po dveh letih rehabilitacije vrnil v dirkaški šport in sklenil dolgoročno sodelovanje z bavarskim BMW za nastopanje v svetovnem prvenstvu turističnih avtomobilov WTCC.

Letošnjo sezono je končal 11. mestu, po končani sezoni pa ga je ekipa BMW Sauber povabila na testiranje v špansko Valencio. V posebaj prilagojenem dirkalniku je opravil trodnevno testiranje in navdušil številne gledalce ob stezi, ki so si prišli ogledat ta zgodovinski trenutek. V prihodnji sezoni naj bi Zanardi opravil nekaj obširnih testiranj, ekipa pa celo razmišlja, da bi mu ponudila možnost ponovnega nastopa v karavani formule 1.

Več na delo.si


Sorodne vsebine