Dizelski napad

Aktualno, Novosti

Zadnja leta je v Le Mansu zmagoval Audi (+Bentley), letos pa prvič v zgodovini celo z dizelskim motorjem. Da pa to ne bi postala rutina ali celo tradicija, so se pri Peugeotu odočili, da bodo…

Zadnja leta je v Le Mansu zmagoval Audi (+Bentley), letos pa prvič v zgodovini celo z dizelskim motorjem. Da pa to ne bi postala rutina ali celo tradicija, so se pri Peugeotu odočili, da bodo svojo srečo v vztrajnostnih dirkah preizkusili tudi sami. Z dizlom seveda! Prihodnje leto se bo ob bok Audijevemu R10 TDI postavil Peugeot 908 z dizelskim dvanajst valjnim HDI motorjem.

Za razliko od Audija bo Peugeot pokrita formula s streho. Linije so takšne kakršne so zaradi aerodinamičnosti, a še vedno s pridihom oblikovanja Peugeota. Spominja tudi na prejšne levčkove modele, ki so tekmovali v “endurance” dirkah.

O motorju je bilo že veliko napisanega, nenazadnje je bil vstavljen tudi že v koncept 908 RC. Torej, 5,5 litrski V12 HDI pogonski agregat bo poskrbel za kar 1200 Nm navora in končne moči več kot 515 kilovatov (700 KM), kar je odvisno od nastavitev dirkalnika. Za ugodno lego in težišče avtomobila so poskrbeli s kotom med valji, ki znaša 100 stopinj. Menjalnik pa je šeststopenjski.

Citroen izmed partnerjema iz koncerna PSA se vrača s C4 nazaj v WRC, medtem ko so Peugeot določili za vztrajnostne dirke. Ali so žrebali ali so se dogovorili, bi težko rekli, vendar ima Levček že dobro pisano zgodovino v Le Mansu, tako da je strah odveč. Nekaj je gotovo, prihodnje leto bo na štartu Le Mansa največ črnega dima v celotni zgodovini dirk na tem znamenitem dirkališču.

POVEZAVA na Peugeot – Dovolj umazanije


Sorodne vsebine