Lisjak

Testi

Kakorkoli pogledate Foxa je lisjak. Pa naj bo to ime, oblika, praktičnost in nenazadnje tudi cena. Testni lisjak je bil opremljen z večjim izmed ponudbe 1,4 litrskim bencinskim motorjem, v ponudbi lahko sicer zasledite še…

Kakorkoli pogledate Foxa je lisjak. Pa naj bo to ime, oblika, praktičnost in nenazadnje tudi cena. Testni lisjak je bil opremljen z večjim izmed ponudbe 1,4 litrskim bencinskim motorjem, v ponudbi lahko sicer zasledite še 1,2 litrski motor. Poleg serijske opreme je opremljen le še z polavtomatsko klimatsko napravo, lahkimi litimi platišči ter sivo kovinsko barvo. Končna cena slaba dva milijona in pol slovenskih tolarjev. Zvito.

Sprednja maska je po zgledu novih Volkswagnovih modelih lepo speljana skupaj s sprednjim odbijačem, ki je v isti barvi kot karoserija. Kar je pomembno, konkurenca še vedno ima tiste neokusne črne odbijače, ki niso nič bolj poceni kot tile. Fox ne pušča posebnih emocij, zlije se z okolico in hitro prerase v vsakdanji avtomobil. Zadek je samovšečno visok ter najbolj simpatičen del avtomobila z majhno pomankljivostjo. Zadnje luči so namreč premajhne in se v primeru goste megle slabo vidijo. Zunanji ogledali v barvi karoserije sta dovolj veliki za dober pogled nazaj. Do izraza lepo pridejo lahka 14 palčna lita platišča ter z rahlo dvignjenim podvozjem deluje lisjak že kot mali terenček. Z dolžino 3.828 centimetrov in veliko oddaljenostjo od tal pa je odvečen vsak strah, da bi kje naseli na kakšnem mestnem pločniku.

Pri Foxu je v notranjosti najbolj pomemben voznikov ter sovoznikov prostor, ki je tudi skrbno načrtovan. V vratih in na sredinski konzoli je dovolj odlagalnih površin. Še kako prav pride polička pred volanom, vendar vam odsvetujemo polaganje kotalečih se predmetov nanjo med vožnjo. Le predal pred sovoznikom bi lahko bil malo večji. Sedeža sta preprosta in udobna, z lahkoto se tudi podreta in omogočita dostop na zadnjo klop, ki je pač velikosti avtomobila primerno velika. Na sedežu se da za silo tudi še prespati, verjemite, to je preizkušeno! Velja omeniti držali za pijačo na sredini zadnje klopi, ki prideta še kako prav, ko se zadaj peljejo razvajeni otročaji z željo po polivanju po avtomobilu. V primeru, da vozite v avtomobilu petega potnika (Fox je registriran samo za štiri osebe) bodo tistega na sredini ta držala pošteno ožulila… Vprašajte našega urednika. Plastika ne deluje ceneno, večinoma je v črni barvi razen ročic za odpiranje vrat ter okrasne letve na osrednji konzoli, ki sta dobri imitaciji aluminija. Volanski obroč je relativno majhen ter štirikrak, možno ga je nastaviti po višini in globini. Pred njim sameva velika številčnica, ki prikazuje kilometre na uro, na levi pa še majhen obratomer ter desno števec stopnje goriva v rezervoarju. Kazalca slednjih merilnikov se ob ugasnjenem motorju skrijeta pod plastiko. Prtljažnega prostora je za 260 litrov, kar je dovolj da vanj položite veliko termovko polno golaža (preverjeno), vendar je potrebno prej odstraniti pokrov na vrhu prtljažnega prostora (priporočljivo). Ob podrtih sedežih se prostor poveča na dobrih tisoč litrov. Dobra stran zadnjih sedežev je ta, da so iz zadnje strani oddeti v kovino, kar ob prevozu ostrih predmetov preprečuje kakršnekoli neljube poškodbe sedežev.

Bencinski 1,4 litrski štirivaljni vrstni motor deluje brez kakršnih koli problemov, kar se seveda pričakuje od novega vozila, še posebno če je znamke Volkswagen. Avtomobil je praktično namenjen le mestni vožnji, kajti tu se znajde najbolje. Za to mu je na voljo 55 kilovatov (75 KM). Je zvito majhen in ga lahko stisnete v še tako majhen parkirni prostor. Kakor je visok omogoča zelo udobno vožnjo, tudi čez ležeče »policaje«. Žal pa ga ni zanimivo voziti v zavojih, kjer se prehitro nagiba. Avtomobil prenaša moč na cesto preko natančnega, s kratkimi hodi petstopenjskega ročnega menjalnika na štirinajst palčna prednja kolesa. Obračalni krog je povprečen, velik nekaj manj kot 11 metrov, takšnega dosežejo tudi že večje limuzine. Že pri 120 km/h začne Fox tuliti kot velik, močno se sliši tudi šum vetra, zato mu bolj diši mestna vožnja, kjer je motor dovolj prožen za dinamično vožnjo med parkiranimi vozili, križišči ter krožišči, ki jih je čedalje več na naših cestah. Povprečni razpon porabe goriva se razteza od skromnih 5,6 do 8,7 litrov na sto prevoženih kilometrov.

In če potegnemo črto pod vsem… dobimo kakovosten, praktičen avtomobil s temu primerno tudi ceno. Slednje ne smemo vzeti kot visoko, saj ni. V svojem razredu majhnih avtomobilov se cene vseh avtomobilov dvigajo in tudi Fox ne zaostaja pač veliko. Ima pa mogoče eno malenkost, ki sem jo pogrešal med testom. Fox namreč ni premogel vsaj centralnega zaklepanja… No imel pa je klimo!

Cena osnovnega modela z 1,2 litrskim bencinskim motorjem:1 839.837,00 SIT (7.677,50 EUR)

Cena testnega vozila brez dodatne opreme: 1.999.961,00 SIT (8.345,69 EUR)

Cena testnega vozila: 2.420.593,00 SIT (10.100,95 EUR)

P.S. Samo poglejte kako se lepijo mlada brhka dekleta na malega srčkanega Foxa.