Mi smo ga imeli prvi v rokah

Testi

Iz nore zamisli Walterja Grutterja je nastal povsem novi quad nove vrste. Štiri kolesa, vendar sedenje kot na motorju, veter v laseh in neverjetna okretnost v zavojih. Diši mu le asfalt in nič drugega! V…

Iz nore zamisli Walterja Grutterja je nastal povsem novi quad nove vrste. Štiri kolesa, vendar sedenje kot na motorju, veter v laseh in neverjetna okretnost v zavojih. Diši mu le asfalt in nič drugega! V Sloveniji je trenutno le eden in tega nam je zaupal lastnik Tomaž Kodrič, da smo z njim naredili nekaj krogov na dolenjskem dirkališču Mobikrog. Trenutno jih je izdelanih le približno 105!

Zamisel za tale inovativen motor je nastala v švicarski delavnici v Ballwilu v podjetju GG Motorradtechnik GmbH, kjer se že več kot dvajset let ukvarjajo z razvojem motociklov ter ostalih vozil. Vsi njihovi izdelki bazirajo na BMW-jevi zanesljivi, v prihodnost orientirani tehniki. Tomaž Kodrič, prvi lastnik takšnega »motocikla« pri nas ni naključno kupil dragi športni eksponat. S svojim podjetjem Toplast d. o. o. izdeluje za švicarje prednje maske, sedeže, pokrove za rezervoarje ter zadnje spojlerje iz poliestera. Za en dokončani paket je potrebno vanj vložiti več kot 30 ur natančnega in preciznega dela. Ker gre pretežno za ročno delo, je vsak GG Quad unikaten izdelek.

Na prvi pogled bi lahko zapisali, da gre za čisto navaden motocikel, ki je posajen na štiri kolesa – torej ATV za po blatu. Pa ni temu tako! GG Quad je namenjen izključno za vožnjo le po asfaltu. Zaobljene linije vozila nakazujejo na športen značaj, ki ga ta motor premore veliko. Velika stranska kovčka ob motorju dajeta končni videz GG-ju, kot da je velik modificiran gokart. Testni GG je v barvah lanskoletnega Williams BMW-ja iz formule ena, vendar na mestu kjer bi mora biti napis HP piše GG. Razlog tiči v tem, da švicarji nimajo licence za uporabo logotipov. Vse je barvano (air-brush), edina nalepka na GG-ju je BMW-jeva, katero je lastnik sam dodal. Rezervoar prostornine 18 litrov je postavljen pod voznikov sedež, pred njim se nahaja BMW-jev bokserski motor. Postavljen je na aluminijasta platišča mer spredaj 195/40 R16 ter zadaj 225/35 R17. Na quadu je dovolj prostora za dve osebi.

GG Motorradtechnik so si pogonski agregat sposodili pri BMW-ju. Gre za bokserski 1.130 cm3 dvo-cilindrski štiritaktni motor s štirimi ventili na valj. Moč motorja je 96 konjskih moči (70 kW) ter zvrti se vse do 7.250 vrtljajev na minuto. Največ navora 98 Nm doseže pri 5.500 vrtljajih na minuto. Maksimalna najvišja hitrost je 170 km/h, kar je lep dosežek za 375 kilogramov težak motor. Moč iz motorja prehaja do koles preko kardanske gredi. Menjalnik je ročni šeststopenjski z mehansko vzratno prestavo. Motor pa je tudi vse, kar ima GG skupaj z BMW-ji. Okvir, diferencial, zavorne čeljusti, šasijo, vzmetenje, vpetje koles so vse izdelali švicarji sami. Njihova specialiteta so izdelki iz aluminija.

Vožnja z njim je fenomenalna. Pospeševanje, ki naj bi bilo slabše kot pri sorodnih motorjih na dveh kolesih je vseeno impresivno. Na najdaljši ravnini dirkališča Mobikrog hitrost brez večjih naprezanj doseže 130 km/h. V rokah izkušenega voznika zagotovo še več. Prava poslastica pa ni pospeševanje na ravninah, temveč zaviranje pred zavoji. GG Quad je opremljen s štirimi diski, torej zavira na vsa štiri kolesa. Z nožno stopalko se zavira na vsa štiri kolesa, medtem ko pritisk na ročico na desni strani krmila vklopi le prednji zavori. Prednja diska imasta tako vsak po dvoje štiribatne čeljusti. Slednje zna biti sila nevarno, saj se quad zaradi svojega razmerja med dolžino (2200 mm) in širino (1400 mm) pri močnem zaviranju na prve zavore in sunku krmila hitro zavrti. V zavojih je GG veliki hitrejši kot motorji z dvemi kolesi. K temu pripomore odlično vzmetenje in močna konstrukcija quada, ki je v celoti izdelana iz aluminija.

V zavojih se izkaže kako dejansko je močan voznik v rokah. GG-ja je potrebno držati za krmilo kot razjarnenega bika za rogove. Notranje zadnje kolo se v zavoju, kljub diferencialu hitro dvigne, kar dodaja vožnji poseben užitek ter čar. Ob pravilni kombinaciji uporabe zavor lahko quad pred zavojem zaniha in skozi zavoj speljemo pošrek – driftamo.

V kolikor pa nimate želja se poditi po dirkališčih pa se GG Quad odlično obnese v osvajanju mladih deklin. Ker je postavljen na štiri kolesa deluje precej varneje in dekleta rada prisedejo na zadnji del sedeža ter se popeljejo kakšen krog.

Testni GG Quad se precej razlikuje od osnovne različice, katera je na voljo brez stranskih kovčkov, stojala za noge, posebnega športnega izpušnega sistema, dvojnih zavor (prednje zavore so doplačljive) ter gretja ročk. Končna cena z vsemi temi dodatki je približno 9 milijonov tolarjev oziroma 37.500 evrov. To pa seveda ni še vsa dodatna oprema, ki si jo je moč omisliti. Spisek kot tudi cena ne pozna meja.

Vsi zainterisirani za nakup ali kakršnekoli informacije o GG Quadu se lahko obrnejo na lastnika prvega GG Quada v Sloveniji Tomaža Kodriča; 041 754-066, Cerklje ob Krki.