Med prvo ligo

Aktualno, Novosti

Na naše ceste prihaja nova generacija Hyundajevega Santa Fe-ja. Prenovljeni model je sedaj dovolj odrasel, oblikovno in cenovno, da upravičeno sodi med prvo ligo, kjer se že nahajajo BMW X5, Volvo XC90, VW Tuareg in…

Na naše ceste prihaja nova generacija Hyundajevega Santa Fe-ja. Prenovljeni model je sedaj dovolj odrasel, oblikovno in cenovno, da upravičeno sodi med prvo ligo, kjer se že nahajajo BMW X5, Volvo XC90, VW Tuareg in podobni asi. Evropejcem bo sedaj moral biti všeč, saj je plod sodelovanja z oblikovalci iz Hyundajevega evropskega oddelka v nemškem Russelsheimu.

Od svojega predhodnika je novi terenec večji za dvajset centimetrov. Povečanje mer je povzročilo pravo verižno rekacijo. Medosna razdalja je sedaj večja ter tako omogoča tretjo vrsto sedežev (nasvet: zadaj naj sedijo le otroci). Od tal je Hyundajev terenec oddaljen dobrih dvajset centimetrov. Kot zanimivost, k dodatni opremi spada tudi kompas nameščen v vzratnem ogledalu. Za orientacijo po prekrokani noči domov.

V motorni ponudbi sta dva pogonska agregata. Dizelski CRDi 2,2 litrski štirivaljnik s spremenljivo geometrojo lopatic turbinskega polnilnika zmore 150 konjskih moči ter 335 Nm najvišjega navora. Le po želji pa bodo kupci izbrali Santa Fe-ja z 2,7 litrskim V6 bencinskim motorjem. Kritična točka Hyundajev so menjalniki, saj tudi tu ostajata na voljo ročni ali samodejni pet (5!) stopenjski menjalnik. Na testih se bo zagotovo pokazalo, da manjka šesta prestava.

Cena je od zgoraj navedene konkurence še zmeraj zanimivo nizka. Začne se že pri sedmih milijonih tolarjev oziroma 29.100 evrih. Tu je Santa Fe-jeva največja in morda odločilna prednost! Pri Hyundaju vanj upirajo vse upe, da se bo njihova znamka z njim povzpela stopničko više.