Rossi že na zmagovalni poti

Avtomobilizem, Šport

Druga dirka sezone svetovnega prvenstva v hitrostnem motociklizmu je največ uspeha prinesla italijanskim in španskim dirkačem. V elitnem razredu motoGP je na dirkališču Losail v Katarju slavil svetovni prvak Valentino Rossi (Yamaha), na drugo in…

Druga dirka sezone svetovnega prvenstva v hitrostnem motociklizmu je največ uspeha prinesla italijanskim in španskim dirkačem. V elitnem razredu motoGP je na dirkališču Losail v Katarju slavil svetovni prvak Valentino Rossi (Yamaha), na drugo in tretjo stopničko pa sta se prebila Američan Nicky Hayden (Honda) in Italijan Loris Capirossi (Ducati). V četrtlitrskem razredu je bil najhitrejši Španec Jorge Lorenzo (Aprilia), v najšibkejšem do 125 ccm pa njegov rojak Alvaro Bautista (Aprilia).
Valentino Rossi je na drugi dirki sezone stvari postavil tja, kjer so jih ljubitelji tega športa v zadnjih sezonah navajeni. Potem ko je na prvi dirki nesrečno ostal v ozadju, je tokrat po spet ne najboljšem nastopu v kvalifikacijah, bil je šesti, hitro napredoval in v sedmem krogu prehitel Nickyja Haydna, nekaj krogov kasneje pa še Caseyja Stonerja, ki je začel z najboljšega položaja in vodstvo obdržal skoraj do polovice dirke. Avstralec pa vseeno ni zdržal prav na vrhu, saj je do konca moral predse spustiti še Lorisa Capirossija in Seteja Gibernauja. V ospredju pa Rossi ni mogel povsem mirno voziti svoje dirke, kajti Hayden je prežal na najmanjšo priložnost in jo v 19. krogu tudi dočakal; toda v Hondini ekipi se vodstva niso veselili prav dolgo, saj je svetovni prvak že krog kasneje rutinirano spet prišel nazaj na prvo mesto. Hayden ni odnehal, pa tudi Capirossi, zmagovalec uvodne dirke, je s tretjega mesta pozorno opazoval razplet, a je nato ostalo pri takšnem vrstnem redu.

“Ta zmaga je zelo pomembna, ker začetek sezone ni bil dober. Vesel sem, da imamo motor, s katerim lahko dirkam tako, kot hočem. Malo bo treba še izboljšati oprijem pnevmatik, moram pa se zahvaliti mehanikom, saj so opravili veliko delo,” je bil “doktor” po katarski dirki precej drugačne volje kot na španski premieri. Rossi je s prvo letošnjo zmago dosegel že 54. uspeh v karieri ter se na večni lestvici izenačil z Avstralcem Mickom Doohanom; pred njim je le še Giacomo Agostini z 68 zmagami.

“Moštvo je trdo delalo za ta uspeh. Motor je bil sposoben še več, a sem v zadnjem zavoju zdrsnil in preveč izgubil. Toda upam, da bomo v prihodnje lahko še napredovali,” je bil po drugem mestu optimističen Hayden. Po dveh dirkah je v vodstvu SP Capirossi z 41 točkami, Hayden jih ima pet manj, Dani Pedrosa – danes je bil šesti – je pri 30, Rossi pa jih ima 27.

V obeh nižjih razredih sta bila zmagovalca ista kot na prvi dirki v Jerezu, tako da imata oba tudi poln izkupiček v SP. Jorge Lorenzo je začel z najboljšega položaja in na koncu tudi prvi prečkal ciljno črto, čeprav ga je ves čas ogrožal Andrea Dovizioso. Za prvo dvojico je bila velika luknja, saj so imeli tekmeci za njima skorajda 20 sekund zaostanka, boj za tretje mesto pa je dobil Roberto Locatelli, potem ko je za nekaj stotink ugnal Hectorja Barbero.

Podoben scenarij je ubral Alvaro Bautista v najnižjem razredu. Dirkač, ki pred letošnjo sezono še nikoli ni slavil v svetovnem prvenstvu, je dosegel drugo zaporedno zmago. Razburljiv je bil obračun za drugo in tretje mesto, odločal je fotofiniš, po katerem je drugo mesto pripadlo svetovnemu podprvaku Fincu Miki Kalliu, tretji pa je bil Španec Sergio Gadea.

Več na Delo.si


Sorodne vsebine