Stoner šokiral svet!

Avtomobilizem, Šport

Karavana svetovnega motociklističnega prvenstva se je preselila v Katar, kjer bo ta konec tedna na sporedu druga dirka svetovnega prvenstva. Po zmagi na uvodni dirki v Jerezu je največje breme na Lorisu Capirossiju , ki…

Karavana svetovnega motociklističnega prvenstva se je preselila v Katar, kjer bo ta konec tedna na sporedu druga dirka svetovnega prvenstva. Po zmagi na uvodni dirki v Jerezu je največje breme na Lorisu Capirossiju, ki je potrdil odlično pripravljenost Ducatija. Pod drobnogledom bo tudi svetovni prvak Valentino Rossi, ki je sezono začel s padcem.

A kljub temu je bil v Katarju v ospredju mladi debitant v najmočnejšem razredu Casey Stoner. Avstralec, ki dirka v zasebnem hondinem moštvu italijanskega zanesenjaka Luccia Cecchinella, je bil najhitrejši že na prostih treningih. Včeraj ga je za pičlih 6 tisočink sekunde ugnal nekdanji svetovni prvak Kenny Roberts jr., na današnjih kvalifikacijah pa je Stonerju uspel neverjeten podvig. Z izjemnim časom je postavil nov rekord puščavskega dirkališča Losail in si že na svoji drugi dirki v najmočnejšem razredu privozil najboljši štartni položaj.

Drugo štartno mesto si je privozil Capirossi, s tretjega mesta pa bo dirko začel še Toni Elias. Hondin uspeh na kvalifikacijah sta s četrtim in petim mestom dopolnila tovarniška voznika Nicky Haydenin Daniel Pedrosa. Rossi je bil v kvalifikacijah znova zadržan in bo dirko začel s šestega mesta, njegov moštveni kolega Colin Edwards pa je kljub obetom s prostih treningov na koncu pristal na osmem mestu.

Jutrišnja dirka, v Katarju je namreč zaradi spoštovanja do muslimanske vere dirka tradicionalno na sporedu v soboto, bi lahko prinesla veliko presenečenje. Zmaga Stonerja bi med hondine vodilne može znova vnesla nemir, saj so vse letošnje karte stavili na Haydna, Pedroso in Marca Melandrija. Čeprav imajo Japonci tokrat lepe možnosti za osvojitev tako željene zmage, ne gre pozabiti, da je ta čas v izvrstni formi tudi Capirossi. Pri Ducatiju so v skrbeh le zaradi gumarskega opremljevalca, ki zaradi logističnega zapleta v Katar ni pripeljal zadnje različice pnevmatik, ki so Capirossiju pomagale do zmage v Jerezu. Ne gre pozabiti tudi na sedemkratnega svetovnega prvaka Rossija, ki še vedno ni pozabil katastrofalnega uvoda v sezono.Rezultati (kvalifikacije):1. C. Stoner (Honda) 1:55,683
2. L. Capirossi (Ducati) + 0,038 s
3. T. Elias (Honda) 0,052 s
4. N. Hayden (Honda) 0,110 s
5. D. Pedrosa (Honda) 0,325 s
6. V. Rossi (Yamaha) 0,393 s
7. S. Gibernau (Ducati) 0,494 s
8. C. Edwards (Yamaha) 0,547 s
9. S. Nakano (Kawasaki) 0,554 s
10. K. Roberts ml. (KR211V) 0,589 s
11. C. Vermuelen (Suzuki) 0,673 s
12. M. Melandri (Honda) 1,139 s
13. J. Hopkins (Suzuki) 1,298 s
14. C. Checa (Yamaha) 1,616 s
15. R. De Puniet (Kawasaki) 2,139 s
16. M. Tamada (Honda) 2,208 s
17. J. Ellison (Yamaha) 2,991 s
18. A. Hofmann (Ducati) 3,908 s
19. J.L. Cardoso (Ducati) 4,050 s

Več na Delo.si


Sorodne vsebine