Glavni na stezi

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Obstaja eno vozilo, ki se ga ne upa prehiteti niti Michael Schumacher ali Kimi Raikkonen. To vozilo ni hitrejše in tudi ne dražje od dirkalnika formule ena pa vendar imajo dirkači spoštljiv odnos nanj. Že…

Obstaja eno vozilo, ki se ga ne upa prehiteti niti Michael Schumacher ali Kimi Raikkonen. To vozilo ni hitrejše in tudi ne dražje od dirkalnika formule ena pa vendar imajo dirkači spoštljiv odnos nanj. Že vrsto let Mercedes-Benz dobavlja svoja vozila za varnostne avtomobile na dirkah formule ena. Letos opravlja takšno nalogo CLK 63 AMG, ki je povrh vsega še dodatno opremljen z vso komunikacijsko opremo.

Ta visoko razviti tehnološki stroj navdušuje z obliko kot tudi s tehniko. Utripajoče luči na strehi CLK-ja dirkače na dirkah formule ena bolje prestrašijo kot največjega pijančka policijske. S prihodom varnostnega avtomobila na stezo je vsem dirkačem takoj jasno, da je prišlo do hujše nesreče oziroma do težav na stezi, ki se ne morejo odpraviti pod rumenimi zastavami hkrati pa je nesmiselno prekiniti dirko. Od leta 2000 varnostni avtomobil upravlja Bernd Maylander, ki si je izkušnje nabiral tudi v nemškem prvenstvu turnih vozil DTM.

CLK 63 AMG poganja mercedesov osemvaljnik s prostornino 6,2 litra, kar omogoča 481 konjskih moči (354 kW) in 630 Nm največjega navora pri 5.200 vrtljajih na minuto. Avtomobil je opremljen še z radiom in zaslonom, na katerem lahko Bernd spremlja potek dirke. Takoj, ko se direktor dirke odloči za uporabo varnostnega avtomobila mora biti le ta pripravljen.

Obstaja pa pravilo, ko lahko dirkači prehitijo “safety car”. Le v primeru, ko se slednji po stezi vozi brez utripajočih luči! Že to nedeljo boste lahko gledali sivega Mercedesa z lučkami na dirki za VN Malezije.