Sistemska identifikacija vozila

Aktualno

Sistem identifikacije vozila S.I.V. Protection se odlikuje kot enostaven način identifikacije vozila, in sicer s patentiranim tehnološkim postopkom peskanja označimo stekla vozila s številko, ki je identična zadnjim sedmim mestom številke šasije. Vsako vozilo, ki…

Sistem identifikacije vozila S.I.V. Protection se odlikuje kot enostaven način identifikacije vozila, in sicer s patentiranim tehnološkim postopkom peskanja označimo stekla vozila s številko, ki je identična zadnjim sedmim mestom številke šasije.

Vsako vozilo, ki zapelje s tekočega traku tovarne, dobi identifikacijsko številko (številka šasije), ki ga spremlja vse do uničenja. Številka je sedemnajstmestna, vendar za preverjanje in morebitno izsleditev vozila zadostuje že zadnjih sedem mest številke šasije.

Možnosti varovanja vozila:

– alarmna naprava

– mehanska varnostna naprava

– satelitski nadzor vozila

– označitev identifikacijske številke na stekla vozila

Varovanje vozila s sistemom S.I.V. Protection ne omogoča aktivne varnosti kot različne elektronske in mehanske naprave, je pa zelo učinkovit pri odvračanju tatov od vozil z označenimi stekli, na kar jih opozarja tudi opozorilna nalepka. Ker je menjava stekel visok strošek, se kriminalne združbe praviloma ne odločajo za krajo »označenih« vozil. To potrjujejo raziskave policijskih uprav, zavarovalnic in avtomobilističnih organizacij, predvsem v ZDA, kjer ima varovanje vozil z identifikacijskimi številkami na steklih že več kot 20-letno tradicijo. Podatki v ZDA kažejo na drastično zmanjšanje kraj vozil z označenimi stekli v primerjavi s statistikami kraj istih znamk vozil brez označenih stekel iz prejšnjih obdobij.

Iz tega razloga nekatere zavarovalnice v ZDA nudijo popuste pri plačilu premij avtomobilskih zavarovanj (3%- 15%) za vozila z označenimi stekli. Policijske uprave tako po svetu kot tudi v Sloveniji priporočajo označevanje stekel vozila kot enega najpomembnejših preventivnih ukrepov samozaščite vozila pred krajo (www.policija.si).

Prednosti S.I.V. Protection:

– odvrača pozornost tatov od »označenih« vozil
– tatovom povzroča visoke stroške zaradi menjave »označenih« stekel
– policistom omogoča hitro vizualno preverjanje identičnosti oznake v prometnem dovoljenju z oznako na steklih vozila
– centralna baza označenih vozil, ki pomaga pri iskanju ukradenega vozila
– sistem je zelo primeren za lastnike vozil, ki se zavedajo problema kraj, a se ne odločijo za nakup varnostnih naprav iz razlogov, kot so nizka vrednost vozila ter visoke cene omenjenih naprav


Prednosti postopka označevanja stekel vozil s tehnološkega vidika:

– postopek je enostaven in hiter
– postopek označevnja ne poškoduje stekel oziroma vozila
– označene številke na steklih ne zmanjšujejo preglednosti iz vozila
– izgled vozila in stekel se ne spremeni in postopek ni sporen iz estetskega vidika
– stekla so s tem postopkom trajno označena

S.I.V. PROTECTION


Sorodne vsebine