Velika zmaga za Jereba

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Na najboljši možni način se je končal nastop Andreja Jereba na prestižnem italijanskem avto-moto šovu v Bologni. Voznik Dunlop OMV Racinga je namreč ugnal vso konkurenco v pokalu Subaru in tako postal prvi Slovenec, ki…

Na najboljši možni način se je končal nastop Andreja Jereba na prestižnem italijanskem avto-moto šovu v Bologni. Voznik Dunlop OMV Racinga je namreč ugnal vso konkurenco v pokalu Subaru in tako postal prvi Slovenec, ki je lahko slavil zmago pred deset tisoči gledalcev. Pokal za zmago mu je izročil znameniti finski reli voznik Markku Alen.

Voznik Dunlop OMV Racinga se je na tradicionalno prireditev uvrstil kot povabljenec ter se z deseterico nastopajočih v Subaru pokalu soočil v nepopustljivem slogu. Že v kvalifikacijah je postavil enega najboljših časov in se nato zanesljivo preko četrtfinala uvrstil med štiri najboljše voznike. V polfinalu je Jerebu nasproti stal Pierfrancesco Zanchi. Vozila sta dve vožnji, odločal je seštevek obeh časov. Prvo vožnjo je v izenačenem dvoboju dobil italijanski voznik, od Jereba je bil hitrejši za 23 stotink, v drugi vožnji pa je Jereb postavil za 58 stotink boljši čas. Skupno je torej v veliki finale napredoval slovenski voznik. Tam se je srečal z Italijanom Eddijem Sciesserejem, ki je v polfinalu ugnal Finca Antona Alena, sina nekdanjega rally zvezdnika Markku Alena, ki je v konkurenci tako kot Jereb nastopil s povabilom Subaru Italija.
Finale je potekal v soboto, Jereb pa se je uspel dobro pripraviti in se osredotočiti na nastop na zelo zahtevni progi, kjer je bilo praktično nemogoče odpeljati optimalen krog. Majhne razlike iz predtekmovanja so napovedale tesen izid, a Izolan je najboljšo vožnjo prihranil prav za finale in zanesljivo ugnal še zadnjega preostalega tekmeca. Pred velikim številom gledalcev, med njimi je bilo zopet tudi precej Slovencev, se je lahko tako razveselil lepe zmage, ki ima predvsem velik prestižni pomen pri naših zahodnih sosedih.

Andrej Jereb

” V bistvu kar težko povem, kako smo vsi skupaj zadovoljni. Že res dolgo nismo bili toliko. Nisem pričakoval, da se bom lahko boril za skupno zmago. Mogoče v predtekmovanju nisem bil najbolj zadovoljen z nekaterimi svojimi vožnjami, a zaradi težkih pogojev smo vsi delali napake, saj optimalno praktično ni bilo mogoče izpeljati. Za finale sem se uspel dobro zbrati in odpeljati odličen krog ter tako razveseliti navijače. Slednjim bi se še posebej zahvalil za bodrenje iz tribun, upam, da sem se jim oddolžil s to zmago. Pokal za prvo mesto mi je podelil finski reli voznik Markku Alen, kar mi tudi zelo veliko pomeni, saj je to dejansko ena največjih legend v zgodovini svetovnega rally športa.”