Pošast na kolesih

Aktualno, Novosti

Lotus je nedvomno prvak o izdelovanju lahkih roadsterjev ki z malo gibno prostornino in majhno maso (vedno okoli ene tone) presegajo meje možnega. Nedvomno je to tudi novi Lotusov model Europa S, ki že meji…

Lotus je nedvomno prvak o izdelovanju lahkih roadsterjev ki z malo gibno prostornino in majhno maso (vedno okoli ene tone) presegajo meje možnega. Nedvomno je to tudi novi Lotusov model Europa S, ki že meji med čistim športnikom in turističnim avtomobilom GT, saj ponuja celo razkošje, kot je prtljažni prostor, varnostne vreče, ipd. Britanci se prebujajo, kajti napovedujejo tudi novega naslednika Espirita.

Kje drugje kot pri modelu Elise bi dobil Europa S osnovo, vendar so morali platformo podaljšati. Teža tega športnika bo le z vami presegla eno tono, sicer znaša 995 kilogramov. O obliki je škoda izgubljati besed saj imajo vsake oči svojega malarja. Presodite sami, če vam je všeč. Naj napišem raje kakšno besedo več o motorju, ki je zgolj štirivaljni dvo-litrski motor podkrepljen s turbinskim polnilnikom. Iz sebe lahko iztisne zavidljivih 200 konjskih moči (149 kW). Največ navora 263 Nm doseže pri 4200 vrt/min. Rušilna moč mu omogoča da z od 0 do 100 km/h opravi le v 5,5 sekunde in se pri tem nič ne utrudi. Največja hitrost je 225 km/h. O porabi goriva je tu brezpredmetno govoriti.

Nekaj kupcev bodo vsekakor našli za Europo S, ki bodo morali počakati do julija 2006, ko bo stekla serijska proizvodnja. Na otoku bodo zanj zahtevali 49.000,00 funtov oziroma malo manj kot osemnajst milijonov slovenskih tolarjev. Veliko, malo presodite sami!