Otročje lahek za vozit

Testi, Volkswagen

Ljudske vozove (beri: Volkswagen) so zmeraj izdelovali za navadne ljudi, ki pričakujejo od svojega avtomobila predvsem kvaliteto in funkcionalnost. Žal so prevečkrat pozabili na obliko, celovit dizajn, postali so monotoni in brez izžarevanja drugačnosti. Sedaj…

Ljudske vozove (beri: Volkswagen) so zmeraj izdelovali za navadne ljudi, ki pričakujejo od svojega avtomobila predvsem kvaliteto in funkcionalnost. Žal so prevečkrat pozabili na obliko, celovit dizajn, postali so monotoni in brez izžarevanja drugačnosti. Sedaj se je na ceste zapeljal prenovljeni ali kar novi Polo, ki poskuša prepričati potrošnike tudi z obliko. Mnenja so deljena.

Testni petvratni črni Polo vzbudi pozornost predvsem zaradi novih pomlajenih luči in »Passatove« sprednje maske. Dvojna žarometa, ki po novem nista več fizično ločena ter smerniki, ki so tudi v ogledalih poudarjajo dinamičnost. Minimalne reže med posameznimi deli kažejo na visoke Volkswagnove zahteve glede kakovosti. Zadnje luči po obliki sledijo stilu in modi ostalim konkurentom z dodatkom kroma ter dinamično grafiko le teh. Spodnji del zadnjega steklenega okna je po novem prijetno zaobljena. Všečnost ali nevšečnost, to je stvar posameznika. Sprednje luči, ki sicer delujejo dovolj dinamično vseeno ne vzbudijo pri vsakemu posamezniku pozitivne občutke zaradi globokega ugreza spodnjega dela luči (kjer so v bistvu skriti žarometi), vendar ob primerjavi s starim Polom izgubite dvome, razen če ste zagrizeni pristaš tradicionalnega dolgočasnega dizajna.

Notranjost avtomobila je pričakovano urejena, vse je na svojem mestu. Volan je dobro oprijemljiv ter lahek za obračanje. Prestavna ročica je kratka, vendar v dosegu roke. Priročno naj bi bilo stojalo za pijačo, ki je za mestno vožnjo nepotrebno, sicer pa uživanje hrane in pijače med vožnjo zmanjšuje pozornost na cesto. Sta pa priročna predala pod sprednjima sedežama v katerima lahko shranite marsikaj. Kot serijska oprema je v Polu na voljo radijski sistem RCD 200 z integriranim CD-predvajalnikom, ki s štirimi zvočniki spredaj (izhodna moč 2X 20W) poskrbi za prijetno vzdušje v avtomobilu. Sedeži so udobni, pogrešam malo več bočnega oprijema tudi za bolj suhe voznike. Zadaj je dovolj prostora za dve osebi, na voljo s sredinskim naslonom za roke. Zadnja klop je tudi asimetrično deljiva. Prostornina prtljažnika z 270 litri v svojem razredu ni ravno največja je pa dovolj, da žena lahko spravi vanj tri nove pare čevljev z visoko peto, 20 jajc, 1 kg kruha ter še veliko ostale drobnarije… dovolj.

3-valjni bencinski motor s prostornino 1,2 litra ter z dvanajstimi ventili poskrbi pri visokih vrtljajih za odličen zvok motorja, ki nedvomno spominja na zvok V8 motorjev. Vendar je Polo še vedno namenjen predvsem mestni vožnji kjer je vožnja otročje lahka. Parkiranje po zaslugi odličnega krmilnega sistema ne dela težav, motor je prav tako dovolj živahen, da pri zeleni luči hitro »potegnete« s črte. Naj opomnem, da po novem (do konca letošnjega leta bo po vsej Sloveniji uvedena noviteta) ne bo več utripala zelena luč, temveč bo prešla takoj na rumeno. Statistika kaže, da ima Polo pospešek iz 0 do 100 km/h dolgih 14,9 sekund, vendar pospešuje odločno in čas tako hitro mine, da sem kar podvomil v statistiko. Motor se v notranjost pri nižjih vrtljajih skoraj ne sliši, daje občutek da vozite električni avtomobil, ko stopite na plin pa kot sem že omenil… V8.

Torej vprašanje ostaja pri obliki, predvsem pri sprednjih lučeh, če vas oblika prevzame ter potrebujete novi mestni avtomobilček potem nemudoma odhitite v najbližji Volkswagenov avtocenter, kajti po tehnični plati je avtomobil zanesljiv in varčen ter najpomembnejše OTROČJE LAHEK ZA VOZIT.

Tehnični podatki

motor

1198 cm3

Moč (KM/kW)

64/47

Prostornina prtljažnika

270/1030 l

Posoda za gorivo

45 l

Maksimalna hitrost

162 km/h

0 – 100 km/h

14,9 s

Poraba goriva

7,6/5,1/5,9

Izpust CO2

142-144 g/km

Masa praznega vozila

1194 kg

Cena osnovnega vozila

2.104.672,00 SIT

Cena testnega vozila

2.659.171,00 SIT