Zaposlimo težko zaposljive

Aktualno

V novi BMW podružnici v Leipzigu bodo za delo dobili možnosti tisti, ki jih navadno nihče noče: brezposelni, starostniki in ženske. BMW pravi, da ne gre dejanje usmiljenja, ampak za premišljeno potezo. Nova BMW-jeva poteza…

V novi BMW podružnici v Leipzigu bodo za delo dobili možnosti tisti, ki jih navadno nihče noče: brezposelni, starostniki in ženske. BMW pravi, da ne gre dejanje usmiljenja, ampak za premišljeno potezo.

Nova BMW-jeva poteza je tako že osrečila 50-letnega Jürgena Rosta, ki je dolga leta delal kot vodja proizvodnje štedilnikov za bencinske servise. “Tam sem lahko videl, kako se peče kruh in tega seveda nisem želel početi vse življenje. Nato sem službo izgubil in preživel poldrugo leto na cesti.” Zdaj je Rost načrtovalni inženir in zadolžen za lakiranje limuzin. “Počutim se, kot da bi zadel na loteriji.

BMW si je zamislil, da bo v ‘pogon spravil’ čim več starejših ljudi, saj se želi poslužiti predvsem njihovih izkušenj. Obenem pa so prepričani, da se starejši ljudje v primerjavi z mlajšimi veliko bolj zavedajo delovne odgovornosti in so bolj zanesljivi.

Rost pa ni niti najstarejši med zaposlenimi. Njegovi sodelavci so stari celo okrog šestdeset let. Ravno te možnosti, ki jih BMW nudi težko zaposljivim, pa bi lahko pomenile začetek prestrukturiranja nemške zaposlitvene politike.

Zavidljiva statistika

Od 2100 delavcev, ki jih zaposluje BMW, jih je trideset odstotkov starejših od štirideset let, kar je nadpovprečno visoka številka, v primerjavi z podatki raziskave Inštituta za delo in tehniko (GAT). Po tej raziskavi namreč že štirideset odstotkov nemških podjetij ne zaposluje delavcev, starejših od petdeset let.

BMW pa lahko zavidljivo statistiko predloži tudi na drugih področjih. Izmed 2100 zaposlenih v Leipzigu, jih je bilo kar 600 pred akcijo BMW-ja brezposelnih. Delež zaposlenih žensk pa je s 15 odstotki znotraj avtomobilske industrije nadpovprečno visok.

Starejše je treba mobilizirati

Rdeča nit nove BMW-jeve zaposlitvene politike pa je dejstvo, da delavci po petdesetem letu ne bodo več dolgo delovno aktivni. “Za zagotovitev gospodarske fleksibilnosti je nujno, da se kader zamenjuje,” je povedal vodja kadrovske službe Rudolf Reichenauer.

Reichenauer torej že zdaj pripravlja teren za prihodnost. Prepričan je, da bo vsa mlada delovna sila odšla za kruhom na vzhod in da se bodo morala podjetja za delovno silo dobesedno boriti. Po njegovem mnenju je starejša delovna sila že sedaj nepogrešljiva.

Več na www.Delo.si

Delo Online