Luksuzni terenec z dizelsko mojstrovino

Testi, Volkswagen

Luksuzni terenci so tudi v Evropi vse bolj priljubljeni. Tudi Volkswagen je s touaregom (ime je dobil po afriškem nomadskem plemenu) požel velik uspeh. Svoj delež vsekakor dodajajo tudi priznani koncernski turbodizli TDI, kjer vrh…

Luksuzni terenci so tudi v Evropi vse bolj priljubljeni. Tudi Volkswagen je s touaregom (ime je dobil po afriškem nomadskem plemenu) požel velik uspeh. Svoj delež vsekakor dodajajo tudi priznani koncernski turbodizli TDI, kjer vrh ponudbe predstavlja najmočnejši serijski turbodizel, desetvaljnik V10 TDI.

V10 TDI z močjo 313 KM in 750 Nm navora

Po motornim pokrovom testnega touarega se je vrtel Volkswagnov turbodizelski biser, 5,0-litrski V10 TDI desetvaljnik (na voljo je le še v luksuznem, a tržno neuspešnem phaetonu). Njegovih mogočnih 313 KM pri 3.750 vrtljajih in tovornjaških 750 Nm navora pri 2.000 vrtljajih na minuto brez težav kljub več kot dve toni in pol težkemu avtu poskrbi za pospešek do 100 km/h v 7,8 sekunde in največjo hitrost 225 km/h. Namesto značilnega turbodizelskega zvoka se motor ob pritisku na plin oglasi z mogočnim in globokim rjovenjem, a hrup v kabini zaradi dobre zvočne izolacije ni moteč. Poraba plinskega olja je na testu znašala zmernih 13 litrov na sto kilometrov.

Tiptronic je kos veliki moči in navoru

V spregi s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom Tiptronic in stalnim štirikolesnim pogonom navor butne v hrbet praktično pri vsakem menjavanju prestave in pri vseh hitrostih. Menjalniku lahko zamerimo le nekoliko slabšo uglašenost pri popolnoma do konca pritisnjenem pedalu za plin, saj takrat igla na merilniku vrtljajev ob menjavanju prestave že presega štiri tisočake, kjer motorju začne pohajati sapa. Sicer pa je Tiptronic kljub zverinskemu navoru pri prestavljanju dovolj uglajen, pa tudi solidno hiter pri ročnemu menjavanju prestav.

Z zaporama dveh od treh diferencialov je touareg pravi terenec

Zračno vzmetenje omogoča udobno vožnjo, s posebnim stikalom v kabini pa je mogoče tudi uravnavati višino vozila. Bolj od tal oddaljena karoserija poveča terensko prehodnost, ki jo poudarjata še električni zapori srednjega in zadnjega diferenciala (doplačilo). Izbirati je mogoče tudi med udobnim in športnim delovanjem vzmetenja. V sledenjem režimu delovanja touareg precej manj suvereno požira cestne neravnine, a zato omogoča boljšo lego na cesti. Vseeno ta ni zares športna, saj je pri priganjanju skozi ovinke potrebno upoštevati samo zasnovo in težo avtomobila oziroma visoko težišče.

Luksuzna in mogočna podoba

Oblikovno se touareg ponaša s prepoznavnimi hišnimi potezami, prestižno srce pod motornim pokrovom pa med drugim poudarjajo kromirane reže na sprednji maski. Linije karoserije so zaobljene, a touareg kljub temu izgleda še večji, kot je s 475 cm dolžine, 193 cm širine in 170 cm višine v resnici. Na zadnjem delu so nameščene velike in za novejše volkswagne značilne luči z optiko dveh krogov. Luksuznost touarega poudarjajo še platišča iz lahke litine premera 18 palcev, s kromom uokvirjena stranska okna ter prav tako kromirani pragovi in strešni nosilci.

Razkošna in hišno prepoznavna notranjost

Prostorna potniška kabina je opremljena praktično z vsem mogočim, med drugim tudi z večopravilnim barvnim zaslonom na sredinski konzoli. Serijsko je tudi usnjeno oblazinjenje ter dodatki v imitaciji plemenitega lesa, po drugi strani pa plastika na armaturni plošči deluje nekoliko preveč ceneno za ta avtomobilski oziroma cenovni razred. Sicer pa je prostora na vse strani dovolj tako na sprednjih kot tudi zadnjih sedežih, ergonomija je kljub razmeroma velikemu in oblikovno enostavnemu volanu pohvalno dobra, touaregovo poreklo pa je mogoče zaslediti tudi pri nekaterih arhitekturnih rešitvah armaturne plošče oziroma prezračevalnih rež in nekaterih stikal.

Touareg je tudi v najprestižnejši kombinaciji cenovno zanimiv

Volkswagen touareg 5,0 V10 TDI stane 18,7 milijona tolarjev, kar je natanko sedem milijonov več od osnovnega touarega s petvaljnim turbodizlom pod motornim pokrovom. Če razmišljate o tovrstnem avtomobilu in v tem cenovnem okvirju, je sploh glede na bogato opremljenost in vrhunski desetvaljni turbodizel cena povsem poštena. Tudi v primerjavi s konkurenco je touareg cenovno ugodnejši.

Foto: Miloš Milač