"Tweel" namesto običajnih pnevmatik

Aktualno

Pri Michelinu razvijajo revolucionarno zasnovo kolesa »Tweel«, ki bi v prihodnje lahko nadomestil klasično kolo z zračnico. Gre za kombinacijo platišča in pnevmatike, ki ne potrebuje nikakršnega zračnega polnjenja, tehta pa le pet odstotkov v…

Pri Michelinu razvijajo revolucionarno zasnovo kolesa »Tweel«, ki bi v prihodnje lahko nadomestil klasično kolo z zračnico. Gre za kombinacijo platišča in pnevmatike, ki ne potrebuje nikakršnega zračnega polnjenja, tehta pa le pet odstotkov v primerjavi z običajnim kolesom.

Prvi primerki »Tweel-a« so nastali v Michelinovem ameriškem raziskovalnem centru Greenville, imeli pa naj bi podobne značilnosti kot klasična kolesa. Pomembno odkritje je možnost svojevrstne nastavitve vsakega kolesa posebej, s čimer je mogoče doseči popolno prilagoditev potrebam, ki se nanašajo na vertikalno in lateralno trdnost pnevmatike. S tehnologijo »Tweel« opremljeni A4 je zaradi manjše kotalnega količnika in manjše teže porabil za odstotek manj goriva kot s klasično obutvijo. V primeru nadaljnjega uspešnega razvoja pri Michelinu obljubljajo precej drugačen osebni, tovorni in vojaški transport, kot smo ga poznali doslej.