"Tweel" namesto običajnih pnevmatik

Aktualno

Pri Michelinu razvijajo revolucionarno zasnovo kolesa »Tweel«, ki bi v prihodnje lahko nadomestil klasično kolo z zračnico. Gre za kombinacijo platišča in pnevmatike, ki ne potrebuje nikakršnega zračnega polnjenja, tehta pa le pet odstotkov v…

Pri Michelinu razvijajo revolucionarno zasnovo kolesa »Tweel«, ki bi v prihodnje lahko nadomestil klasično kolo z zračnico. Gre za kombinacijo platišča in pnevmatike, ki ne potrebuje nikakršnega zračnega polnjenja, tehta pa le pet odstotkov v primerjavi z običajnim kolesom.

Prvi primerki »Tweel-a« so nastali v Michelinovem ameriškem raziskovalnem centru Greenville, imeli pa naj bi podobne značilnosti kot klasična kolesa. Pomembno odkritje je možnost svojevrstne nastavitve vsakega kolesa posebej, s čimer je mogoče doseči popolno prilagoditev potrebam, ki se nanašajo na vertikalno in lateralno trdnost pnevmatike. S tehnologijo »Tweel« opremljeni A4 je zaradi manjše kotalnega količnika in manjše teže porabil za odstotek manj goriva kot s klasično obutvijo. V primeru nadaljnjega uspešnega razvoja pri Michelinu obljubljajo precej drugačen osebni, tovorni in vojaški transport, kot smo ga poznali doslej.


Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine