Vizionarstvo v zrelih letih

Testi, Toyota

Prius je brez dvoma najuspešnejši hibridni avtomobil doslej. Nedavno je iz Toyote prišla vest, da je lastnikov prve in druge generacije že več kot četrt milijona. Če smo čisto pošteni, tega naslova priusu pravzaprav ni…

Prius je brez dvoma najuspešnejši hibridni avtomobil doslej. Nedavno je iz Toyote prišla vest, da je lastnikov prve in druge generacije že več kot četrt milijona. Če smo čisto pošteni, tega naslova priusu pravzaprav ni bilo težko doseči, koliko pa sploh je takšnih avtomobilov na tržišču? Med serijskimi samo še honda civic IMA, prihaja Lexusov RX 400h, pri nekaterih drugih znamkah pa hibride vozijo le razvojniki, saj zaenkrat vse svoje upe stavijo na varčne dizle. To pa nikakor ne spremeni dejstva, da prius pooseblja več kot pomemben korak v prizadevanjih za čistejši in okolju prijaznejši avtomobilizem prihodnosti. Ne gre pozabiti, da je količina CO2 iz njegove izpušne cevi za polovico manjša kot pri primerljivem bencinarju ali dizlu, v primerjavi s slednjim pa odpadejo tudi nadležni sajasti delci.

Poraba vsaj za liter višja od obljubljene

Proti trdnim delcem sicer avtomobilske tovarne v zadnjem času napovedujejo neizprosen boj s pomočjo posebnih filtrov, ki pa šele v zadnjem času prebolevajo svojo največjo otroško bolezen, potrebo po posebnih aditivih in dragem vzdrževanju. Kakorkoli že, dejstvo je, da gre s priusom predvsem okolju prijazneje, če že ne pretirano varčno. Števec povprečne porabe na našem testu namreč ni bil posebej prizanesljiv in se je brez sramu močno približal šestim litrom neosvinčenega goriva in to ob varčni vožnji. Toliko in tudi manj pa porabijo sodobni in varčni dizli. Razlog med drugim leži v dejstvu, da ima prius v dnu prtljažnega prostora nameščene le 25-kilovatne baterije, večja kapaciteta bi zaradi dodatne teže izničila svoje izhodiščne prednosti. Te se v popolnoma električnem režimu vožnje, kar je ob nežni nogi mogoče do hitrosti 50 km/h, pa še to po ravnem, kaj hitro izpraznijo. Sicer se 1.5-litrski bencinski motor, ki se zažene in ustavi skrajno diskretno, z močjo 57 kw/78 KM pri 5.000 vrt./min in največjim navorom 115 Nm pri 4.000 vrt./min ter elektromotor (50 kW/68 KM pri 1.200 vrt./min) uspešno dopolnjujeta, njuno delovanje pa vseskozi uravnava zmogljiv računalnik, ki ne dopusti, da bi šlo tudi najmanjše število wattov v nič. Tako se baterije polnijo ob zaviranju kot tudi v primeru, da je aktiven le bencinski agregat.

Neslišno pred semaforjem, hrupno na avtocesti

Prisotnost elektromotorja je najbolj očitna ob speljevanju, vozniku ob tem ponuja kar 400 Nm navora, ki pa je v tem obsegu na voljo le do 1.200 vrtljajev. Če k temu prištejemo še bencinske Nm, dobimo prožnost, ki jo dosežejo le redki dizelski agregati, zato ni potrebno posebej poudarjati, da je 1.350 kg težki hibridni prius dokaj živahen avtomobil (pospeški 11,6 s). Če se vrnem k porabi, lahko zapišem, da je Prius verjetno edini avtomobil, ki »popije« manj goriva v mestu, kot na avtocesti. Samodejni brezstopenjski menjalnik ima pri višjih hitrostih (največ 170 km/h) opravka le z bencinskimi konjskimi silami, ki jih z visokimi vrtljaji prenaša na sprednji kolesni par. Ob tem postane precej hrupno, saj ob pospeševanju menjalnik dovoli najvišje vrtljaje, ki so jih Toyotini inženirji premalo zvočno zatesnili, pa tudi poraba s tem močno naraste. Skupaj je na voljo 113 in ne 146 KM, saj del moči bencinski motor nameni polnjenju električnega pogona. Prius se torej bolje obnese v mestu, kot na avtocestah.

»Elektronski« kokpit

Celotno zgodbo lahko udobno spremljamo na velikem barvnem LCD zaslonu, ki zna prikazati celotno shemo smeri pretokov energije. Zabavno in informativno početje, ki pa se lahko sprevrže v pravo dramo, če premalo pozornosti namenimo dogajanju v prometu. Pred voznikom se nahajajo pregledni digitalni merilniki ki zaradi posebne zasnove, ki verjetno uporablja zrcala, delujejo, kot da se številke nahajajo dlje stran, kot so v resnici. Voznikove oči s tem niso podvržene pretiranemu spreminjanju žariščne razdalje in le malo odmikajo pogled s ceste. Na dotik občutljiv LCD zaslon prikazuje tudi informacije v zvezi s samodejno klimatsko napravo, avdio sistemom s izmenjevalnikom zgoščenk in potovalnim računalnikom, ki pa bi lahko bil za moj okus malce bolj izčrpen. Na le po višini nastavljivem volanskem obroču, ki s solidno natančnostjo in občutkom posreduje voznikove ukaze najdemo številne gumbe, zanimivo tudi tistega za vklop notranjega kroženja zraka. Še večje presenečenje se nahaja na njegovi desni, kjer se nahaja majhen plastičen »izrastek« s črkami R, N, D in B. Gre seveda za ročico menjalnika, ki ukaze posreduje elektronsko oziroma po načelu »drive by wire«, na ta način delujeta tudi pedali za plin in zavore, ki jih je moč natančno odmeriti. B pomeni običajen režim, le z intenzivnejšim zaviranjem motorja.

Prius odlično odigra vlogo družinskega sopotnika

Veliko manj kot voznik, so s sodobno tehnologijo v priusu srečujejo ostali potniki. Kar seveda niti približno ni slabo. Kdo pa bi si želel prebirati debele bukve z navodili za uporabo, če pa le sedi in se predaja avtomobilskem udobju v nekoliko futuristični a prijetni potniški kabini? Tega prius s 4.450 mm dolžine in 1.725 mm širine največ petim potnikom ponuja v izobilju, prostora je dovolj kljub strehi, ki se strmo spušča proti zadku. Stvari s katerimi se lahko hibridna toyota druge generacije resnično pohvali, so še brezštevilni in zelo uporabni odlagalni predali, udobni sedeži, ogromen sredinski naslon za roke, ki skriva prav tako ogormen predal ter materiali in izdelava, ki ne puščajo neizpolnjenih želja. Prtljažnega prostora z nikelj-metalhibridnimi akumulatorji skritimi v dnu je za solidnih 410 l, z zlaganjem naslonjal tretjinsko deljive klopi ga lahko povečamo na 1.210 l in ga obremenimo z največ 375 kg.  S priusom pa bodo slabo postreženi tisti, ki uporabljajo prikolico, saj vleka dodatne osi ni predvidena. Preglednost iz vozila je dobra, posebno nazaj skozi prtljažna vrata z dvodelnim steklom.

Prius kot »trendsetter«

Prius torej izpolni skoraj vse, kar obljublja. V prvi vrsti gre seveda za vizionarsko tehnologijo, ki je v drugi generaciji dozorela in zanjo Toyota ponuja osemletno garancijo, tudi za akumulatorje, ki naj bi trajali celotno življenjsko dobo avtomobila. Za tem pridejo na vrsto prostornost, uporabnost, udobje, kakovostna izdelava in navsezadnje občutek prispevka k prizadevanju za čistejše okolje. Zakaj skoraj vse? Zato, ker ima prius na drugi strani dejansko višjo porabo, kot jo obljublja tovarna, pa tudi precej visoko ceno (6.215.000 SIT) čeprav ji nikakor ne moremo očitati skromne opremljenosti. Nasprotno, avtomobil razvaja tudi s popolno varnostno opremo in trdno zasnovo potniške kabine, kar ji je zagotovilo 34 točk oziroma vseh pet zvezdic na preizkusnih trčenjih Euro NCAP. Prostor za izboljšave torej ostaja, do naslednje generacije je še daleč, tudi prav, saj prodaja druge generacije priusa presega vsa pričakovanja.

Foto: Miloš Milač, Mitja Koželj