Letos v Sloveniji devet, prihodnje leto 25 štirivratnih kupejev

Aktualno, Novosti

Mercedes CLS po velikosti sodi med razreda E in S, prav tako pa je devet slovenskih kupcev, ki so letos postali lastniki štirivratnega kupeja zvestih privržencev trikrake zvezde. V prihodnjem letu bo na slovenske ceste…

Mercedes CLS po velikosti sodi med razreda E in S, prav tako pa je devet slovenskih kupcev, ki so letos postali lastniki štirivratnega kupeja zvestih privržencev trikrake zvezde. V prihodnjem letu bo na slovenske ceste zapeljalo 25 CLS-ov, med njimi bodo po besedah Marka Kryžanowskega, direktorja podjetja AC-Intercar, tudi sedanji lastniki audija A8 in BMW serije 5. Prodan je tudi že en CLS 55 AMG, razmerje med prodajo modelov CLS 350 in CLS 500 pa naj bi bilo približno ena proti ena.

Elegantna kupejevska silhueta

Mercedes CLS je slabih pet metrov dolg štirivratni kupe, poleg maseratija quatroporte edini tovrstni avtomobil pri nas. Zaznamujejo ga nizka kupejevska linija strehe, visoki boki in ozka stekla brez okvirjev vrat. Sprednji del poudarja nova oblika sprednjih žarometov, ki jo mercedes namerava vtkati tudi v nekatere prihajajoče modele, na primer novi razred G. Spuščajoč se zadek zaključujejo trikotne zadnje luči in po ena kromirana izpušna cev na vsaki strani.

Armaturna plošča s hišnimi podrobnostmi

V notranjosti je tudi CLS tipičen predstavnik trikrake zvezde z elegantno in urejeno potniško kabino, v kateri je prostora za štiri potnike (zadaj sta nameščena dva sedeža s sredinskim grebenom med njima). Stikala klimatske naprave, radijskega sprejemnika in še česa so povzeta po razredu E, sicer pa se preko celotne širine armaturne plošče razteza imitacija lesa, največji kos lesa doslej vgrajen v mercedesu.

Trije bencinski motorji od 272 KM dalje

Motorna paleta obsega tri bencinske motorje, dizelsko gnan CLS 320 CDI pa bo na voljo v sredi prihodnjega leta. Osnovo predstavlja CLS 350 z novim mercedesovim šestvaljnim V6 motorjem s 272 KM, ki bo postopoma zamenjal tudi ostale sedanje modele z oznako 320. Srednjo možnost predstavlja CLS 500 z osemvaljnim V8 motorjem s 306 KM, vrh ponudbe pa CLS 55 AMG s prisilno polnjenim osemvaljnim V8 motorjem s 476 KM.

Sedemstopenjska avtomatika serijsko

CLS je že v osnovi bogato opremljen avtomobil, saj se moč na zadnji kolesni par v kombinaciji z vsemi motornimi različicami prenaša preko sedemstopenjskega avtomatskega menjalnika z možnostjo ročnega pretikanja 7G-TRONIC. Poleg električnega pomika večine premičnih delov je temeljita tudi varnostna elektronika, pasivno varnost pa zaokrožujejo štiri zračne blazine (sprednji dve dvostopenjski) ter zračne zavese za zaščito glav potnikov. Spisek dodatne opreme je sicer nekoliko krajši kot smo sicer vajeni pri mercedesih, a kljub temu spodobno dolg. Na njem je mogoče med drugim najti usnjeno oblazinjenje notranjosti, ksenonske žaromete, pomoč pri parkiranju in še marsikaj drugega.

CLS za manj kot 16 milijonov

Tudi cenovno se mercedes CLS uvršča med razreda E in S, tako da se cena začne pri 15,89 milijona tolarjih za CLS 350. Mercedes CLS 500 stane 19,65 milijona, najzmogljivejši, CLS 55 AMG, pa 28,11 milijona tolarjev. Cena za mercedes CLS 320 CDI bo znana v začetku prihodnjega leta, umeščal pa naj bi se med modela CLS 350 in CLS 500.

Foto: Anže Jamnik