Ne čisto vsakdanji Francoz

Peugeot, Testi

Z novim 407, ki je pravkar bogatejši tudi za karavansko različico SW, pri Peugeotu nadaljujejo produktno ofenzivo. Avtomobil pa poleg francoskega šarma ponuja več vsebine, kot smo je bili doslej vajeni pri tej znamki. Kar…

Z novim 407, ki je pravkar bogatejši tudi za karavansko različico SW, pri Peugeotu nadaljujejo produktno ofenzivo. Avtomobil pa poleg francoskega šarma ponuja več vsebine, kot smo je bili doslej vajeni pri tej znamki. Kar naenkrat se peugeot pelje zelo dinamično, občutek kakovosti je bližje nemški konkurenci kot kdajkoli prej, cena pa še naprej ostaja privlačna. Če bo to dovolj za zmago na tekmovanju za slovenski avto leta, bomo še videli, lahko pa rečemo, da se je 407 z znanim dvolitrskim turbodizelskim agregatom in paketom opreme ST sport izkazal za prijetnega in energije polnega sopotnika.

Nosu ostali deli karoserije niso dorasli

Najbolj vpadljiv avtomobila je brez dvoma dolg nos, ki se prične s podolgovatima žarometoma in ogromno odprtino za zajem zraka, nad katero se bohoti velik hišni znak. Pogled »morskega psa« je tudi razlog, da 407 s sprednjega zornega kota deluje precej agresivno, mladci ob prvem srečanju z njim ponavadi izustijo kar besedo »hudo«! Sprednji del s počasi vzpenjajočim se pokrovom motorja, ki se brez vidnejše ločnice nadaljuje v veliko, pri Peugeotu mu pravijo kar »panoramsko« vetrobransko steklo, pa kmalu umirijo ostali deli karoserije, ki z njim nikakor niso sposobni tekmovati. Že z boka peugeot izgubi nekaj karakterja, sploh pa na zadnjem delu, ki je po mojem okusu popolna antiteza in bi lahko bil v korist celote oblikovno bolj začinjen. Limuzinski 407 je dolg 4.676 mm, medosna razdalja pa s 2.725 mm obljublja prostorno potniško kabino. Prostornina prtljažnika nosi kar oznako modela, za zadnjo klopjo je namreč natanko 407 l prostora, do katerega pa je zaradi majhne odprtine dostop dokaj otežen.

Veliko serijskega udobja

Še bolj kot zunaj, novi 407 preseneti v svoji notranjosti. Če že optika merilnikov ter ergonomija stikal in gumbov ne ponuja drugačnega scenarija, kot smo ga doslej vajeni pri tej francoski znamki, pa to stori kakovostna obdelava brez neprijetnih zvokov, ki bi jih povzročali slabi spoji in preširokih rež med deli armaturne plošče. Kokpit tudi po zaslugi kakovostnih materialov in številnih vložkov z videzom aluminija prijetno preseneti. Občutek na udobnih in izdatno odmerjenih sprednjih sedežih prav tako zasluži pohvale, zaradi močno naprej segajočega vetrobranskega stekla pa bi ga prej pripisali enoprostorcu, kot pa limuzini srednjega razreda. Za volanom, ki voznikove ukaze ubogljivo prenaša na prednja kolesa, voznik brez težav najde pravi položaj, sprva pa ga zmedejo (pre)številni gumbi na sredinski konzoli, katerih razmestitev zahteva privajanje. Barvni LCD zaslon s privlačno grafiko, ki ga je mogoče tudi izključiti, kar se izkaže za koristno predvsem pri nočni vožnji, je po drugi strani precej preglednejši. Meniji nam ponujajo različne nastavitve, med njimi tudi trajanje vklopa žarometov po zaklepanju vrat, ob čemer se vzvratna ogledala samodejno zložijo. Manj udobno kot spredaj se potuje na zadnji klopi, kjer predvsem zaradi zajetnih naslonjal sprednjih sedežev prehitro zmanjka prostora za kolena.

Harmonično podvozje in dizelski znanec

Pod »zatečenim« nosom testnega 407 se je vrtel preverjeni 2.0-litrski agregat s »common-rail« tehnologijo in štirimi ventili na valj, ki predstavlja najbolj smotrno pogonsko alternativo. Štirivaljni turbodizel zmore 100 kW/136 KM pri 4.000 vrt./min in 320 Nm največjega navora pri 2.000 vrtljajih. Posebnost je dodatnih 20 Nm, ki jih za kratek čas pridobimo, če do konca stisnemo pedal za plin. Motor ponuja dovolj moči tudi ob športnejši vožnji, saj velikemu Francozu skupaj z ne najbolj natančnim šest-stopenjskim ročnim menjalnikom omogoča pospeške v višini 11 s (samodejni menjalnik 12 s) in 208 km/h končne hitrosti (205 km/h), ob tem pa ima razen v visokih vrtljajih miren in ne preglasen tek. Varčneže seveda zanima povprečna poraba, ki se je na preizkušnji vrtela pod sedmimi litri. Pod pokrovom torej nič novega, česar pa ne moremo trditi za podvozje. Povsem netipično za Francoza s čvrsto in dinamično nastavitvijo blažilnikov, ki hkrati potnikom prihranijo najbolj neotesane cestne grbine. Nova prednja prema z dvojnimi trikotnimi vodili in stabilizatorjem ter zadnja večtočkovna prema z ležečimi amortizerji poskrbita, da se 407 dobro drži ceste.

Adut je tudi ugodna cena

»Končno spet pravi avto,« se hvalijo pri Peugeotu. Malce pretirana trditev, res pa je, da za svoj denar redki tekmeci ponujajo toliko avtomobila za svojo ceno. Že osnovna različica z 1.8-litrskim bencinskim motorjem in opremo confort, ki velja 4,8 mio SIT ponuja praktično vse, kar od avtomobila tega razreda pričakujemo. ABS, ESP ASR, sedem varnostnih blazin, električni paket, potovalni računalnik, samodejna klimatska naprava in radio s CD predvajalnikom so le najpomembnejše postavke. Paket opreme ST sport je testnega 407 bogatil še s 17-palčnimi aluminijastimi platišči, trikrakim usnjenim volanom, ločenim nastavljanjem temperature in drugimi malenkostmi, ki skupaj z dvolitrskim turbodizelskim motorjem ceno zviša za slabih devetsto tisočakov. Če k bogati opremi prištejemo še harmonično podvozje, solidno izdelavo, zmogljiv motor in serijski filter trdnih delcev, potem lahko brez zadržkov zatrdimo, da so se pri Peugeotu tokrat izkazali.

Foto: Miloš Milač