Zmogljivo je lahko tudi varčno

Testi

Apriliin športni skuter SR50 že kar nekaj let uspešno vztraja tudi na slovenskem trgu skuterjev, z novimi barvnimi kombinacijami pa ostaja oblikovno dovolj svež in privlačen. V koraku s časom ostaja tudi s pogonskim agregatom…

Apriliin športni skuter SR50 že kar nekaj let uspešno vztraja tudi na slovenskem trgu skuterjev, z novimi barvnimi kombinacijami pa ostaja oblikovno dovolj svež in privlačen. V koraku s časom ostaja tudi s pogonskim agregatom z neposrednim vbrizgom goriva, ki nas je prijetno presenetil predvsem s poskočnostjo in skromno porabo goriva.

Dvojna zadnja luč je še vedno oblikovno sveža
Naš testni skuter Aprilia SR50 DiTech je bil odet v modro-rdečo barvno preobleko, ki jo dopolnjujejo tudi nalepke stilizirane pajčevine. Skuter se namreč ponaša z barvno kombinacijo stripovskega in filmskega junaka Spidermana (to je tisti možakar, ki pleza po zidovih). Sicer pa je sprednji del zajeten in visok, kar še bolj poudarjajo povsem na spodnji del nameščene sprednje luči ter velike reže za zajem hladilnega zraka nad njimi. Tudi boki in sedež so, glede na konkurente, razmeroma visoki, zadek pa oblikovno dopolnjuje dvojna zadnja luč, v stilu ducatijevih izpuhov pod sedežem. Kljub letom je tako Aprilia SR50 DiTech oblikovno še vedno skladen skuter, čeprav ne more skriti svoje zasnove izpred nekaj let.

Udoben položaj za krmilom, malo prostora za prtljago
Visok sedež in zaradi visokega dela tudi visoko nasajeno krmilo nudita precej udobja, saj se tudi višjerasli s koleni ne bodo prav pogosto zaletavali v krmilo. Sedež ponuja solidno sedenje predvsem vozniku, medtem ko je za sopotnika precej slabše poskrbljeno. Sedeti mora na zaobljenem zaključku sedeža, zanj tudi ni posebnih stopalk za noge, oprime pa se lahko dveh priročnih ročajev. Prostora za voznikova stopala je kljub rahlemu sredinskemu grebenu dovolj. Aprilia je ostala zvesta armaturni plošči z analognimi merilniki hitrosti, temperature in količine goriva v rezervoarju. Pogrešali smo le opozorilno lučko za prazen rezervoar. Pod sedežem je prostor za čelado zgolj povprečne velikosti, želeli pa bi si še kakšen manjši predalček pod krmilom. Eden je sicer v sredinskem grebenu med voznikovima nogama, a je zaradi svoje majhnosti skoraj neuporaben.

Zmogljiv in varčen motor
Najsvetlejša točka aprilie SR50 DiTech se gotovo skriva v slednjem delu imena, ki označuje elektronski vbrizg goriva. 50-kubični dvotaktni motor je vodno hlajen, zaradi neposrednega vbrizga pa tudi poskočen in predvsem varčen. Največja hitrost je bila sicer zakonsko omejena, a pospešek z mesta lahko ocenimo kot zelo dober, prav tako pa mu ne zmanjka moči za premagovanje strmejših vzponov. Na semaforju boste tako skoraj vedno speljali hitreje od pločevinastih štirikolesnikov, dovolj hitro do naslednjega semaforja. Ob vsem tem se je Aprilia SR50 DiTech na našem testu zadovoljila vsega z 2,2 litra goriva na sto kilometrov, kjer velja omeniti tudi to, da je bila ročica za plin zaradi zablokiranega motorja več ali manj vedno odprta do konca. Ob rezervoarju za gorivo, ki drži osem litrov, to pomeni precej redke obiske bencinskih servisov. Za vožnjo po mestnih ulicah so torej pospeški solidni zadovoljiva pa je tudi končna hitrost, medtem ko je na mestnih vpadnicah želja po odblokiranem motorju precej večja. Prav tako je med izvenmestno vožnjo, kjer bi si ponoči želeli tudi močnejše in predvsem nezasenčene luči.

Vzmetenje ponuja dober kompromis
Ostala tehnika je kljub letom še vedno solidna, saj zavorna diska spredaj in zadaj kljub svojim majhnim meram zagotovita učinkovito zaviranje. Kot prednjih vilic je zagotavlja dobro okretnost na mestu, čeprav ni toliko pokončen, da bi bil skuter v daljših ovinkih nemiren. Vzmetenje, hidravlične vilice spredaj in nihajna roka z enim amortizerjem zadaj, je kos svoji nalogi blaženja cestnih neravnin, čeprav je precej čvrsto in marsikatero grbino prenese tudi na voznikovo zadnjico. Zato pa se oddolži s toliko boljšo lego v ovinkih, kjer je skuter lepo vodljiv in ob pretiravanju zadek zdrsne zelo kontrolirano. Pohvaliti velja tudi soliden oprijem nizkopresečnih pnevmatik, ki so nataknjene na 13-palčna platišča. Centralno stojalo, na katerega aprilio parkirate je precej trdo in zahteva kar nekaj odločnosti, a je zato potem tudi parkiran skuter na njem toliko bolj stabilen.

Razmeroma visoka cena in dve leti garancije
S štirimi novimi barvnimi kombinacijami in predvsem z dobrim in pri porabi skromnim motorjem je tako aprilia SR50 DiTech še vedno konkurenčen izdelek. Nekoliko manj je konkurenčna s ceno, ki je za različico spider postavljena na 570 tisoč tolarjev. Vendar je s tem tudi najcenejša, saj so ostale barvne kombinacije (GP Replica, SBK Replica in Tuono Replica) še za pet oziroma deset tisočakov dražje. Res pa je tudi, da vam slovenski uvoznik za Aprilio, Avto Triglav d.o.o., tako za skuterje kakor tudi za motocikle z letnikom izdelave 2003, zagotavlja dve leti splošne garancije.

Foto: Miloš Milač