Vsestranska uporabnost z veliko prostora

Peugeot, Testi

Peugeot partner je po prenovi skupaj s svojim koncernskim bratom, citroenom berlingom, oblikovno postal precej bolj privlačen avtomobil. Tako o citroenu berlingu kot tudi o peugeotu partnerju v različici vagabund smo na naših straneh že…

Peugeot partner je po prenovi skupaj s svojim koncernskim bratom, citroenom berlingom, oblikovno postal precej bolj privlačen avtomobil. Tako o citroenu berlingu kot tudi o peugeotu partnerju v različici vagabund smo na naših straneh že pisali, tokrat pa smo preizkusili peugeot partner 1,6 16V XT, ki se je izkazal kot solidno motoriziran, dovolj prostoren in vsestransko uporaben avtomobil.

Prostornost dostavnega partnerja
Pri peugeotu partnerju me je najbolj presenetila njegova funkcionalnost. Nič čudnega, saj je potniška različica narejena na podlagi dostavnika, le da je bolje opremljena in se ponaša s kakovostnejšimi materiali v notranjosti. V potniški kabini je tako na sprednjih sedežih kot na zadnji sedežni klopi dovolj prostora, le
sedeži bi lahko bili boljši. Spredaj tako v hitreje voženih ovinkih nudijo premalo bočnega oprijema, naslonjalo zadnje klopi pa je postavljeno preveč pokončno. Zaradi višine karoserije je dovolj prostora za glave tudi višjeraslih potnikov, prtljažni prostor pa je s svojimi osnovnimi 624 litri prostorninsko zelo uporaben. Pohvaliti velja tudi ravno nakladalno dno, s po tretjini prevračljivo zadnjo sedežno klopjo pa lahko s peugeotom partnerjem prevažate do 2,8 kubičnega metra velike predmete.

Številni predalčki za drobnarije
Vendar v peugeotu partnerju ni prostorsko dobro poskrbljeno le za potnike in prtljago v prtljažnem prostoru, temveč tudi za številne drobnarije. Testna različica je bila s spiska dodatne opreme oplemenitena tudi s posebnim stropom ‘zenith’, ki poleg petih okenc na strehi (nad vsakim sedežem s po enim) ponuja tudi ogromno predal(čk)ov na stropu. Tako je poleg standardne odlagalne police nad sprednjim vetrobranskim steklom le-ta razpotegnjena po sredini celotne dolžine avtomobila,
na sprednjem delu je tudi priročen predalček za shranjevanje zgoščenk. Tudi potniki na zadnji klopi imajo na stropu na voljo dva velika pokrita predala, med njima pa so nameščene tri reže za zračenje ter gumbi za upravljanje prezračevanja v zadnjem delu avtomobila. Na stropu prtljažnega prostora je nameščen še eden pokrit predal. Res pa je tudi, da kljub obilju odlagalnih in shranjevalnih prostorov v potniški kabini le-ti niso izdelani iz najbolj kvalitetne plastike, kar nekoliko kazi celosten vtis v notranjosti.

Kombijevsko vzdušje za volanom
Položaj za volanom je enak kot v tovorni različici peugeota partnerja, kjer gre vzeti v zakup (pre)položen volanski obroč, kar daje že skoraj kombijevski vtis. Armaturna plošča je enaka kot v hišni dvestošestki, stikala pa so zaradi svoje velikosti in namestitve na sredinski konzoli logično razporejena in lahko dosegljiva. Tu velja pograjati stikalo klimatske naprave, ki je opremljeno z izjemno majhno in v močnem soncu zelo slabo vidno kontrolno lučko. Velike steklene površine (skupaj s stropom ‘zenith’) naredijo notranjost izjemno svetlo in zračno, k čemur pripomore tudi svetla plastika na stropu. Zaradi velikih steklenih površin je tudi preglednost na vse strani dobra, zaradi velikega vetrobranskega stekla je tudi pogled na cesto izjemen, oglata karoserija pa omogoča natančno določitev razsežnosti avtomobila.

Soliden motor zagotavlja skoraj športne zmogljivosti
V testnem peugeotu partnerju 1,6 16V XT se je vrtel najmočnejši motor, ki si ga lahko omislite v tem avtomobilu. Gre za znan 1,6 litrski bencinski štirivaljnik, ki se ponaša s štiriventilsko tehniko. Največjo moč 110 KM razvije pri 5.750 vrtljajih in največji navor 147 Nm pri 4.000 vrtljajih na minuto. To zadošča za največjo hitrost 172 kilometrov na uro in pospešek do stotice v 12,7 sekunde, kar so za tak avtomobil že skoraj športne zmogljivosti. Ob vsem tem pa poraba preseže osem litrov na sto kilometrov, za kar pa ni potrebno imeti zelo težke desne noge. Zaradi
zajetne karoserije je zračen upor precejšen, saj so se oblikovalci bolj posvetili prostornosti kot pa aerodinamiki. Vzmetenje je precej uglajeno, tako da peugeot partner ni ravno primeren za divjanje skozi ovinke, a učinkovito blaži cestne neravnine. Pogon je na sprednji kolesni par speljan preko petstopenjskega ročnega menjalnika, ki je zopet peugeotovsko zatikajoč ter nasploh prepočasen in premalo natančen. Zavore so solidne, a za protiblokirni zavorni sistem ABS je potrebno poseči po spisku dodatne opreme.

Cenovno ugoden, a skromno serijsko opremljen
Peugeot partner 1,6 16V XT pri slovenskih trgovcih z vozili Peugeot velja ugodne dobre tri milijone slovenskih tolarjev. Oprema XT obsega dvoje drsnih vrat zadaj, dve zračni blazini in elektrifikacijo stranskih stekel spredaj in vzvratnih ogledal. Testni peugeot partner je bil s spiska dodatne opreme izdatno založen s številnimi dodatki (strop ‘zenith’, ABS, klimatska naprava, radio…), tako da se je cena na koncu približala že štirim milijonom tolarjev.

Foto: Miloš Milač