Googlov (samovozeči) avtomobil prvič povzročil nesrečo

Zanimivosti

Na žalost so takšne in drugačne nesreče del vsakdanjika, tudi za Googlov samovozeči avtomobil, ki je mimogrede še v razvoju to ni bilo prvič, da je bil udeležen pri nesreči, je pa tokrat bilo prvič, da je bil med testno vožnjo povzročitelj nesreče. Odgovorni pri Googlu oz. podjetju Alphabet pravijo, da prevzemajo del odgovornosti za trk […]

Na žalost so takšne in drugačne nesreče del vsakdanjika, tudi za Googlov samovozeči avtomobil, ki je mimogrede še v razvoju to ni bilo prvič, da je bil udeležen pri nesreči, je pa tokrat bilo prvič, da je bil med testno vožnjo povzročitelj nesreče.

Odgovorni pri Googlu oz. podjetju Alphabet pravijo, da prevzemajo del odgovornosti za trk testnega vozila z avtobusom.

Kaj se je zgodilo?

V konkretnem primeru je bil v testnem Lexususu RX450h tudi človek, ki lahko ob določenih primerih prevzame vožnjo, a tokrat je bila očitno tudi situacija v prometu nenavadna. Googlov avtomobil z rezervnim voznikom je vozil za avtobusom, kateri je med vožnjo upočasnil, z manevrom nakazal da se že umika na desno in prepričal tako samovozeči avtomobil kot pomožnega voznika, da je upočasnil zato, da ga lahko prehiti. Googlov avtomobil je začel v tistem trenutku prehitevati in nastala je nenavadna situacija, avtobus je želel spet nazaj in Googlov avtomobil je z bočne strani podrsal ob avtobusu.

Nesreča je nastala pri majhni hitrosti in na srečo ni bilo nobenih poškodovanih.

Odgovorni se zavedajo, da bi se njihovo vozilo lahko izognilo nesreči, če bi se na levo umaknilo avtobusu. Pravijo, da so že upoštevali in posodobili programsko opremo, ki naj bi sedaj upoštevala tudi takšno situacijo.

Čeprav se ob tem marsikdo sprašuje, kako bo javnost reagirala ob prvi smrtni nesreči, ko jo bo povzročilo avtonomno vozilo, pa pri Googlu pravijo, da so avtonomna vozila še vedno najbolj varen način potovanja.

Mimogrede ali ste vedeli, da je bila uradno prva smrtna žrtev v prometni nesreči leta 1899 v New Yorku, ko je človek stopil iz tramvaja, takoj za tem pa ga je povozil taksi?

Vir: http://www.reuters.com/article/us-google-selfdrivingcar-idUSKCN0W22DG
Foto: googlemultimedia.synapticdigital.com