Novi Porsche 911 R (čisto pravi dirkalni stroj s 500 KM)

Novosti, Saloni

Porsche je na ženevskem avtomobilskem salonu 2016 razkril novi 911 R, purističen športni model klasičnega sloga. S štirilitrskim atmosferskim bokser motorjem z močjo 368 kW (500 KM) in 6-stopenjskim športnim ročnim menjalnikom 911 R sledi tradiciji svojega zgodovinskega vzornika s cestno homologacijo iz leta 1967. Takratni maloserijski model 911 R (R = Racing) je nastopal […]

Porsche je na ženevskem avtomobilskem salonu 2016 razkril novi 911 R, purističen športni model klasičnega sloga. S štirilitrskim atmosferskim bokser motorjem z močjo 368 kW (500 KM) in 6-stopenjskim športnim ročnim menjalnikom 911 R sledi tradiciji svojega zgodovinskega vzornika s cestno homologacijo iz leta 1967.

Takratni maloserijski model 911 R (R = Racing) je nastopal na rallyjih, dirkah Targa Florio in vožnjah za dosego svetovnih rekordov.

primerjava s predhodnikom

Tudi novi 911 R tako kot njegov legendarni predhodnik stavi na sistematično lahko gradnjo, maksimalne zmogljivosti in prvinsko doživljanje vožnje. Posebni model, ki ga bodo izdelali v omejenem številu 991 primerkov, tehta s polnim rezervoarjem goriva 1.370 kilogramov in je tako najlažji izmed aktualnih modelov 911. Porschejev poklon nekdanjemu visokozmogljivemu športnemu avtomobilu sta tudi visokoturažni šestvaljni atmosferski motor in športni ročni menjalnik. Model 911 R so zasnovali v avtomoto­športnem oddelku. Dopolnil bo ponudbo zmogljivih atmosferskih motorjev ter se postavil ob bok dirkalnima modeloma 911 GT3 in 911 GT3 RS.

911 R ima v zadku vgrajen šestvaljni bokser motor s štirimi litri gibne prostornine, ki ga poznamo že iz modela 911 GT3 RS. Iz mirovanja do 100 km/h pospeši v času 3,8 sekunde. Kot se spodobi za njegov puristični značaj, je model z lahko konstrukcijo na voljo izključno s 6-stopenjskim športnim ročnim menjalnikom. K aktivnemu doživljanju vožnje prispevajo tudi kratki hodi prestavne ročice. Končna hitrost modela 911 R znaša kar 323 km/h. Kombinirana poraba (po kriterijih NEVC) znaša 13,3 l/100 km.

CZ17K17OD0009_2

Tehnologije iz avtomotošporta

911 R je kot nalašč za vožnjo po progah s čim več zavoji: posebej prilagojeno serijsko krmiljenje zadnje preme zagotavlja zelo neposredno vstopanje v ovinke ter precizne krmilne lastnosti in obenem izjemno stabilnost vožnje. Za maksimalno vlečno silo skrbi mehanska prečna zapora diferenciala na zadnji premi. Optimalno zaviranje je naloga serijskih keramičnih zavor Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB). Zavorni koluti imajo na sprednji premi premer kar 410 milimetrov, na zadnji premi pa 390 milimetrov. Stik s podlago zagotavljajo pnevmatike tipa Ultra High Performance, spredaj s premerom 245 milimetrov in zadaj s premerom 305 milimetrov. Pnevmatike so montirane na kovana 20-palčna aluminijasta platišča s centralnim zaklepom v matirani aluminijasti izvedbi.

V razvojnem avtomotošportnem oddelku so regulacijske sisteme Porsche Stability Management (PSM) prilagodili posebej za model 911 R. V njegov nabor spadata denimo funkcija vmesnega dodajanja plina, ki jo aktivirate s pritiskom na tipko in ki zagotavlja optimalno prestavljanje v nižjo prestavo, ter opcijski enomasni vztrajnik. Rezultat sta znatno izboljšani spontanost in visokoturažna dinamika motorja. Da bi vozilo brez težav lahko uporabljali tudi na cesti, je mogoče naročiti opcijski sistem za dvig podvozja, ki ob pritisku na gumb na sprednji premi poveča odmik od tal za okrog 30 milimetrov.

CZ17K17OX0015_low_2

911 R je s skupno maso 1.370 kilogramov za 50 kilogramov lažji od modela 911 GT3 RS. Sprednji pokrov in blatnike ima izdelane iz karbona, streho pa iz magnezija. Oboje prispeva k nižjemu težišču vozila. Zadnje okno in stranski okni zadaj so izdelana iz lahke plastične mase. Omeniti velja tudi manjšo količino izolacijskih materialov v notranjosti, vozilo pa tudi nima zadnje sedežne klopi. V prid nižje mase sta bila črtana tudi opcijska klimatska naprava in radio s sistemom zvočnikov.

Klasična podoba 911 z dirkalnimi GT-tehnologijami

S svojo zunanjostjo 911 R prav nič ne izstopa. Karoserija je na prvi pogled enaka kot pri Carreri. Le sprednji in zadnji del, ki ju poznamo od GT3, ter dvojna izpušna cev na sredini nakazujejo, da je njegov rojstni kraj avtomotošportni oddelek v Flachtu. Zato pa 911 R pod pokrovom veliko skriva v tehničnem smislu. Pogonske tehnologije in vse lahke komponente karoserije temeljijo na modelu 911 GT3 RS. Kompletno podvozje je povzeto po 911 GT3. Zaradi predvidene uporabe za cestne vožnje na karoseriji ni montiran fiksen zadnji spojler. Namesto njega za optimalen stik s podlago skrbita izvlečni zadnji spojler, kot ga poznamo iz modelov Carrera, in za R-izvedbe specifični difuzor na zadnjem delu dna vozila. Spodnja podaljška na sprednjem in zadnjem odbijaču sta takšna kot pri 911 GT3. Športni izpušni sistem je izdelan iz lahkega titana. Na sprednjem delu ima vozilo integriran novo oblikovan usmernik zraka. O sorodstvenih vezeh z legendarnim prednikom pričajo napisi Porsche na stranicah vozila in sklenjena barvna pasova v rdeči ali zeleni barvi čez celotno sredino vozila.

911 r notranjost

Sprednja školjkasta sedeža sta izdelana iz karbona, sredinski del prevlek pa krasi karirast pepita vzorec, ki obuja spomine na prvi model 911 iz 60. let prejšnjega stoletja. Voznik za upravljanje vozila uporablja za R-izvedbe specifični športni GT-volan s premerom 360 milimetrov. Menjavanje prestav tradicionalno poteka z uporabo kratke prestavne ročice (specifične za R-izvedbe) in pedala sklopke. Karbonske okrasne letve v notranjosti vozila z aluminijastim emblemom na sovoznikovi strani označujejo, da gre za omejeno serijo modela 911 R. Kot je značilno za GT-modele, se za odpiranje vrat uporabljajo zanke.

911 R je že mogoče naročiti, čeprav bo v Nemčiji bo prodaja stekla maja. Cena (vklj. z DDV in deželno opremo) bo znašala 189.544 evrov.