Fordov ‘zadovoljni sedež’

Aktualno, Zanimivosti

Ko je Henry Ford pionirsko uvedel tekoči trak, si verjetno ni predstavljal, da bo sto let pozneje podjetje Ford Motor Company še vedno skrbelo za izboljšave njegove ustvarjalne inovacije. Za reševanje težav, povezanih s staranjem delovne sile…

0CD0D148-71B5-11E0-8E22-316265B94067Ko je Henry Ford pionirsko uvedel tekoči trak, si verjetno ni predstavljal, da bo sto let pozneje podjetje Ford Motor Company še vedno skrbelo za izboljšave njegove ustvarjalne inovacije.

 
Za reševanje težav, povezanih s staranjem delovne sile in posledicami fizičnih obremenitev dolgoletnega dela v proizvodnih obratih, je Ford zbral skupino zdravnikov, specialistov za poklicne bolezni, strokovnjakov za delo v proizvodnji, članov delovnih skupin in predstavnikov zaposlenih s posebnimi potrebami, da bi izboljšali ergonomičnost, varnost in učinkovitost dela ob tekočem traku za sestavljanje.
 
Prizadevanja so vodila do razvoja ‘zadovoljnega stola’ (angl. ‘happy seat’) – domiselnega nihajnega stola, ki je pritrjen na posebno vzmetenje. Delavcu omogoča, da udobno sedi ob proizvodni liniji in sestavlja vozila. Sedež je zasnovan tako, da se lahko delavec na primer pri nameščanju stopalk pomakne s sedežem v vozilo, ne da bi moral vstajati in se sklanjati. Prvi ‘zadovoljni sedež’ so namestili na delovnem mestu za vgradnjo ožičenja strešne antene v Genku v Belgiji leta 1998, leta 2002 pa je sledil ‘zadovoljni sedež’ v obratu v Kölnu. Danes uporabljajo ta pripomoček tudi v španski Valencii in nemškem Saarlouisu. 
 
“Ime ‘zadovoljni sedež’ je dobil z dobrim razlogom – delavcem v naših obratih znatno olajša težko delo,” je povedala Eilis Carey, strokovnjakinja za ergonomijo pri Fordu Evropa. “Postopke, ki so prej zahtevali dolgotrajne nerodne položaje, je zdaj mogoče izvesti sede in z ustrezno oporo ledvenega dela hrbtenice.” 
 
‘Zadovoljni sedež’ delavcem z več izkušnjami omogoča, da dalj časa ostanejo vključeni v delovne skupine in obenem ob ustreznem zdravstvenem stanju ohranijo ustrezno raven učinkovitosti. “Ergonomičnost delovnega mesta je izboljšana, zmanjšali smo število neugodnih položajev in napor delavca, zato so poškodbe redkejše, manj je tudi bolniških odsotnosti in izostajanja od dela, kakovost postopkov pa se je izboljšala,” je povedala Careyeva.
 
José Lorenzo, delavec na proizvodni liniji za model C-MAX v Fordovi tovarni v Valencii pravi, da je ‘zadovoljni sedež’ v veliko pomoč: “Zdaj dostopamo do motornega prostora C-MAX-a s spodnje strani in skozi podvozje. Pri prejšnjem modelu Focusa smo delali z zgornje strani in smo imeli manj prostora, kar je omejevalo naše gibe in povečevalo nevarnost poškodb pri delu znotraj motornega prostora. Novi ‘zadovoljni sedež’ je bil zasnovan za uporabo s C-MAX-om. Odlikuje ga izboljšana ergonomičnost, zato je naše delo zdaj varnejše in udobnejše. Kljub omejenemu prostoru omogoča bolj zdravo in predvsem varnejšo držo. Po mojem mnenju je ‘zadovoljni sedež’ zagotovo izboljšal varnost in ergonomičnost. Zdaj je dostop do motornega prostora veliko preprostejši, prav tako ga je laže zapustiti, ko opravimo svoje delo. Naše delo zdaj zahteva manj fizičnega napora in vključuje manj tveganj. Zaradi tega smo uspešnejši in tudi postopek je veliko učinkovitejši.”
 
Martin Chapman, vodja postopkov obrata tovarne v Kölnu, kjer izdelujejo Ford Fieste, dodaja: “Na tem delu proizvodne linije je postalo delo uslužbencev obrata znatno lažje in fizično manj zahtevno. Pred uvedbo ‘zadovoljnega sedeža’ so se morali delavci pri vgradnji stopalk sklanjati v vozilo. Od tega je dejansko bolel hrbet. Zaposleni se samo odrinejo naprej ali nazaj in stol zaniha v notranjost vozila ali ven iz njega – zelo preprosto in brez posebnega napora. Hvaležna je tudi hrbtenica, kar zaposlenim omogoča, da ostanejo dalj časa v delovnem razmerju pri Fordu – če se le da, do dneva upokojitve – kar nekaj evropskih vlad pa je zakonsko predpisano starost za upokojitev pred nedavnim povišalo.”
 
Med nadaljnjimi ukrepi, s katerimi si Ford prizadeva za zagotavljanje varovanja zdravja delavcev v proizvodnih linijah, so premične platforme za dviganje podvozja vozil na različne višine na različnih delovnih mestih, ki preprečujejo čezmerno stegovanje in sklanjanje zaposlenih, računalniška programska oprema za virtualno zasnovo najbolj ergonomičnih možnih proizvodnih postopkov in Santos, računalniški avatar (lik), ki Fordu z izvajanjem ukrepov v navideznem svetu pomaga izboljšati kakovost, varnost in ergonomičnost delovnih postopkov zaposlenih v proizvodnih obratih.